Nagyvilág
Picture shows candles and a photograph of "Maddie", placed on the street as a tribute to Madeleine McCann, outside the church in Praia da Luz near Lagos on May 3, 2017. - Madeleine McCann (Maddie) disappeared in Praia da Luz on May 3, 2007. Portuguese police closed the case in 2008 before reopening it five years later. (Photo by FRANCISCO LEONG / AFP)

Valaki tudja, hová tűnt Madeleine McCann

Korábban a témában:

A világ legismertebb gyermekeltűnési ügyéről forgatott dokumentumsorozatot a Netflix, a bemutató hosszas várakozás után március 15-én volt.

2007. május 3-án este az akkor hároméves Madelein McCann-nek a portugáliai Praia da Luz üdülővárosában veszett nyoma, miközben szülei a baráti társaságukkal a szálloda éttermében vacsoráztak.

The Disappearance of Madeleine McCann című sorozat végigköveti a történetet a kislány eltűnésének pillanatától és az azt megelőző óráktól egészen napjainkig olyan szereplők segítségével, akiknek valamilyen módon köze volt az ügyhöz.

A Netflixnek minden erőfeszítése ellenére ezzel együtt sem sikerült új bizonyítékokat találnia, és egy parányit sem került közelebb a megoldáshoz. A kislány szülei nem is vállalták a szereplést a sorozatban, mert úgy látták, hogy azzal sokkal inkább a közönséget akarják szórakoztatni, nem a kislány utáni kutatást segíteni. A Guardian egyesre értékelte a sorozatot, mondván, még nézőpontja sem volt, és a készítőket számos kritika érte amiatt is, hogy morális csődöt vallottak.

Mindazonáltal a nyolcórás feldolgozás komoly hatást gyakorol az érzelmekre, és a néző maga is próbálja nyomozói szemmel követni az eseményeket.

Eltaposták a bizonyítékokat

Madeleine eltűnésének napján este fél kilenckor – ahogy a nyaralásuk idején minden este – Gerry és Kate McCann a barátaikkal enni mentek a hotel éttermébe, ahonnan ráláttak az apartmanjukra. Megbeszélték, hogy a felnőttek húszpercenként ránéznek a gyerekekre.

A szülők által felvázolt idővonal szerint a következő történt:

 • 21 óra 5 perckor Gerry sétált fel a kertkapun az apartmanba, benézett, és mindent rendben talált.
 • 21 óra 25-kor Madeleine édesanyja következett volna, de Matt Oldfield, a társaság egyik tagja felajánlotta nekik, hogy ránéz ő a McCann-gyerekekre is. Elment a szobához, de nem nyitott be, mert csend volt odabent.
 • 22 órakor tényleg Kate következett. A résre nyitott ajtón bekukucskált és már indult volna vissza, amikor a huzat bevágta azt. Ekkor belépett a szobába, az ablakot nyitva találta, Madeleine ágya pedig üres volt.

A család drámája ebben a pillanatban kezdődött el. A rendőrök kissé késve érkeztek a helyszínre, addigra már legalább húszan jártak a szobában, ahonnan a kislány eltűnt, és ezzel feltehetően az összes lehetséges bizonyítékot megsemmisítették.

Az egyetlen ember, aki láthatta, ahogy Madeleine-t elrabolják, Jane Tanner lehetett, aki szintén McCannékkel nyaralt Portugáliában. Elmondása szerint negyed tízkor, amikor a saját gyerekeit ellenőrizte, felfigyelt az úton egy férfira, akinek mintha egy pizsamába öltözött lány lett volna a karjában. De akkor még nem tulajdonított neki jelentőséget.

Az ügy elképesztő sajtóvisszhangot kapott. Egy napon belül újságírók tucatjai érkeztek a helyszínre tudósítani, a szülők által másnap este tartott sajtótájékoztatón még a riportereknek is könny szökött a szemébe, ahogy Gerry és Kate a kislányuk elrablóját próbálta megszólítani.

The media wait for Gerry and Kate McCann, the parents of a missing theer-year-old British girl Madeleine McCann, to read a statement to the press outside their resort apartment, 11 May 2007, in Praia da Luz, southern Portugal. The British girl disappeared May 03 from the resort apartment where she was on vacation with her family and the police believe she was abducted. AFP PHOTO/ MELANIE MAPS (Photo by MELANIE MAPS / AFP)
A média várja Gerry és Kate McCannt 2007. május 11-én Praia da Luzban Fotó: (MELANIE MAPS /AFP)

Az, hogy a tragédia több mint egy évtizeddel később is a figyelem középpontjában van, két dolognak köszönhető: az elképesztő fordulatoknak és a brit bulvárlapok gátlástalanságának.

Két kutya miatt lett arguido a McCann-házaspár

A dokumentumsorozat egyik legerőteljesebb állítása, hogy másfél évig nem folyt érdemi nyomozás az ügyben. A portugál rendőrség el akarta kerülni, hogy az eset rossz fényt vessen a régióra: ki akarna egy olyan helyre menni nyaralni, ahol elrabolhatják a gyerekét, miközben a szomszédban vacsorázik?

Hamar meg is gyanúsítottak egy helyi lakost, Robert Muratot, aki azután került a hatóságok látószögébe, hogy feltűnően érdeklődött a fejleményekről, mindenkinek nyilatkozott és túlbuzgóan próbált segíteni. Ez pedig általában az elkövetőkre jellemző. Ő volt az első arguido, ami egy furcsa jogi állapot Portugáliában: bár hivatalosan nem vádolnak meg, mégis több vagy mint gyanúsított.

Murat ellen szólt, hogy akkoriban vált a feleségétől, és a kislánya éppúgy hároméves volt, mint az eltűnt Madeleine. Végül hiába kutatták át háromszor is a házát Praia da Luz városában, semmilyen bizonyítékot nem találtak ellene.

A fordulat azután állt be a nyomozásban, hogy bevetettek két speciálisan kiképzett kutyát. Egyikük képes volt arra, hogy felismerje egy holttest szagát, a másik pedig arra, hogy kiszagoljon egy esetleges vérnyomot. Mindkét eb ugyanott jelzett McCannék apartmanjában, majd abban az autóban is szagot fogtak, amit 25 nappal Madeleine eltűnése után béreltek a szülők Portugáliában.

Ezen a ponton megváltozott a nyomozás menete: már nem a kislányt kereste a rendőrség, hanem Gerry és Kate McCann ellen próbált bizonyítékokat szerezni. Végül a szobából és a kocsiból vett DNS-mintákon elvégzett tesztek nem mutatták ki, hogy Madeleine-t szállították volna az autóban. A szülőket szintén arguidónak nevezték meg, de később felmentették őket.

Kate McCann (L) and her husband Gerry McCann (R), parents of missing British youngster Madeleine McCann, leave the court house in Lisbon after delivering statements in their case against Portuguese police officer Goncalo Amaral on July 8, 2014. The McCanns, whose daughter Madeleine disappeared in Portugal in 2007, are suing Goncalo Amaral for libel and had flown from England to Lisbon to deliver personal impact statements at the Palace of Justice. Madeleine disappeared from a bedroom of her family's holiday apartment in the Algarve resort of Praia da Luz a few days short of her fourth birthday as her parents dined with friends at a nearby tapas restaurant. AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Kate McCann és a férje Gerry McCann (Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

A család vesszőfutása ezzel nem ért véget, hiszen miután már nem bíztak meg a portugál hatóságokban, kétszer is magánnyomozókhoz fordultak, de csalódniuk kellett. Egy barcelonai nyomozóiroda vezetője előbb azt nyilatkozta egy tévécsatornának, hogy nagyon közel állnak Madeleine megtalálásához, miközben erről szó sem volt, majd egy amerikai magánnyomozói irodáról kiderült, hogy az egyik ügynök egy csaló és életében nem oldott még meg egy ügyet sem.

Másfél év telt el a tragikus este óta, de eredményt senki nem tudott felmutatni.

A remény hal meg utoljára

A brit bulvársajtó az idő előrehaladtával egyre inkább átlépte az erkölcsi határokat. Amikor a McCann-szülőket meggyanúsította a portugál rendőrség, olyasmiket állítottak róluk napról napra a címlapon, ami nagy részben csak kitaláció volt.

Az egyébként is romokban heverő házaspárról a többi között azt írták, hogy

 • fecskendőt találtak az apartmanjukban,
 • elkábították a gyerekeket, hogy bulizhassanak,
 • baleset történt és hűtőbe rejtették Madeleine holttestét,
 • Gerry nem is a kislány vér szerinti apja.

Ezekből semmit nem sikerült bizonyítani, de részben a szenzációhajhász címeknek az eredménye, hogy immár közel 12 éve senki nem felejti el Madeleine McCann nevét.

Picture taken on February 21, 2008 of a British newspaper announcing that young British missing Madeleine McCann was spotted near the Motorway restaurant near Sete, southern France. A Dutch student said she spotted last Friday Maddie McCann but the first screenings of surveillance videos at the resting area of the freeway could not confirmed the information, according to a source close to investigators. Madeleine McCann was nine days short of her fourth birthday when she vanished from the family's apartment in the resort of Praia da Luz on Portugal's southern Algarve coast exactly nine months ago. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)
Fotó: PASCAL GUYOT / AFP

A sorozatban annak is szenteltek egy epizódot, hogy tulajdonképpen a világ minden táján látni vélték a hároméves kislányt az eltűnését követő hetekben, hónapokban, években.

A Netflix három esetet emelt ki:

 • Madeleine eltűnésének másnapján valaki egy spanyolországi benzinkúton láthatta a gyermeket, de kamerafelvétel híján ezt soha sem sikerült bizonyítani.
 • Szintén aznap a Praia da Luz városához közeli Lagosban hajnali 6 órakor egy autó előtt az erdő felé szaladt át egy férfi és egy nő, kezükben egy akár gyermeket is rejthető lepellel, de a rendőrség nem vett tudomást a bejelentésről.
 • A lány feltételezett elrablásának éjszakáján Barcelonában egy nő odalépett két férfihez, és azt kérdezte tőlük, náluk van-e a gyerek, majd miután rájött, hogy rossz helyen keresgél, elszaladt.

A dokumentumsorozat összességében arra a következtetésre jut, hogy két dolog történhetett: Madeleine vagy a szervezett bűnözés áldozata lett, vagy egy szexuális ragadozó vitte magával.

A legtöbb megszólaló szakértő egyetértett abban, hogy a hasonló korú gyermekeket soha nem azért rabolják el, hogy megöljék őket, hanem egyéb célokra kellenek a bűnözőknek. Emlékeztettek: számtalan olyan esetet ismernek, amikor az eltűnt gyerek akár évtizedek elteltével kerül elő.

Gerry (L) and Kate McCann pose with boards portraiting their missing daughter Madeleine reading "don't give me up" as they leave the Tribunal Civil de Lisboa in Lisbon on February 10, 2010, after the last court session of their libel action against Goncalo Amaral the Portuguese police officer who led the initial probe in the case. Amaral, who has been on trial over claims he made in a book and a documentary that Gerry and Kate McCann were involved in their daughter Madeleine's disappearance, has been ordered to pay hundreds of thousands of pounds to the McCann family following a libel case in a Portuguese court. In a written verdict, a Lisbon court agreed that Amaral should pay Mr and Mrs McCann 250,000 euros (Ł179,000) each in damages and it banned further sales of his book The Truth Of The Lie. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG (Photo by FRANCISCO LEONG / AFP)
Fotó: FRANCISCO LEONG / AFP

A szülők egészen addig nem fogják feladni a reményt, amíg haza nem tér a lány, vagy ki nem derül, hogy pontosan mi történt vele. Valaki tudja, hová tűnt Madeleine McCann, és egyáltalán nem kizárt, hogy akár most, 12 évvel a történtek után jelentkezik majd egy szemtanú, aki megoldhatja az egész ügyet.

(FILES) This file photo taken on May 14, 2007 shows Kate McCann, mother of Madeleine who disappeared 11 days ago in Portugal's southern Algarve region, passing next to a poster displaying police and news desk's numbers for their missing daughter, in the area of the beach resort of Lagos, in Praia da Luz, southern Portugal.
Scarred by Madeleine McCann's disappearance 10 years ago, the seaside resort town of Praia da Luz in southern Portugal is struggling to shake off the mystery of the young British girl's disappearance.
Madeleine McCann (Maddie) disappeared on May 3, 2007. Portuguese police closed the case in 2008 before reopening it five years later. / AFP PHOTO / Melanie MAPS
Tíz éve tűnt el Madeleine McCann: hat elmélet arról, mi lett vele
Baleset és emberrablás is történhetett, egy alkalommal a szülőket is meggyanúsították. Talán sosem derül ki, hová tűnt ikertestvérei mellől a hároméves kislány 2007-ben.

Kiemelt kép: FRANCISCO LEONG / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Detail of water purification plant from industrial processes
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.