Belföld

Madárinfluenza Magyarországon, 53 ezer pulykát ölnek meg

Az országos főállatorvos ez egész országban elrendelte a baromfik zártan tartását.

A Nébih madárinfluenza vírusára bukkant Komárom-Esztergom megye egyik nagy pulykatartó gazdaságában. A H5N8 altípusát mutatták ki. A fertőzött baromfik közt nőtt az elhullás, megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is. A laborvizsgálatok vasárnap este megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

A betegség terjedésének megelőzése érdekében, az előírásoknak megfelelően, állami kártalanítás mellett az Ács melletti gazdaság teljes állományát (53 500 pulykát) leölik A telep kiürítését a hatóság már a gyanú alapján megkezdte. A gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A már jelenleg is érvényes előírások értelmében az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt is zárt, fedett helyen kell tartani, a tárolásnál biztosítani kell, hogy ahhoz idegen állat ne férjen hozzá. Az alom tárolását úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva.

A Nébih közölte, a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók. A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt, novemberben jelent meg Európában. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

Megjelent a madárinfluenza a Nyitrai Járásban is  
A legagresszívabb, H5N8 vírus egyik altípusát mutatták ki.

Kiemelt kép: nébih

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik