Nagyvilág koronavírus

Európa-szerte december 27-én indulnak a koronavírus elleni oltások

Ethan Miller/Getty Images/AFP
Ethan Miller/Getty Images/AFP

Az Európai Unió összes tagállamában december 27-től kezdődhet meg az oltás a koronavírus ellen – mondta csütörtökön Jens Spahn német egészségügyi miniszter a Reuters híre szerint.

Spahn arról beszélt, hogy ha az engedélyezés a tervek szerint megtörténik, Németországban is december 27-én indul az oltás. Mint ahogyan az EU többi országa is ekkor szándékozik belefogni a vakcinázásba. A miniszter a nyilatkozatot az Angela Merkel kancellárral, illetve a (Pfizerrel közösen vakcinát gyártó) BioNTech német gyógyszeripari vállalat vezetőivel való tanácskozása előtt tette.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke csütörtökön a Twitteren szintén azt jelentette be, hogy december 27-én Európa-szerte elindítják a koronavírus elleni oltakozást:

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt közölte, az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának európai alkalmazását.

Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után.

Galgóczi Ágnes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása december végén megkezdődik az oltópontokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik