Nagyvilág

7 milliárdot fizet a Microsoft, hogy elkenje a magyarországi korrupt ügyeit

A Euronews beszámolója szerint 25 millió dollárt (azaz körülbelül 7,3 milliárd forintot) kell fizetnie a Microsoftnak bírságként az USA-ban, amiért a cég megszegte a vesztegetés elleni szövetségi törvényt. Ebből 8,75 millió dollárt azért kell fizetnie a Microsoftnak, mert a cég magyarországi leányvállalata korrupciós pénzekre használta a bevételei egy részét.

Az ügyről az amerikai igazságügyi minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyből kiderül, hogy olyan megállapodást kötöttek a Microsofttal, amelynek értelmében a bírságot be kell fizetnie a vállalatnak, de a bűnösségüket nem kell elismerniük.

A hvg.hu felidézte, hogy a vizsgálatba az FBI-t és az amerikai tőzsdefelügyeletet is bevonták, és az derült ki, hogy 2013-tól legalább 2015-ig a cég egy magas rangú vezetője és több alkalmazottja közvetítők bevonásával értékesített a kormányzati szféra számára szoftvereket, az ügyletért pedig kedvezményes árakat könyvelt el, ám az állami szervek valójában magasabb áron jutottak hozzá a programok licencéhez, a különbözetet pedig „korrupt célokra használták fel”.

Egyszerűbben: a Microsoft vezetése kenőpénzekkel vette rá az államot, hogy az ő szoftvereiket használják.

A Microsoftnak a fentin túl 16,5 millió dollárt (4,8 milliárd forintot) is be kell fizetnie a tőzsdefelügyeletnek a magyarországi ügy miatt. Ez kamatokkal az a 13,78 millió dollár, amekkora értékű üzletet a korrupciós ügylet hozott a társaságnak.

A botrány kirobbanása után négy vezetőt rúgtak ki a Microsoft Magyarországtól:

  • egyikőjük, Sagyibó Viktor a Miniszterelnökségen kapott állást, amit akkor még Lázár János vezetett,
  • Papp Istvánnak pedig egy egészen új pozíciót kreáltak az államigazgatásban: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egy korábban nem létezett pozíciójában kezdhetett dolgozni.

Kiemelt kép: FrankHoermann / SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik