Nagyvilág

Fogy a levegő a kormányfő körül az újságíró-gyilkosság miatt

Szorul a hurok Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke körül, miután egyre valószínűbbnek látszik, hogy neki is köze volt ahhoz, hogy 2017-ben a szigetországban meggyilkoltak egy újságírót. Néhány napon belül hárman is távoztak a kabinetből a bűnügy miatt, nagy kérdés, hogy ezzel megmenthetik-e a kormányfőt.

2017 októberében Daphne Caruana Galiziát saját háza előtt robbantották fel egy autójába szerelt bombával. A máltai újságírónő hazája leghíresebb és legelismertebb oknyomozó újságírója volt. A halála előtti időszakban épp a máltai kormányhoz kötődő piszkos ügyeket tárta fel (köztük a máltai elit orosz és azeri szálakkal rendelkező korrupciós ügyeit) saját blogján, amit olykor egy nap alatt többen olvastak, mint az összes többi helyi médiumot együttvéve. Galizia alig fél órával a halála előtt azt írta a blogján, hogy egyre elkeseredettebb, mert a máltai kormányt egyszerűen lehetetlen elszámoltatni. Az elmúlt két évben nagy erőkkel folyt a nyomozás, még az Európai Tanács is kezdeményezte, hogy független és nyilvános vizsgálat induljon az ügyben – ezt végül a tagállamok elsöprő többséggel megszavazták, dacára annak, hogy mind a négy fideszes delegált a javaslat ellen voksolt .

Hogy történhet, hogy egy biztonságos országban egyszer csak felrobbantanak egy újságírót?
Daphne Caruana Galizia fél órával a halála előtt arról írt, hogy egyre elkeseredettebb, mert a kormányt nem lehet elszámoltatni.

Az esetet azóta sem sikerült teljes egészében felderíteni, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat körei komoly szerepet játszhattak a gyilkosságban. Muscat 2013 óta a Munkáspárt vezette kormány első embere, a 2016-ban kiszivárgott Panama-akták következtében azonban ő és családja is korrupciós botrányba keveredett. Az ügyek feltárása Galizia nevéhez fűződik, így már a kezdetektől fogva egyértelmű volt a gyanú, hogy Muscatnak köze lehet a gyilkossághoz.

A máltai miniszterelnök most a túléléséért küzd, miután kedden a kabinetfőnöke és két minisztere is lemondott. Muscat embereinek azért kellett távozniuk, mert mindannyian gyanúba keveredtek az újságírónő meggyilkolásával kapcsolatban.

Joseph Muscat egy kormányülés után. Fotó: Matthew Mirabelli / AFP

Keith Schembri töltötte be Muscat kormányában a kabinetfőnöki posztot, egyben ő volt a miniszterelnök egyik legfontosabb munkatársa. Schembri kedden nyújtotta be lemondását, pár órával később pedig már le is tartóztatták. Bár a kihallgatás részleteit nem hozták nyilvánosságra, a Times of Malta közlése szerint a hatóságok azzal vádolják Schembrit, hogy ő volt a merénylet egyik értelmi szerzője és megrendelője. Schembrit egy Yorgen Fenech nevű üzletember dobta fel a rendőrségen, miután múlt héten őt is letartóztatták, miközben épp a luxusjachtján pihent. Máltai források szerint az üzletember végül alkut kötött a hatóságokkal az elnöki kegyelemért cserébe, ennek keretében hozta kapcsolatba Schembrit a gyilkossággal. Letartóztatták továbbá Fenech orvosát is, aki a gyanú szerint üzeneteket továbbíthatott Schembrinek.

Schembri őrizetbe vétele csak még inkább fokozza a Muscatra nehezedő nyomást, főleg azt követően, hogy kedden a turisztikai miniszter, Konrad Mizzi is lemondott arra hivatkozva: ebben a pillanatban ez az egyetlen helyes döntés. Ezzel még nem volt vége a történetnek, mert Mizzi után nem sokkal Chris Cardona gazdasági miniszter is távozott a posztjáról, miután múlt szombaton a rendőrség őt is kihallgatta a gyilkossággal kapcsolatban. Cardona lemondása után úgy fogalmazott, a nemzet érdekében kötelessége volt ezt tenni.

A távozó politikusok mindegyike tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményhez, de ezzel még nem könnyítették meg Muscat helyzetét, akit az ellenzéki képviselők hangos „Maffia!” skandálással fogadtak kedden a parlamentben, tüntetők pedig a parlament épülete előtt követelték a „gyilkosok eltakarodását”.

https://twitter.com/PaulaAranaB/status/1199386629544263684?s=20

A parlamenti ülés aztán hamar káoszba is fulladt, mikor a Nemzeti Párt korábbi vezetője, Simon Busuttil egyszerűen Muscat arcába vágta:

A korrupciótok áldozata lett! Felrobbantottátok! Van nektek lelkiismeretetek?

A botrányos ülés után Muscatnak tüntetők egész seregén kellett átvágnia magát, ami eddig példátlan jelenség volt az ország történetében, de Galizia meggyilkolása végérvényesen átszakított egy gátat.

Muscatot jelenleg minden oldalról támadják. Nem elég, hogy a máltai ellenzék egyre keményebben követeli a lemondását, már a saját pártja is elkezdett kihátrálni mögüle. Chris Fearne miniszterelnök-helyettes szerint

a botrány olyan károkat okozott az ország hírnevének, ami szinte helyrehozhatatlan.

Közben más nemzetek politikusai is nyomást gyakorolnak a miniszterelnökre: adja be a lemondását annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás végezni tudja a munkáját. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlamentben azt mondta, Muscatnak vállalnia kell a politikai felelősséget, ha a kabinetjéről van szó, és arra szólította fel az érintetteket, a következő órákban tisztázzák a helyzetet. Pieter Omtzigt, az Európai Tanács különmegbízottja levelet írt a máltai igazságügyi miniszternek, melyben sürgeti, hogy Muscat tartsa távol magát az ügytől, a vele szembeni gyanú ugyanis túl erős ahhoz, hogy közvetlen rálátása legyen a nyomozásra. A levelet Omtzigt később a Twitterre is kiposztolta, bevonva ezzel a teljes nyilvánosságot. A politikai vezetők mellett a civil szervezetek is megmozdultak, a Riporterek Határok Nélkül, illetve az Amnesty International is azt sürgeti, derítsék ki a teljes igazságot.

A legújabb fejlemények kapcsán megszólalt Galizia testvére, Corinne Vella is, aki üdvözlendőnek tartja, hogy végre előrelépés történt az ügyben, de mint fogalmaz:

Örülünk neki, nagyon fontos, de már nagyon későn jött.

Vella továbbá kijelentette, mindig is tisztában voltak vele, hogy testvérének a munkája miatt kellett meghalnia, és ha végül pont kerül az ügy végére, az nem csak Daphnenak szolgáltat igazságot, hanem az összes sztoriját igazolni fogja, ezek ugyanis összekapcsolódnak.

A tömeges letartóztatások ellenére Muscat egyelőre nem gondolkodik a lemondáson, legutóbb újságírói kérdésre azt mondta, jelenleg az a feladata, hogy ebben a viharos időszakban felelősen kormányozza az országot, ha majd ez a fejezet lezárul, esetleg elgondolkodik a távozáson. A miniszterelnök csütörtök estére rendkívüli kormányülést hívott össze, melynek eredményeként péntek reggel azt nyilatkozta, hogy –  az országos rendőrfőnökkel és a főügyésszel egyetértésben – elutasítja Yorgen Fenech kegyelmi kérelmét.Ennek ellenére Muscat pozíciója a legkevésbé sem mondható stabilnak, és az ő szempontjából várhatóan ez csak egyre rosszabb lesz. Ne felejtsük el azt sem, hogy a nyomozás során egyre magasabb rangú politikusok kerültek a hatóságok látókörébe, így az sem zárható ki, hogy hamarosan Muscat neve is felkerül a gyanúsítottak listájára.

Kiemelt kép: Matthew Mirabelli / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik