Nagyvilág koronavírus

Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában

ALEX HALADA / AFP
ALEX HALADA / AFP

Vasárnap élő sajtókonferencián jelentették be, hogy további szigorító intézkedéseket vezet be az osztrák kormány, hogy a „már így is nagyon magas számok” további növekedését megakadályozhassák és időt nyerjenek addig, amíg a lehető legtöbb embert be nem oltják. Vasárnap több mint 1250 új koronavírus-esetet jelentettek Ausztriában – számolt a Kronen Zeitung.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „egy kis kiszámíthatóságot” szeretnének lehetővé tenni, a „teljes normalitás” pedig nyáron térhet vissza. Az egészségügyi rendszer  túlterhelésének kockázata akkor kerülhető el, ha az összes 65 évnél idősebb személy megkapja az oltást. Kurz szerint a vakcinák jóváhagyásától függően Ausztria legkésőbb májusig „egy másik szakaszba lép”, azonban a következő két-három hónap még nagyon nehéz lesz. Szavai szerint el kell kerülni az Angliában és Írországban is előállt helyzetet, ahol a mutáció a fertőzések számának robbanásszerű növekedéséhez vezetett.

Január 25-étől:

  • A minimális távolságot egyről két méterre növelik.
  • A szupermarketekben, a benzinkutak boltjaiban és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező lesz FFP2-es maszkot viselni. Addig is a kancellár javasolja az FFP2-es maszk használatát, szemben a kevésbé hatékony maszkokkal. Az FFP2 maszkokat „önköltséges áron” kínálják az élelmiszer-kiskereskedelemi egységekben.

A lezárást februát 7-ig meghosszabbították, annak feloldását várhatóan lépésenként, február 8-ától kezdik meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik