Nagyvilág

Trump: Biden a bűnözőket hősökként kezeli

Biden szerint pedig ellenfele „fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak".

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden három középnyugati államban is kampányolt pénteken.

Trump aktuális korteshelyszínei:

  • Michigan,
  • Wisconsin
  • Minnesota.

A Biden-szeánszok pedig

  • Minnesotában
  • Wisconsinban
  • és Iowában zajlottak.

Trump mindhárom államban kárhoztatta a demokrata párti kormányzókat, mondván:

  • a koronavírus-járvány terjedésének lassítására hivatkozva szigorú korlátozásokat vezettek be
  • azt állította, hogy Joe Biden elnökként megtiltaná az amerikaiaknak, hogy összejöjjenek az ünnepek s családi rendezvények alkalmából.

Trump javaslata a Wisconsin keleti vidékén fekvő Green Bay városának lakói számára így hangzott:

Meg kell nyitni az államotokat, méghozzá gyorsan!

Az elnök a minnesotai Rochesterben Tim Walz demokrata párti kormányzót bírálta, aki a koronavírus-járványra hivatkozva nem engedélyezte a nagy létszámú kampányeseményt, ezért sokan a rendezvény helyszínét körbekerítő kordonon kívül rekedtek.

Emlékeztetett rá, hogy a nyári nagy tüntetéssorozatokat Minnesota demokrata párti vezetői nem korlátozták. Trump a következőképpen értelmezte az eseményeket:

Keith Ellison (a minnesotai igazságügyi tárca vezetője) és Joe Biden be akar titeket zárni a lakásotokba, miközben az anarchisták, agitátorok és vandálok szabadon mászkálnak és tönkre teszik a városaitokat és az államot. (…) Biden és a demokraták a rendfenntartókat bűnözőkként, a bűnözőket pedig hősökként kezelik.

Trump Minnesota számára a választások egyik kulcskérdésének a menekültkérdést nevezte meg. Utalt a franciaországi Nizzában egy migráns által elkövetett késes merényletre, és dicsérte saját korábbi utasítását, melynek értelmében felfüggesztették a menekültek beengedését az Egyesült Államokba a „terrorizmus által kompromittált országokból”.

Joe Biden a minnesotai St.Paul városában egy alig félórás autós összejövetelen ismét a járványkezelése miatt támadta Donald Trumpot.

Biden szerint ellenfele „fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak”.

Beszédét a megjelent Trump-hívek kétszer is dudálással megszakították, mire Biden „kellemetlen” embereknek nevezte őket.

Majd kijelentette: elnökként azon lesz, hogy valamennyi amerikait összefogja.

Kiemelt kép: Donald Trump egy kampánygyűlésen beszél a Green Bay-i Austin Straubel nemzetközi repülőtéren, Wisconsinban, 2020. október 30-án 
Mandel Ngan / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik