Nagyvilág

Románok százai próbálnak illegálisan bejutni az Egyesült Államokba

A romániai Szevezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Csoport (DIICOT) és az FBI közösen igyekszik felszámolni azt a négy craiovai klán által  az országban és az Egyesült Államokban, Mexikóban, több közép-amerikai államban működtetett bűnszervezetet, amelyik illegális bevándorlókat csempész Amerikába.

A Libertatea román bulvárlap birtokába jutott nyomozati, törvényszéki iratokból kiderül, hogy a Bukarest-Mexikó-USA vonalon dolgozó embercsempész banda munkája sem leányálom, mivel a társaság elsősorban elégedetlen, mélynyomorban élő, de kalandvágyó romákra hajt, akiknek családonként akár 10.000-20.000 euróba kerül, hogy az ígéret földjére juttassák őket. Pénzük nincs, de a csempészek megelőlegezik a költségeket, amit később bevasalnak rajtuk. Ám az út során rendkívül fegyelmezetlenek, semmit nem értenek, gyakran az idegösszeomlás szélére kergetik kísérőiket, mert az ötödik elmagyarázás is kevés, ráadásul minden lépést cetlire írva kell az agyukba vésetni, derült ki egy, a DIICOT által lehallgatott telefonbeszélgetésből.

A román állampolgárok csak vízummal utazhatnak az Egyesült Államokba.

„Ola, ola, buenos dias, ruine Maya”

A románok építette bűnszervezet szoros kapcsolatban áll a mexikói, guatemalai vagy hondurasi embercsempész bandákkal, akik átveszik a tízezer kilométerről érkező embereket. A DIICOT és az FBI nyilvánosságra került nyomozati anyagából megtudható, hogy a bevándorlók törvényesen, turistaként landolnak Mexikóban, vagy valamelyik közép-amerikai államban. Állítólag a nyomok eltüntetéséhez ildomos, ha nem direkt Bukarestből, hanem egy szomszédos államból dobják át az embereket Mexikóba. A helyi embercsempészek baráti viszonyt ápolnak néhány mexikói határőrrel, vámossal, a jelszó pedig, amit minden román bevándorló köteles fejbe vésni, hogy maja romvárosokat („ruine Maya”) fognak látogatni Mexikóban. Másik két jelszó: „Chihuahua” és „Arizona”. De a biztonság kedvéért állítólag előre leadják a románok neveit a határállomáson.

Az embercsempész hálózat egyik legszínesebb egyénisége Luis, a guatemalai román áfonyakereskedő, családi nevén Popescu Luigi Cristinel. Ő egyike azoknak, akik az óceánon átrepített csoportok útvonalát szabta meg az Egyesült Államokig. A Mexikóban, Egyesült Államokban, Kanadában több évig élt Luis már szerepel az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (Department of Homeland Security) nyilvántartásában. Lebukását követően a lap információi szerint a Craiovai Fellebbviteli Bíróságon úgy próbálta fényezni magát, hogy egy példás magaviseletre vonatkozó igazolást csatolt a dossziéjához, amely a guatemalai Naturlider Rt. pecsétje hitelesített. Eszerint Popescu 2015-ben bolti eladóként dolgozott a cégnél, ahol „becsületesen, pontosan és felelősségteljesen” („honradez, punctualidad y responsabilidad”) árulta az áfonyát.

Négy nap alatt ezer dollárt koldult Los Angeles utcáin

Az olajozottan működő bűnszervezet után akkor kezdett szaglászni az FBI, amikor M. Silişteanu kerekes székben koldulva Los Angeles utcáin, egy rendőrségi ellenőrzés során lebukott és hazatoloncolták. A Râmnicu Vâlcea városban élő roma férfinek 20 évesen egy úszómedencében megsérült a gerince, korlátozódva tudta csak mozgatni kezeit, lábait, de, ahogy elmesélte a DIICOT kihallgatásán, 2012-ben megismerkedett egy Filip Sărdaru nevű roma férfivel, aki megígérte, 9.000 euróért Amerikába viszi, további 15.000-ért pedig kint megműtteti a gerincét, és újra egészséges lesz. A mozgássérült Silişteanut feleségével, gyermekével még abban az évben kivitték, és  kioktatták, hogy az amerikai hatóságoknak ellenőrzéskor azt mondják: azért menekültek el Romániából, mert „tilos templomba járni, a roma gyerekeinknek nincs helyük az iskolában, kitiltanak boltokból, nincs jogunk orvosi ellátásra, a rendőrségen pedig naponta megvernek”. Ezekkel a szövegekkel politikai menedékjogot kérnek, de 2017-ben csak 49 személy kapta meg ezt a besorolást.

A család két hétig a tijuanai Lucerna motelben vesztegelt – elmondásuk szerint itt még legalább 200 román várt sorsára –, majd átcsempészték őket a határon és Los Angeles mellett egy lakókocsiban kaptak szállást. Silişteanu a DIICOT-nak elmesélte, kötelezték, hogy kerekes székben ülve kéregessen Los Angeles utcáin. Négy nap alatt ezer dollárt is összekoldult, de a pénzt az utolsó centig el is vették tőle, hisz adósak voltak az embercsempészeknek.

Hazatoloncoltása után kezdte meg az együttműködést az FBI és a DIICOT, ez előbbi nyolcszáz nevet és egyéb hasznos információt küldött át a román kollégáknak.

Képünk illuszztráció egy tihuannai motelről. Fotó: Guillermo Arias / AFP

Terhes nő lezuhant a kerítésről, szörnyethalt

A hálózat módszeres felgöngyölítése során rémtörténetek sora derült ki. Például, hogy évekkel ezelőtt egy terhesen kivitt roma nő lezuhant a Mexikó és az Egyesült Államok között húzódó öt méter magas kerítésről és azonnal szörnyethalt. Mivel

az amerikai álommal megszédített embereknek nem volt pénzük még repülőjegyre sem, akit sikeresen bevittek Amerikába, azt koldulásra, a nőket prostitúcióra kényszerítik, hogy bevasalják rajtuk a befektetést. De az is hétköznapi, hogy lopásból, szervezett rablásokban való részvételből törlesztenek, vagy az itthon maradt családtagokat terrorizálják. 

Ha a kinti rokon késik a fizetséggel, itthon a rokonságra rátörik a házat, és viszik, ami a kezükbe akad. Előfordult, hogy egy bandatag fogva tartotta a feleséget, amíg a férj törlesztette az adósságot.

A bűnszervezet természetesen a repülőjegytől a szállásköltségig minden számlát felfúj, így a tartozás több tízezer euróra dagad az évek során. A nyomozati anyag szerint azonban a bandatagok két okból is vigyáznak a kint gyakorlatilag rabszolgaként tartott áldozataikra: az egyik, hogy megkapják a pénzüket, a másik pedig, nehogy valamelyik elégedetlen itthon panaszkodjék, rontva a szervezet hírnevét.

Ha mégis veszélybe kerül a hálózat, akkor ennek védelmében bármire hajlandóak. Amióta a DIICOT és az FBI rájuk szállt, egyre nehezebb a tanukat szólásra bírni, féltik életüket, családjukat. Ha mégis összeáll néhány család, hogy feljelentést tegyenek, azonnal megjelenik náluk a szervezet valamelyik tagja, és lecsillapítja a kedélyeket.

A DIICOT-FBI nyomozásból kiderült, hogy a bűnszervezetbe amerikai rendőrt, törvényszéki bírót is beépítettek, de egyelőre a neveket titkolják.

Menekültek másznak át a kerítésen Tijuana közelében. Fotó: Guillermo Arias / AFP

„Canadian Pipe”

Az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény megszavazásáért Bukarest feltételül szabta a vízumkényszer eltörlését. Kanada rábólintott, s azóta északról is csempészik a románokat az Egyesült Államokban. Ezt a vonalat, a Libertatea információi szerint az FBI „Canadian Pipe”-nak (kanadai cső) keresztelte.

A közelmúltban a román hatóságok elcsíptek egy álcázott csomagot (vélhetően valakik befújták a szállítmányt), amelyben 250 000 dollár készpénz lapult. Az összeget a bűnszervezet kinti tagjai küldték, a pénz koldulásból, prostitúcióból, rablásból és bankkártya lopásokból származik. Ekkor döbbent rá a DIICOT, hogy mekkora lehet az illegális pénzáramam Románia és az Egyesült Államok között. Ráadásul, hogy újabban a mexikói hatóságok is rákattantak az ügyre kiderült, craiovai bűnbandák különböző módszerekkel szívják le a turisták bankkártyáit Cancunban.

 

Arra azonban becslések sincsenek, hány illegális romániai bevándorlónak sikerült bejutni az Államokba.

Kiemelt kép: Mario Tama/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik