Nagyvilág

Terjed a madárinfluenza a régióban

A nagyszombati járásban is kimutatták a betegséget.

A nagyszombati járásban található Cífer (Cífer) községban is megjelent a madárinfluenza. Az Új Szó a szlovák állategészségügyi hatóságra hivatkozva azt írta, a fertőzött szárnyasokat ismét egy magánfarmon találták, ahogy előzőleg Üzbégen (Zbehy) is.

A kistenyésztőnek összesen 19 baromfija volt, ebből kettő elhullását jelentette be a hivatalnak. A szárnyasokat a családi ház hátsó kertjében tartották, így szabadon kapcsolatba léphettek a vadon élő madarakkal.

Az állategészségügyi felügyelet az állományt elpusztította, a szükséges védőintézkedéseket és a fertőtlenítést elvégezték, a védőzónákat (kiemelt képünkön kijelölték).

Január elején a távirati iroda azt jelentette, hogy a H5N8 törzs jelenlétét mutatták ki egy nyugat-lengyelországi csirketelepen, majd három kelet-lengyelországi pulykatelepen. Ott is elrendelték a szárnyasok leölését, válságstábokat hívtak össze és felszólították a gazdákat, hogy azonnal jelentsék, ha újabb fertőzés lenne.

Azóta a madárinfluenza megjelent Magyarországon is. Először egy ácsi (Komárom-Esztergom megye) nagy pulykatartó telepen, majd egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban kellett leölni az állatokat.

Hatalmas károkat okozhat Magyarországnak a madárinfluenza
Az ázsiai piac nagy része hosszú időre bezáródik a hazai baromfitermékek előtt.

Kiemelt kép: Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik