Nagyvilág

Ügyvéd: Nem kizárt, hogy a Viking kapitánya pezsgőt ivott az ütközés előtt

Elképzelhetőnek tartja a Hableányon kapitányként szolgáló L. László lányának ügyvédje, hogy a szállodahajót irányító Jurij C. ittasan irányította a hajót a tragédia idején – írja a Blikk.

Dr. Gulyás Krisztián ügyvéd a lapnak elmondta, hogy

Pénteken indítványt nyújtottam be a hatóságnak, hogy mindenképpen vizsgálják meg az úgynevezett indítási protokollt, mert nem kizárt, hogy a Viking Sigyn kapitánya pezsgőt ivott az ütközés előtt. Úgy tudom, a program része, hogy a hajó megáll a Parlament előtt, majd az utasok koccinthatnak a szállodahajó kapitányával. Nagyon remélem, hamarosan tájékoztatást kapunk az alkoholszonda eredménye mellett arról is, hogy a tragédia pillanatában volt-e egyáltalán bárki is a Viking kormányánál.

A Magyar Nemzet keddi számában arról ír, hogy újabb tanúk meghallgatását indítványozzák a Hableány-katasztrófában sértetti képviselőként eljáró ügyvédek, akik a vízbe esett emberek mentésében részt vevő hajósokat tervezik beidéztetni.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő két ügyvéd egyike, Sógor Zsolt a lapnak azt mondta: a beidézendő tanúk pontosan beszámolhatnak arról, hogy mit hallottak, illetve nem hallottak a térségben hajózók rádióforgalmazásából.

A nyomozás eddigi adatai és a gyanúsítás szerint a Viking Sigyn úgy akarta megelőzni a Hableányt, hogy a hajózási szabályzat előírásait megszegve nem vette fel a kapcsolatot a magyar hajó személyzetével. A szállodahajó május 29-én utolérte a Margit hídnál a Hableány sétahajót, amely az ütközéstől azonnal elsüllyedt, a 33 dél-koreai utas, illetve a magyar matróz és a kapitány közül mindössze hét távol-keleti turista élte túl a balesetet.

A lap úgy tudja, a Hableány kiemelésében részt vettek megjutalmazása mellett a Belügyminisztérium életmentő emlékéremre terjeszti fel azokat, akik a katasztrófa után megmentették a hét túlélő dél-koreai turistát.

Frissítés:

A 24.hu egy hete megkereste az ORFK-t azzal, hogy a nyilvánosság előtt korábban csak a Viking-kapitány ügyvédei nyilatkoztak a baleset utáni szondáztatásról, illetve annak negatív eredményéről. A rendőrség válaszában azt közölte, hogy a balesetet követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedett a mintavétellel kapcsolatban, és az alkoholfogyasztás gyanúja valóban nem merült fel.

forrás: Blikk, mti; kiemelt kép: Magyar Nemzet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik