Nagyvilág

Legalább másfélszázan meghaltak Srí Lankán, miután szállodákban és templomokban robbantottak

Frissítés, magyar idő szerint fél 12-kor: két újabb robbantás történt Srí Lanka fővárosában. Az egyik helyen két áldozatot írnak, a másik merénylet áldozatairól még nincs hír. A kormány kijárási tilalmat rendelt el, és a közösségi médiát nem lehet használni.

Vérfürdő Srí Lankán: nyolc merénylet, 200-nál is több halott
Keresztény templomokat és luxusszállodákat ért támadás. A közösségi média működését felfüggesztette a kormány, és kijárási tilalmat rendeltek el.

Robbanások történtek vasárnap Srí Lankán három templomnál és három szállodánál, egy időben, és olyan helyeken, ahol nagy számban turisták fordulnak meg – jelentette be a rendőrség az indiai ANI hírügynökség szerint.

A robbantások utáni állapotok mellbevágóak, itt van néhány videó és kép:

Több videón is látszik, mi maradt a Srí Lanka-i robbantás után
Legalább ötvenen meghaltak és háromszázan megsérültek.

Amit eddig tudunk:

  • A fővárosban, Colombóban, robbantottak a Kochchikade katolikus templomban, majd Negombo és Batticaloa városában.
  • Három colombói hotel, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury is érintett.
  • Eddig négyszáz sérültről és legalább ötven halottról lehetett olvasni, de a legújabb hírek alapján a százötvenet is meghaladja a halálos áldozatok száma.
  • Sok külföldi is életét veszthette, a magyar idő szerint délelőtt 10 óra táján kiadott hírek szerint legalább harmincöt külföldi állampolgár halt meg.
  • Eddig senki sem vállalta magára a merényletsorozatot.
  • A miniszterelnök már a helyszínre tart, és válságértekezletet tartanak.
A Kochchikade templom. Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A helyi közlésekre hivatkozó jelentések szerint Colombóban egy templomot és két szállodát ért támadás. Magyar idő szerint reggel 8 óra körül jött az újabb hír, hogy további egy-egy templomnál és szállodánál történt detonáció. Robbanás rázott meg a húsvéti szertartás idején egy templomot a fővárostól északra fekvő Negombóban és Srí Lanka volt fővárosában, Batticaloában is, ahol a BBC információ szerint huszonheten haltak meg.

A templomokban a húsvétvasárnapi mise miatt sokan voltak, illetve több külföldi halhatott meg a szállodáknál. Az első hírek még nyolcvan sebesültről szóltak, aztán jött a sokkoló adat: az MTI már azt írja, hogy legalább száz ember meghalt és kétszázötven megsérült.

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Maithripala Sirisena elnök közleményében arra kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és segítsék a hatóságok munkáját.

A huszonegy milliós Srí Lanka hetven százaléka buddhista, tizenkét százaléka hindu, tíz százaléka muszlim, és hét százaléka – azaz körülbelül 1,2 millióan – katolikus. Az ország keresztény lakossága a híd a többségben lévő szingalézek és a kisebbségben lévő tamilok között, ugyanis mindkét népcsoportnál élnek keresztények. Az 1972 és 2009 között zajló polgárháborúban mintegy nyolcvan-százezer áldozata volt. Tavaly márciustól májusig szintén szükségállapotokat hirdettek, mikor a Sinhala buddhista csoport muszlim üzleteket, épületeket támadott meg.

Kiemelt kép: Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik