Közélet koronavírus

Orbán: Május harmadikán tetőzik a járvány Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt az ajkai Magyar Imre Kórházban tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést, melyről a Facebook oldalán videó-beszámolót közölt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A koronavírusos betegek ellátására kijelölt járványkórházban a miniszterelnök végigjárta az intézmény teljes betegútját, a belépő zsilipeléstől az intenzív részlegig. A kórházban „békeidőben” 6 intenzív ágy működik, de az elmúlt hetekben az intézmény vezetése sikeresen kiépítette a kapacitásokat akár 86 intenzív ellátást igénylő beteg egyidejű elhelyezésére, amit számára a veszélyhelyzeti tervben előírtak.

Orbán Viktor ismét külön esetként kezelte a Pesti úti idősek otthonát, holott az országban már körülbelül tucatnyi hasonló intézmény van, ahol megjelent a fertőzés. Orbán szerint mindenesetre figyelmeztető jel, hogy az összes Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg hetede a Fővárosi Önkormányzat idősotthonából került elő. Emlékeztetett, hogy szerte az országban 1100 idősotthon van, és arra is készülni kell, ha a betegség mindenhol felüti a fejét.

A kórházi ágyak felszabadítása ma még csak egy főpróba, a legrosszabb lehetőség főpróbája

– mondta a bejáráson a miniszterelnök, bár ez kimaradt a videóból. Szerinte ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos betegnek. Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye – mondta Orbán Viktor.

A videóban arról is beszélt, hogy a szakemberek szerint május 3-ára fut fel a csúcsra a járvány Magyarországon.

A kormányfő szerint addigra meglesz az országban az 5000 lélegeztetőgép, ami már nagyjából biztonságos, de számuk idővel eléri majd a 8000-et is, ami pedig elég lesz, akármi történik, „az háború idejére is elég lenne”.

A videóban különösen érdekes, hogy a miniszterelnök kimondatja a kórház vezetőjével, hogy számukra nem megerőltető hozni a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatban elrendelt számokat.

Harminckilencedik nap. Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra. Ajka készen áll!

Harminckilencedik nap. Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra. Ajka készen áll!

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 19., vasárnap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik