Nagyvilág

Donald Trump osztályozná a migránsokat

Megszűnne a vízumlottó, előnyben a fiatalok és képzettek.

Az amerikai elnök ismertette új tervét, amely célja az illegális bevándorlás megfékezése, az eddigi rendszer teljes átalakítása. Donald Trump szerint a határok biztonságát növelő rendelkezések az amerikai értékrendet akarják megszilárdítani.

Javaslatunk Amerika-barát, bevándorlóbarát, dolgozóbarát.

Trump munkatársaival olyan bevándorlási tervet dolgozott ki, amely a munkahelyek teremtését, a munkabéreket és az amerikai dolgozók biztonságát tekinti elsődlegesnek.

Megszűnik a vízumlottó

Az „érdemek alapján” engedélyezett bevándorlást, azt  szorgalmazzák, hogy részesüljenek előnyben a tanult, magasan képzett bevándorlók, főleg a fiatalok és az angolul jól beszélők. Megszűnik a vízumlottó. A zöldkártyák rendszerét „építs amerikai vízumot” néven alakítanák át. A magas szintű képzettségekkel, felsőfokú végzettséggel és munkaajánlattal rendelkezőknek kedveznének, nem azoknak, akik az országban tartózkodó rokonokra hivatkozva érkeznek.

Az angol nyelv elsajátítását kötelezővé tennék, a bevándorlóknak ezenkívül vizsgát kellene tenniük állampolgári ismeretekből.

Többet ér a hasznos fiatal

A bevándorlási kérelmet pontrendszer alapján bírálnák el. Pontot érne a szakképzettség, a fiatal életkor, az angoltudás.

Több pontot kapsz, ha fiatal vagy, mert ez azt jelenti, hogy többel járulsz hozzá társadalmunk szociális hálójához. Több pontot kapsz, ha értékes szakképzettséggel és munkahelyi ajánlattal rendelkezel, vagy olyan terved van, amely munkahelyeket teremt.

Trump közölte, hogy a bevándorlóknak önfenntartóknak kell lenniük, kérelmük elbírálása idején nem kapnának szociális juttatásokat. Az elnök fontosnak nevezte az integrációt, az asszimilációt és a nemzeti egységet. Ezért követelnék meg a leendő bevándorlóktól – még a befogadás előtt – az angol nyelv ismeretét és a vizsgát az állampolgári ismeretekből.

Beszállt a munkába az elnöki vő

Trump nem beszélt az előző elnök, Barack Obama által életre hívott DACA-programban érintettek jövőjéről. A program azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegális bevándorló szüleik még gyermekként vittek az Egyesült Államokba.

Az elnök kiemelte, hogy a tervezetet nem politikusok készítették, hanem határőrizeti és bevándorlási szakemberek. Lapinformációk szerint köztük volt Trump veje, Jared Kushner valamint Stephen Miller belpolitikai tanácsadó. Ők a kanadai, ausztrál, új-zélandi és japán bevándorlási rendszert is megvizsgálták.

Értékelték az értékelést

Nancy Pelosi házelnök már a beszéd elhangzása előtt bírálta a tervezetet, miután megjelentek egyes részletei. A demokrata párti politikus „leereszkedő stílusúnak” minősítette a bevándorlási kérelmek „érdemek alapján” történő elbírálását.

Azt akarják ezzel mondani, hogy azoknak az embereknek a többsége, akik országunk történetében valaha is az Egyesült Államokba jöttek, érdemek nélküli volt csak azért, mert nem rendelkezett mérnöki diplomával?

Chuck Grassley iowai republikánus szenátor Trump beszéde után azt mondta, a tervezet egyesítheti a republikánusokat, „már ez is valami”. Ugyanakkor figyelmeztetett rá, nem biztos, hogy a javaslat átmegy a szenátusban. Susan Collins, Maine  republikánus szenátora kiemelte: csak akkor van értelme a bevándorlási törvény bármiféle megújításának, ha annak keretében rendezik a DACA-fiatalok sorsát is. (mti)

Kiemelt kép: Közép-amerikai migránsok kapaszkodnak fel az Egyesült Államokba tartó tehervonatok egyikére. MTI/EPA/EFE/Carlos Lopez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik