Nagyvilág

Vérfürdő Srí Lankán: nyolc merénylet, 200-nál is több halott

Pár órával az után, hogy egyidőben hat helyszínen (három szállodában és három templomban) robbantás volt Srí Lankán, újabb két merényletet követtek el eddig ismeretlenek.

A főváros egyik peremkerületében, Dehivelában, egy szállodában történt a hetedik robbantás, és ebben legkevesebb két ember meghalt. A CNN-nek az egyik szemtanú azt mondta, hogy amint a robbanás hangjára kinézett az ablakon, két helikoptert látott elrepülni.

Aztán pár percre rá szintén a fővárosban, de már másik peremkerületben egy nyolcadik robbanás is bekövetkezett, itt három rendőr halt meg.

A rendőrség legfrissebb adatai szerint a merényletsorozatban 207-en haltak meg, 450-en megsérültek. Azért is magas az áldozatok száma, mert húsvétvasárnap a mise miatt sokan tartózkodtak a templomokban. A célba vett szállodákban pedig sok a külföldi vendég.

A rendőrség azt is bejelentette, hogy nyolc személyt letartóztattak a merényletsorozattal kapcsolatban, azt egyelőre nem tudták megmondani, ki a felelős a robbantások elkövetéséért.

A halálos áldozatok közül nagyjából 30 külföldi állampolgárságú. Az illetékes minisztérium jelentése szerint egyelőre annyi biztos, hogy a külföldi áldozatok között két török és egy holland állampolgárságú van, valamint az Egyesült Államokból, Portugáliából, az Egyesült Királyságból és Kínából származó áldozatot is azonosítottak már.

A magyar külügyminisztérium nem tud arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak között.

A Srí Lanka keleti részén található Batticolában egy templomot ért támadás. A BBC jelentése szerint a helyi kórházban 40 sérültet kezelnek, 25 emberen már nem tudtak segíteni. A halottak között öt gyerek is van.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el azonnal hatállyal, és felfüggesztette a közösségi média működését, írja az MTI.

A kijárási tilalom egyelőre 12 órán át (helyi idő szerint délután 6 órától másnap reggel 6 óráig) tart.

Galéria
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP

Gyáva, aljas, kegyetlen támadás

Hagyományos húsvétvasárnapi beszédében Ferenc pápa azt mondta: “együttérez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell”.

Donald Trump amerikai elnök rettenetes terrorcselekménynek minősítette a történteket, és értésre adta, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Srí Lankának abban, hogy kezelni tudja a helyzetet. Theresa May brit miniszterelnök Twitter-üzenetében rémisztőnek nevezte a támadásokat, és hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és el kell érnie, hogy mindenki félelem nélkül gyakorolhassa hitét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az áldozatokat és a hozzátartozókat együttérzéséről biztosítva azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani a merényleteket követően szükségessé vált intézkedésekhez és munkálatokhoz.

Frank-Walter Steinmeier német államfő gyáva terrortámadásoknak nevezte a merényleteket. Angela Merkel kancellár szóvivője útján azt emelte ki: a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet és intolerancia soha nem győzedelmeskedhet. Emmanuel Macron francia elnök is a hívők elleni “aljas merényletről” írt Twitter-üzenetében. Sebastian Kurz osztrák kancellár körmönfont terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, elítélte azokat, és aggodalmát fejezte ki miattuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában cinikus és kegyetlen cselekedetnek nevezte a merényleteket. Leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Áder János is részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. A Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött részvéttáviratában azt írta az a köztársasági elnök,  “mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesültem a brutális terrorcselekményekről, amelyek Srí Lanka négy városában történtek a nap folyamán és tragikus módon oly sok békés ember életét követelték.” Áder János kiemelte, hogy Magyarország polgárai “a gyász e nehéz óráiban” kiállnak Srí Lanka népe mellett, és megerősítik, hogy továbbra is elkötelezettek a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelem mellett.

(MTI)

Kiemelt kép: ISHARA S. KODIKARA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik