Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: rövidesen kiderül, működik-e a svédek nagy emberkísérlete

A svéd közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője, Dr. Anders Tegnell a hétvégén azt mondta egy tévéműsorban, hogy az országban epicentrumnak számító Stockholm népessége valamikor májusban elérhet a sokat emlegetett nyájimmunitás állapotába.

Nyájimmunitásról akkor beszélünk, amikor egy populációban olyan sokan ellenállóak egy adott betegséggel szemben, hogy az nem terjed tovább. Az immunitást kétféleképpen lehet elérni: vagy széles körű védőoltással, vagy a fertőzések hatására természetes módon, az immunrendszer által gyártott antitestekkel. A koronavírus esetében egyelőre csak utóbbiról lehet szó, vagyis a fertőzésnek ehhez el kell terjednie a közösség nagy részében, becslések szerint 60-70 százalékában, ugyanakkor eddig nem ismert betegségről lévén szó egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték rá, hogy ez valóban védettséget jelent-e majd a további fertőzésekkel szemben.

Tegnell mindenesetre azt mondta, hogy a modelljeik szerint „valamikor májusban” jöhet el az a pont, amikor annyi ember válik már immunissá a vírusra a fővárosban, hogy az hatással lesz a kór további terjedésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezek matematikai modellek, tehát csak annyira megbízhatóak, mint az adatok, amelyekből kiindulnak. „Meglátjuk, hogy igazunk lesz” – tett nehezen vitatható kijelentést a Mr. Koronának is gúnyolt szakember.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő, jóval megengedőbb stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak, és az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. Svéd kutatók és a közvélemény egy része élesen bírálják a kormányt, amiért nem gátolja meg kellőképpen a járvány terjedését. A lakosság egy része azért így is óvatos, felmérések szerint a stockholmiak közel fele otthonról dolgozik, ötven százalékkal visszaesett a tömegközlekedést használók száma, és körülbelül 70 százalékkal kevesebben vannak az utcán. A svéd kormány a múlt héten bejelentette, hogy az eddigieknél sokkal nagyobb volumenben kezd majd tesztelni, egyelőre százezer újabb vizsgálat elvégzésére készül.

Svédországban jelenleg 14 385 fertőzöttet tartanak számon, és eddig 1540-en haltak meg a vírus következményeként, vagyis a halálozási ráta nagyon magas, több mint 10 százalék. Tegnell szerin azonban ez nem a kormány általános egészségügyi stratégiájának, hanem a gondozó otthonokban élő időskorúak védelmének kudarca, az idősotthonokban ugyanis – más országokhoz hasonlóan –  a svédeknél is sok áldozatot szed a koronavírus.

A májusi időpontra vonatkozó jóslat egyébként annyiban is érdekes, hogy szakemberekre hivatkozva Orbán Viktor is azt mondta hétvégén, hogy Magyarországon május 3-án tetőzhet a járvány. Igaz, ő nyájimmunitásról nem beszélt, a tetőzés várható időpontját hétfőn megerősítő Müller Cecília tiszti főorvos szerint a csúcsponthoz képest a járvány lefutása hozzávetőleg annyi ideig tart, mint a felívelő szakasz.

A kiemelt kép a stcokholmi Norr Mälarstrand utcában készült vasárnap. Fotó: AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik