Nagyvilág

Valaki tudja, hová tűnt Madeleine McCann

A világ legismertebb gyermekeltűnési ügyéről forgatott dokumentumsorozatot a Netflix, a bemutató hosszas várakozás után március 15-én volt.

2007. május 3-án este az akkor hároméves Madelein McCann-nek a portugáliai Praia da Luz üdülővárosában veszett nyoma, miközben szülei a baráti társaságukkal a szálloda éttermében vacsoráztak.

The Disappearance of Madeleine McCann című sorozat végigköveti a történetet a kislány eltűnésének pillanatától és az azt megelőző óráktól egészen napjainkig olyan szereplők segítségével, akiknek valamilyen módon köze volt az ügyhöz.

A Netflixnek minden erőfeszítése ellenére ezzel együtt sem sikerült új bizonyítékokat találnia, és egy parányit sem került közelebb a megoldáshoz. A kislány szülei nem is vállalták a szereplést a sorozatban, mert úgy látták, hogy azzal sokkal inkább a közönséget akarják szórakoztatni, nem a kislány utáni kutatást segíteni. A Guardian egyesre értékelte a sorozatot, mondván, még nézőpontja sem volt, és a készítőket számos kritika érte amiatt is, hogy morális csődöt vallottak.

Mindazonáltal a nyolcórás feldolgozás komoly hatást gyakorol az érzelmekre, és a néző maga is próbálja nyomozói szemmel követni az eseményeket.

Eltaposták a bizonyítékokat

Madeleine eltűnésének napján este fél kilenckor – ahogy a nyaralásuk idején minden este – Gerry és Kate McCann a barátaikkal enni mentek a hotel éttermébe, ahonnan ráláttak az apartmanjukra. Megbeszélték, hogy a felnőttek húszpercenként ránéznek a gyerekekre.

A szülők által felvázolt idővonal szerint a következő történt:

  • 21 óra 5 perckor Gerry sétált fel a kertkapun az apartmanba, benézett, és mindent rendben talált.
  • 21 óra 25-kor Madeleine édesanyja következett volna, de Matt Oldfield, a társaság egyik tagja felajánlotta nekik, hogy ránéz ő a McCann-gyerekekre is. Elment a szobához, de nem nyitott be, mert csend volt odabent.
  • 22 órakor tényleg Kate következett. A résre nyitott ajtón bekukucskált és már indult volna vissza, amikor a huzat bevágta azt. Ekkor belépett a szobába, az ablakot nyitva találta, Madeleine ágya pedig üres volt.

A család drámája ebben a pillanatban kezdődött el. A rendőrök kissé késve érkeztek a helyszínre, addigra már legalább húszan jártak a szobában, ahonnan a kislány eltűnt, és ezzel feltehetően az összes lehetséges bizonyítékot megsemmisítették.

Az egyetlen ember, aki láthatta, ahogy Madeleine-t elrabolják, Jane Tanner lehetett, aki szintén McCannékkel nyaralt Portugáliában. Elmondása szerint negyed tízkor, amikor a saját gyerekeit ellenőrizte, felfigyelt az úton egy férfira, akinek mintha egy pizsamába öltözött lány lett volna a karjában. De akkor még nem tulajdonított neki jelentőséget.

Az ügy elképesztő sajtóvisszhangot kapott. Egy napon belül újságírók tucatjai érkeztek a helyszínre tudósítani, a szülők által másnap este tartott sajtótájékoztatón még a riportereknek is könny szökött a szemébe, ahogy Gerry és Kate a kislányuk elrablóját próbálta megszólítani.

A média várja Gerry és Kate McCannt 2007. május 11-én Praia da Luzban Fotó: (MELANIE MAPS /AFP)

Az, hogy a tragédia több mint egy évtizeddel később is a figyelem középpontjában van, két dolognak köszönhető: az elképesztő fordulatoknak és a brit bulvárlapok gátlástalanságának.

Két kutya miatt lett arguido a McCann-házaspár

A dokumentumsorozat egyik legerőteljesebb állítása, hogy másfél évig nem folyt érdemi nyomozás az ügyben. A portugál rendőrség el akarta kerülni, hogy az eset rossz fényt vessen a régióra: ki akarna egy olyan helyre menni nyaralni, ahol elrabolhatják a gyerekét, miközben a szomszédban vacsorázik?

Hamar meg is gyanúsítottak egy helyi lakost, Robert Muratot, aki azután került a hatóságok látószögébe, hogy feltűnően érdeklődött a fejleményekről, mindenkinek nyilatkozott és túlbuzgóan próbált segíteni. Ez pedig általában az elkövetőkre jellemző. Ő volt az első arguido, ami egy furcsa jogi állapot Portugáliában: bár hivatalosan nem vádolnak meg, mégis több vagy mint gyanúsított.

Murat ellen szólt, hogy akkoriban vált a feleségétől, és a kislánya éppúgy hároméves volt, mint az eltűnt Madeleine. Végül hiába kutatták át háromszor is a házát Praia da Luz városában, semmilyen bizonyítékot nem találtak ellene.

A fordulat azután állt be a nyomozásban, hogy bevetettek két speciálisan kiképzett kutyát. Egyikük képes volt arra, hogy felismerje egy holttest szagát, a másik pedig arra, hogy kiszagoljon egy esetleges vérnyomot. Mindkét eb ugyanott jelzett McCannék apartmanjában, majd abban az autóban is szagot fogtak, amit 25 nappal Madeleine eltűnése után béreltek a szülők Portugáliában.

Ezen a ponton megváltozott a nyomozás menete: már nem a kislányt kereste a rendőrség, hanem Gerry és Kate McCann ellen próbált bizonyítékokat szerezni. Végül a szobából és a kocsiból vett DNS-mintákon elvégzett tesztek nem mutatták ki, hogy Madeleine-t szállították volna az autóban. A szülőket szintén arguidónak nevezték meg, de később felmentették őket.

Kate McCann és a férje Gerry McCann (Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

A család vesszőfutása ezzel nem ért véget, hiszen miután már nem bíztak meg a portugál hatóságokban, kétszer is magánnyomozókhoz fordultak, de csalódniuk kellett. Egy barcelonai nyomozóiroda vezetője előbb azt nyilatkozta egy tévécsatornának, hogy nagyon közel állnak Madeleine megtalálásához, miközben erről szó sem volt, majd egy amerikai magánnyomozói irodáról kiderült, hogy az egyik ügynök egy csaló és életében nem oldott még meg egy ügyet sem.

Másfél év telt el a tragikus este óta, de eredményt senki nem tudott felmutatni.

A remény hal meg utoljára

A brit bulvársajtó az idő előrehaladtával egyre inkább átlépte az erkölcsi határokat. Amikor a McCann-szülőket meggyanúsította a portugál rendőrség, olyasmiket állítottak róluk napról napra a címlapon, ami nagy részben csak kitaláció volt.

Az egyébként is romokban heverő házaspárról a többi között azt írták, hogy

  • fecskendőt találtak az apartmanjukban,
  • elkábították a gyerekeket, hogy bulizhassanak,
  • baleset történt és hűtőbe rejtették Madeleine holttestét,
  • Gerry nem is a kislány vér szerinti apja.

Ezekből semmit nem sikerült bizonyítani, de részben a szenzációhajhász címeknek az eredménye, hogy immár közel 12 éve senki nem felejti el Madeleine McCann nevét.

Fotó: PASCAL GUYOT / AFP

A sorozatban annak is szenteltek egy epizódot, hogy tulajdonképpen a világ minden táján látni vélték a hároméves kislányt az eltűnését követő hetekben, hónapokban, években.

A Netflix három esetet emelt ki:

  • Madeleine eltűnésének másnapján valaki egy spanyolországi benzinkúton láthatta a gyermeket, de kamerafelvétel híján ezt soha sem sikerült bizonyítani.
  • Szintén aznap a Praia da Luz városához közeli Lagosban hajnali 6 órakor egy autó előtt az erdő felé szaladt át egy férfi és egy nő, kezükben egy akár gyermeket is rejthető lepellel, de a rendőrség nem vett tudomást a bejelentésről.
  • A lány feltételezett elrablásának éjszakáján Barcelonában egy nő odalépett két férfihez, és azt kérdezte tőlük, náluk van-e a gyerek, majd miután rájött, hogy rossz helyen keresgél, elszaladt.

A dokumentumsorozat összességében arra a következtetésre jut, hogy két dolog történhetett: Madeleine vagy a szervezett bűnözés áldozata lett, vagy egy szexuális ragadozó vitte magával.

A legtöbb megszólaló szakértő egyetértett abban, hogy a hasonló korú gyermekeket soha nem azért rabolják el, hogy megöljék őket, hanem egyéb célokra kellenek a bűnözőknek. Emlékeztettek: számtalan olyan esetet ismernek, amikor az eltűnt gyerek akár évtizedek elteltével kerül elő.

Fotó: FRANCISCO LEONG / AFP

A szülők egészen addig nem fogják feladni a reményt, amíg haza nem tér a lány, vagy ki nem derül, hogy pontosan mi történt vele. Valaki tudja, hová tűnt Madeleine McCann, és egyáltalán nem kizárt, hogy akár most, 12 évvel a történtek után jelentkezik majd egy szemtanú, aki megoldhatja az egész ügyet.

Tíz éve tűnt el Madeleine McCann: hat elmélet arról, mi lett vele
Baleset és emberrablás is történhetett, egy alkalommal a szülőket is meggyanúsították. Talán sosem derül ki, hová tűnt ikertestvérei mellől a hároméves kislány 2007-ben.

Kiemelt kép: FRANCISCO LEONG / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik