Nagyvilág koronavírus

Szerbia engedélyezte az orosz vakcinát

Pavel Golovkin / MTI / AP
Pavel Golovkin / MTI / AP
A Szputynik V-t a szerb gyógyszerügynökség biztonságosnak minősítette.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn dönt arról, mikor és mely városokban kezdik beadni az orosz vakcinát – írja a szerb sajtó alapján a Szabad Magyar Szó. Egyelőre 2400 adag Szputynik V koronavírus elleni védőoltás érkezett.

Az orosz vakcinát a Szerbiai Gyógyszerügynökség bevizsgálta és biztonságosnak minősítette. Az oltóanyag megfelelt minőségben, hatékonyságban minden feltételnek – mondta Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség képviselője az N1-nek.

Sergej Boljević, egy Oroszországban élő szerb orvos arról beszélt, hogy ott egyelőre a gyerekeknek és a terhes nőknek nem adják be az oltást, azt először a 18-60 évesek, majd a 60 év felettiek kapják meg. Rövidesen ellenőrzik hatását a gyerekekre, ha pozitív lesz az eredmény, ők is megkaphatják az oltást.

Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakembere a közszolgálati tévé (RTS) reggeli műsorában kulcsfontosságúnak nevezte, hogy minél gyorsabban, minél több embert oltsanak be. 

Szerinte a lakosság körülbelül 60 százalékának kell immunissá válnia, hogy elérjék a nyájimmunitást. Ehhez 1,5 millió embert kell  beoltani. Szerbiában előzőleg már elkezdődött az oltás a Pfizer/BioNTech közös fejlesztésű vakcinájával, az újabb engedély után a Szputynik V-t is alkalmazhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik