Nagyvilág

Letartóztattak egy férfit a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Letartóztatták Yorgen Fenecht, Málta egyik legprominensebb üzletemberét kedden Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásának ügyében – írta több külföldi lap.

A Malta Today szerint Fenech jachtja hajnali 5 óra után hagyta el Portomaso kikötőjét, de a parti őrség megállította és visszakísérték a kikötőbe. Az üzletembert letartóztatták és átkutatták a hajót.

Daphne Caruana Galizia 2017-ben halt meg, amikor eddig ismeretlen személyek felrobbantották az autóját. Az újságíró főként korrupciós ügyekben nyomozott, és számos, a Panama-iratokkal kapcsolatos máltai szálat tárt fel.

Az Independent azt írja, hogy Fenech az igazgatója és társtulajdonosa annak a cégcsoportnak, amely 2013-ban egy nagy közbeszerzés keretében megbízást kapott arra, hogy gázerőművet építsen Máltán. Ezen kívül ő tulajdonosa annak 17 Black nevű, Dubajban bejegyzett cégnek is, amelyről Caruana Galizia derítette ki, hogy 2015-ben több olyan titkos, panamai cég is üzleti kapcsolatban állt a 17 Blackkel, amelyek az akkori energiaügyi miniszter, Konrad Mizzi és Keith Schembri kabinetfőnök tulajdonában voltakk.

Kiemelt kép: Europress/Christoph Soeder/DPA/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik