Nagyvilág

Megjelent a madárinfluenza a Nyitrai Járásban is  

A legagresszívabb, H5N8 vírus egyik altípusát mutatták ki.

Az Új Szó szerint a madárinfluenza legagresszívabb törzse, a H5N8 egyik altípusa fertőzte meg a szárnyasokat egy üzbégi (Zbehy) magánfarmon. A tenyésztő három baromfi elhullását jelentette a szlovák állategészségügyi felügyeletnek.

Az összes állatot el kellett pusztítani, a fertőtlenítést a hivatal végezte. 

A felügyelet szerint vadon élő szárnyasok fertőzhették meg a szabadon tartott állományt. Óvintézkedéseket rendeltek el a fertőzés terjedésének megakadályozására. Azok egyelőre a góctól számított 3 kilométeres sugarú körben érvényesek, de 10 kilométeres sugarú körben ellenőrzik a baromfiállományt.

Január elején a távirati iroda azt jelentette, hogy szintén a H5N8 törzs jelenlétét mutatták ki egy nyugat-lengyelországi csirketelepen, majd három kelet-lengyelországi pulykatelepen. Ott is elrendelték a szárnyasok leölését, válságstábokat hívtak össze és felszólították a gazdákat, hogy azonnal jelentsék, ha újabb fertőzés lenne.

Idehaza december végén a Nébih is felhívta a figyelmet, hogy  szórványosan fel-felbukkan Európában a madárinfluenza, ezért a ügyelni kell a telepek járványvédelmi zártságára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közölte, hogy az országos főállatorvos haladéktalanul elrendelheti az állományok zártan tartását, ha a járványhelyzet indokolja. Azt írták, mindenki csak annyi baromfit tarthat, amennyit szükség esetén elzárva tud tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik