Nagyvilág

Azeri nagykövet: a baltás gyilkos kiadatása után Magyarország népszerűbb lett az azeriek körében

A diplomata nagyra tartja a magyar demokráciát, amelytől tanulhatna hazája.

Amikor 2012-ben Safarov kiadatása megtörtént, akkor az azeriek körében még népszerűbb lett Magyarország.

— mondta az Azonnalinak adott interjújában Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete, aki szerint az utca embere azt mondaná ezzel kapcsolatosan, talán egy európai ország sem értette volna meg annyira a helyzetünket, mint a magyarok akkoriban.

A diplomata 2010 óta vezeti a budapesti kirendeltséget, a baltás gyilkosságért Magyarországon elítélt Ramil Safarovot 2012-ben adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A hazaengedett férfi tettével kapcsolatban Guliyev azt mondta:

Safarov nyolc évet ült magyar börtönben. Nem mi döntöttünk ebben. Én emberileg nem mentem fel a felelősség alól. Én úgy vélem, hogy gyilkosságot eleve nem szabadna elkövetni. Akkor is és most is elítélem azt, amit Safarov tett.

A diplomata ugyanakkor megemlítette, hogy hazájában vannak olyanok, akik azt mondják, helyes amit a hazaérkezése után kegyelmet kapott Safarov tett.

Guliyev a magyar demokráciát is megdicsérte, példát is említett a politikai rendszerünk nagyszerűségének illusztrálására:

Mi tanulhatunk abból, ahogy Magyarországon levezénylik a választásokat, vagy ahogy a néphatalmat, illetve az emberek vágyait és jogait tiszteletben tartják. Hadd szolgáljak egy példával. Amikor Magyarország azt tervezte 2017-ben, hogy benyújt egy pályázatot az olimpiarendezésre, akkor nagyon sokan ellenezték ezt, és még aláírást is gyűjtöttek ellene. De a kormány végül lemondott erről, mert a lakosság többsége ellenezte az olimpiát. Szerintem ez egy jó példa a demokráciára.

Guliyev elmondta még, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter egyaránt jó kapcsolatot ápol az azeriekkel, beszélt a két ország közötti konkrét gazdasági kapcsolatokról, az örmény-azeri háborúról, és még viccet is mesélt.

Kiemelt kép: Mikhail Voskrenskiy / Sputnik / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik