Nagyvilág

Beszállt egy autóba, amire azt hitte, egy Uber, másnap száz kilométerrel arrébb találták meg holttestét

A 21 éves egyetemista lány egy buliból ment haza, de rossz autóba szállt be. A brutális gyilkosság sokkolta az amerikaiakat.

Samantha Josephson a szobatársaival partizott csütörtök este a dél-karolinai Columbia város bulinegyedében, ám elkeveredett a társaságtól. A Dél-Karolina Egyetem jogásznak készülő hallgatója hívott egy Ubert, hogy hazamenjen.

A 21 éves lányt utoljára egy bár előtt látták, körülbelül hajnali kettő órakor, amint beszáll egy fekete autóba. Azt hitte, az Uber-sofőr érkezett meg érte. Egy térfigyelő kamera rögzítette, ahogy a lány kinyitja az ajtót, beszáll a hátsó ülésre, majd becsukja maga mögött az ajtót.

Szobatársai másnap délelőtt aggódva kezdték el keresni, miután nem érkezett haza, majd délután fél 2 körül a város rendőrségén bejelentették eltűnését. A lányt végül két vadász találta meg, nagyjából 100 kilométerrel az eltűnése helyszínétől, egy erdős területen, 10 méterre egy földúttól. Holttestét egy olyan helyen dobta ki gyilkosa, amit „nagyon nehéz megközelíteni, ha valaki nem ismeri a környéket” – mondta el egy sajtótájékoztatón Columbia város rendőrfőnöke. A hatóságok közlése szerint a lány egész testét sérülések borították: sebhelyek voltak a fején, nyakán, arcán, felsőtestén, lábán és a lábfején is.

A helyi rendőrség azonnal keresni kezdte a fekete Chevy Impalát, amibe Josephson beszállt az emberekkel teli utcában. Egy járőr szombat hajnalban, nagyjából 3 órakor pillantotta meg a járművet, pár sarokra attól a helytől, ahol felvette a lányt. Amikor a rendőr félreállította az autót, a sofőr, a 24 éves Nathaniel David Rowland megpróbált elszaladni, de sikerült elfogni.

A férfit letartóztatták, miután vért találtak az autó utasterében és csomagtartójában. Bebizonyosodott, hogy a vér Josephsoné volt. A járműben emellett megtalálták az egyetemista lány mobiltelefonját, valamint egy üveg fehérítőt, fertőtlenítős tisztítókendőket és egy ablaktisztítót.

Szörnyű helyszín volt

jelentette ki egy sajtótájékoztatón Columbia város rendőrfőnöke.

Skip Holbrook elmondta azt is, hogy az autóban be volt kapcsolva a gyerekzár, így a hátsó ajtókat nem lehetett belülről kinyitni, csakis kívülről. A lánynak így semmi esélye nem volt kimenekülni a járműből.

A hatóságok azt nem közölték, hogy szerintük Rowland mit tett a lánnyal. Hétfőn csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy halálát többszörös szúrt sebek okozták. A férfit, aki Holbrook közlése szerint egy ideig azon a környéken élt, ahol a lány holttestét megtalálták, jelenleg egy columbiai börtönben tartják fogva. Kirendelt ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott a sajtónak.

Nathaniel Rowland Fotó: Columbia Police Department / AFP

Biztonságossá tennék a fuvarmegosztást

A gyilkosság megrázta a Dél-Karolina Egyetemet, s Columbia városát. Az egész országban felhívta a figyelmet az olyan fuvarmegosztós szolgáltatások veszélyeire, mint az Uber és a Lyft. Holbrook rendőrfőnök elmondta, megállapították, hogy Josephson valóban rendelt egy Uber-sofőrt. Az autó azonban már csak azután ért oda a helyszínre, hogy a lány beszállt az Impalába, és továbbment, amikor nem találta.

A gyilkosság miatt hétfőn Seth Rose demokrata képviselő bejelentette, köteleznie akarják a fuvarmegosztókat, hogy világító jelzéssel lássák el autóikat a felismerhetőség érdekében. Az erről szóló törvényjavaslatot Micah Caskey republikánus képviselővel együtt nyújtja majd be kedden.

A jelenlegi jogszabályok szerint a fuvarmegosztó cégeknek most is kell sötétben is látható jelzést rakniuk az autóik szélvédőjére Dél-Karolinába, de az lehet fényvisszaverő is. Az új szabályozás a világító jelzést tenné kötelezővé.

Az Uber már több piacon is alkalmazza a világító jelzést, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan melyek városokban is használják azokat. Az Uber-szóvivője ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott a helyi sajtónak, csak általános biztonsági tippeket adott a leendő utasoknak. Dél-Karolinában 5 fuvarmegosztó cég működik, de egyértelműen az Uber a piacvezető: kétszer annyi sofőrje van, mint a második legnagyobb Lyftnek – írta a Post and Courier című helyi lap.

A gyilkosság után az Uber azt tanácsolta utasainak, hogy mindenképpen ellenőrizzék az autót, mielőtt beszállnak. A cég az utasoknak mindig elküldi az autó leírását (típus, szín, márka), a jármű rendszámát, valamint a sofőr fényképét és nevét, és azt javasolják, ezeket az adatok mindig nézzék meg a beszállás előtt.

A Dél-Karolina Egyetem elnöke, Harris Pastides emellett arra kérte a hallgatókat, mindig kérdezzék meg a sofőröktől, hogy „mi a nevem”, és ha nem tudja a választ, ne üljenek be mellé. Ennek a kérdésnek olyan automatikusnak kellene lennie, mint a biztonsági öv becsatolásának – tanácsolta Pastides. Ezt javasolják biztonsági szakértők is – írta a Guardian.

Közben a  meggyilkolt lány apja, Seymour Josephson az egyetemen tartott megemlékezésen azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy soha ne utazzanak egyedül éjszaka. Mint mondta, a lánya ma is élne, ha nem maradt volna egyedül. A férfi kijelentette, „életcélja” lesz annak elérése, hogy biztonságosabbak legyenek a fuvarmegosztó szolgáltatások.

A lány temetésén szerdán tartják, New Jersey államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik