Nagyvilág

A Fidesz leszavazta a máltai újságírógyilkosság kivizsgálását

A két olasz kormánypárt és Berlusconi pártjának egy-egy képviselője, egy ciprusi szocialista, négy török Erdogan pártjából, hat azerbajdzsáni képviselő és négy fideszes szavazta le az Európa Tanács javaslatát, hogy vizsgálatot kell indítani az autójában felrobbantott máltai újságíró ügyében, írja a 444.hu.

A lap emlékeztet, a kormányzati és ellenzéki korrupciót, illetve a máltai elit alvilági, orosz és azeri kapcsolatait feltáró Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében gyilkolták meg, és az esettel kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés.

Ezért az Európa Tanács indítványozta, hogy három hónapon belül független és nyilvános vizsgálat induljon az ügyben, amit nagy többséggel, 72 igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett szavaztak meg.

A 18 nemhez tartoztak a Fidesz képviselői is: Németh Zsolt, Csöbör Katalin, Tilki Attila és Nacsa Lőrinc. 

Az újságíró családja szerint ez öles lépés az igazság felé, és a nemzetközi közösség további segítségét kérik, hogy Muscat miniszterelnök tényleg állítson fel független bizottságot a nyomozás ellenőrzésére.

A 444.hu szerint sem a párt honlapján, sem az MTI-ben nem találni indoklást arra vonatkozóan, hogy miért döntött így a Fidesz. Mivel más nem volt jelen, így az összes magyar szavazat a kivizsgálás ellen ment.

Kiemelt kép: Elyxandro Cegarra/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik