Nagyvilág koronavírus

„Orvos vagyok Olaszországban. Soha nem láttunk még ehhez hasonlót”

Marco Pavesi aneszteziológus szerint az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén van. Eljöhet az idő, amikor választani kell a betegek között.

Egyikünk sem élt még át ilyen tragédiát

– írja a New York Times honlapján megjelent írásában Marco Pavesi milánói orvos.

Mint fogalmazott, tudják, hogyan kell cselekedni autóbalesetek, vonatkisiklások és földrengések esetén is, de a koronavírus új kihívások elé állította őket.

Mindig nyugodtan gondolunk arra, hogy valami történik tőlünk nagyon messze, a világ túloldalán másokkal. Ez egyfajta babona. De nem most. Mert most velünk is megtörtént: a szeretteinkkel, a szomszédainkkal, a kollégáinkkal

– fogalmaz drámai hangvételű cikkében az orvos.

Marco Pavesi aneszteziológus az egyik milánói klinikán, a koronavírus-járvány szívében dolgozik. Február 21-én, amikor az első fertőzöttet azonosították az országban, a kórházuk felajánlotta a segítséget. Minden tervezett műtétet elhalasztottak, az intenzív osztályon minden ágyat a koronavírussal fertőzött betegeknek adtak át. 24 órán belül a műtőket is úgy alakították át, hogy azokban szükség esetén kezelni tudják a koronavírusos pácienseket. De a járvány terjedése meghökkentő.

Keddig országszerte 31 506 esetet diagnosztizáltak, közülük 2941 gyógyultan hagyták el a kórházakat, 2503 ember pedig elhunyt. Lombardiában 16 220 esetről tudni, 1640 áldozattal, 879-en pedig az intenzíven fekszenek. Ilyen számok mellett az ország egészségügyi rendszere hamarosan összeomlik

– magyarázza.

Torinói orvos: A régióban vannak olyan kritikus állapotú betegek, akik a 30-as éveikben járnak
Marco Vergano az RTL Klubnak adott interjújában arról beszélt, hogy egy hete még 40 betegük volt lélegeztetőn, mostanra csaknem 2000. És nem csak idősek.

Az egészségügyi dolgozók túlhajszoltak, és egyre több régióban okoz ez problémát. Lombardia és a kormány 10 nappal ezelőtt agresszív lépéseket tett a járvány megfékezéséért. Hogy ezek hatásosak lesznek-e, az a hét végéig kiderül, akkor jár le ugyanis a fertőzés 15 napos lappangási ideje.

Voltak olyan hírek, hogy az orvosoknak el kellett döntenie, melyik pácienssel foglalkoznak és melyikkel nem. Személyesen én ezt nem tapasztaltam: a kórházamban minden beteg megfelelő ellátásban részesült. De lehet, hogy ez nem tart sokáig. Ha a betegek száma nem kezd el záros határidőn belül csökkenni, akkor az erőforrásaink nem lesznek már elegendőek. Ezen a ponton már bevett szokássá válhat, hogy választani kell a páciensek között

– teszi hozzá.

Azt is írta, a kollégái országszerte hatalmas áldozatot hoznak a munkájukért. Tudják, hogy most szükség van rájuk, ami erőt ad nekik a hihetetlen mértékű stressz ellenére is.

Hogy meddig tart a kitartás, azt nem tudom megmondani. Néhány kollégámnak már pozitív lett a koronavírus-tesztje, és néhányan az intenzív osztályon fekszenek. A veszély mindnyájunk számára nagy.

Marco Pavesi azt reméli, hogy a járvány mielőbb véget ér. De ez csak akkor lehetséges, ha az új fertőzöttek száma csökkenésnek indul.

Reményt nyújt, hogy a lakosság fegyelmezetten vette tudomásul a kormány által hozott intézkedéseket, és hogy vannak tapasztalataink a súlyos betegek kezelésében. Lehet, hogy a megszorító intézkedések hatásosak lesznek, és hétvégén már jó híreket kapunk. De egyelőre vastagon benne vagyunk a tragédiában

– zárta írását az aneszteziológus.

A hős olasz orvos az utolsó pillanatig mentette a koronavírusos betegeket
Roberto Stellát az egész olasz orvostársadalom gyászolja, halála az egészségügyi dolgozók védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kiemelt kép: Piero CRUCIATTI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik