Nagyvilág

Hősnek nevezte a lefejezett tanárt a francia elnök

Samuel Paty a köztársaság arca lett, mondta az államfő a történelemtanár búcsúztatásán.

Emmanuel Macron a tanár végső búcsúztatásán arról beszélt, hogy Franciaország soha nem mond le a szólásszabadságról, és a szekularizációról.

Samuel Patyt azért ölték meg, mert az iszlamisták a jövőnket akarják, és tudják, hogy olyan békés hősökkel, mint amilyen ő volt, nem kaphatják meg azt

– mondta a francia elnök a párizsi Sorbonne udvarán tartott állami megemlékezésen. A 47 éves történelemtanárt múlt pénteken fejezte le egy iszlamista a Párizstól ötven kilométerre lévő Conflans Saint-Honorine-ban, közel a középiskolához, ahol a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak, idézte fel az MTI.

Beszédében az államfő „gyáváknak” nevezte azokat, akik kiszolgáltatták Samuel Patyt a „barbároknak”.

Nem fogok beszélni arról a terrorista hordáról, a tettestársaikról és mindazon gyávákról, akik elkövették vagy lehetővé tették ezt a merényletet

– mondta Emmanuel Macron a megölt tanár hozzátartozói, vezető politikusok és mintegy négyszáz meghívott vendég előtt. Utóbbiak között voltak a tanár tanítványai és más középiskolák diákjai is.

Folytatjuk, Tanár úr! Védeni fogjuk a szabadságot, amelyet olyan jól tanított, és képviselni fogjuk a szekularizációt, nem mondunk le a karikatúrákról, a rajzokról, még akkor sem, ha mások ezt teszik.

Az elnök beszéde végén, a koporsó előtt azt mondta, Samuel Paty gyalázatos, ostoba konspirációk, hazugságok és mások gyűlöletének az áldozata és

a köztársaság arca lett (…), mi pedig folytatjuk a harcot a szabadságért és a felvilágosodottságért.

A megemlékezés előtt Emmanuel Macron a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozta a megölt  tanárnak. A Sorbonne-egyetem aulájában tartott zárt körű átadási ünnepséget a család kérésére nem közvetítették a televíziók.

A búcsúztatáson beszédet mondtak a megölt tanár kollegái és barátai is, egy párizsi diák felolvasta Albert Camus levelét, amelyet az író a Nobel-díj átvétele napján írt egykori tanárának, Louis Germainnek. A mintegy egyórás búcsúztatást az egyetem előtti téren több százan követték óriás kivetítőkön, az országos tévécsatornák élőben közvetítették.

A 47 éves Samuel Patyt a csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves Abdouallakh Anzorov gyilkolta meg, mert Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat mutatott diákjainak. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőt, aki semmilyen kapcsolatban nem állt sem a tanárral, sem az iskolával.

Két kiskorú ellen is vádat emelnének a francia tanárgyilkosság ügyében
A pontos vádpontokról egy vizsgálóbíró fog dönteni rövidesen.

A Le Monde értesülése szerint a közelmúltban radikalizálódott csecsen támadó, Abdoullakh Anzorov júniusban nyitott Twitter-profiljáról, amelyen vállalta a merényletet, egyértelműsíthető, hogy szeptember 25-e óta keresett áldozatot dzsihadista merényletéhez. Többször utalt arra, hogy le akar valakit fejezni. Aznap egy 25 éves pakisztáni férfi hentesbárddal sebesített meg két embert a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap volt szerkesztőségének közelében. A férfi az újraközölt Mohamed-karikatúrák miatt azt vette a fejébe, hogy felgyújtja a vicclap szerkesztőségét. Samuel Paty áldozatként való kiszemelése előtt Abdoullakh Anzorov három olyan ember címét is megszerezte, akit bűnösnek tartott azért, mert szerinte megsértette a profétát.

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök, miután lerótta kegyeletét az öt nappal korábban megölt Samuel Paty történelemtanár koporsója elõtt a Párizsi Egyetem udvarán 2020. október 21-én. MTI/EPA/AP/Francois Mori

Ajánlott videó

Olvasói sztorik