Nagyvilág
(FILES) This file photo taken on May 14, 2007 shows Kate McCann, mother of Madeleine who disappeared 11 days ago in Portugal's southern Algarve region, passing next to a poster displaying police and news desk's numbers for their missing daughter, in the area of the beach resort of Lagos, in Praia da Luz, southern Portugal.
Scarred by Madeleine McCann's disappearance 10 years ago, the seaside resort town of Praia da Luz in southern Portugal is struggling to shake off the mystery of the young British girl's disappearance.
Madeleine McCann (Maddie) disappeared on May 3, 2007. Portuguese police closed the case in 2008 before reopening it five years later. / AFP PHOTO / Melanie MAPS

Tíz éve tűnt el Madeleine McCann: hat elmélet arról, mi lett vele

Korábban a témában:

Pontosan tíz éve, 2007. május 3-án tűnt el rejtélyes körülmények között Madeleine McCann. Este a hároméves brit kislányt szülei az ikertestvéreivel együtt letették aludni a portugáliai Praia da Luz üdülőfaluban, majd átsétáltak a szállásuktól alig ötven méterre található étterembe, ahol a barátaikkal beszélgettek. Kate McCann este tíz órakor hazaugrott, hogy megnézze a kicsiket, de hűlt helyét találta az ikrek mellett Maddie-nek.

Az azóta eltelt tíz évben a világ minden tájáról, Európától kezdve Marokkón át egészen Új-Zélandig érkeztek jelentések, hogy látták a kislányt, de ő nem került elő.

Rengeteg elmélet látott napvilágot Madeleine McCann eltűnéséről, a teóriákat hat nagy csoportra lehet osztani.

A szülők

Az ügy első vezető nyomozójának meggyőződése volt, hogy Madeleine meghalt a család szálláshelyén, a szülők pedig elrejtették a kislány holttestét. Ez a gyanú megerősödött, amikor nyomkövető kutyák szagot fogtak a szülők által Maddie eltűnése után három héttel bérelt autóban, ahol később a lány DNS-ét is megtalálták.

Kate és Gerry McCann-t innentől arguidónak kezelték, ami nem egyenlő a gyanúsítottá válással, de a rendőrség ilyenkor azt feltételezi, hogy az illetőnek köze van a bűntetthez. Végül azzal magyarázták ki magukat, hogy a bérelt járműben szállították a gyermek szennyesét, onnan származhat a DNS-minta.

A házaspár bűnösségét 15 hónappal később, a portugáliai nyomozás lezárásakor kizárták. Mindvégig tagadták, hogy közük lenne lányuk eltűnéséhez.

Abba pedig érdemes belegondolni, hogy vajon két orvos képes lett volna-e saját gyermekének holttestét eltüntetni, jókedvűen cseverészni a barátaikkal egy vacsora mellett, majd tíz éven át magukban tartani a titkot, miközben a lány megtalálására indított kampánnyal felhívták magukra az egész világ figyelmét.

(FILES) This file picture taken on June 6, 2007 shows Kate (R) and Gerry McCann, parents of missing 4-year-old British girl Madeleine McCann holding up a picture of their daughter during a press conference in the German capital Berlin. Two British newspapers published front page apologies on Wednesday March 19, 2007 to the parents of missing toddler Madeleine McCann for suggesting the couple were responsible for the child's disappearance last year. The apologies in the Daily Express and the Daily Star were, along with "very substantial" damages paid, the result of complaints filed by the McCanns over coverage of the missing child in the two newspapers and their Sunday sister editions. AFP PHOTO DDP/CLEMENS BILAN/FILES  GERMANY OUT
Fotó: Europress/AFP/Clemens Bilan

Félresikerült rablás

Elképzelhető, hogy Madeleine felébredt és megzavart egy betörőt, aki bepánikolt, rátámadt és magával vitte, élve vagy holtan.

2014-ben a Scotland Yard a portugál rendőrség közreműködésével kikérdezett négy gyanúsítottat az elmélettel kapcsolatban. Mindannyian mobiltelefonjaik bemérése által és előéletük miatt kerültek a képbe, de kivétel nélkül tisztázni tudták magukat.

De egy megijesztett rabló nem egyszerűen elfutott volna? A nyomozók szerint sosem lehet tudni, hogy egy bűnöző hogyan reagál, ha nyomás alá kerül. Egy ilyen spontán cselekedetnek viszont a kapkodás miatt valószínűleg nyomot kellett volna hagynia, mégsem találtak semmit.

Megtámadta egy pedofil

Az elmélet szerint Madeleine-t elrabolta egy pedofil, majd később megölte, holttestét pedig elégette, elrejtette, vagy a tengerbe dobta.

Szemtanúk több gyanús alakot is láttak a McCann-család apartmanja körül Maddie eltűnése előtt néhány nappal.

2011-ben a portugál hatóságok újraindították a nyomozást, miután kiderült, hogy Algarve partjainál 2007-ig több nyaraló brit családhoz is betörtek és molesztálták a fiatalkorú lányokat, miközben aludtak. A gyanúsítottjuk Euclides Monteiro pincér volt, csakhogy ő 2009-ben egy traktorbalesetben életét vesztette. A DNS-tesztek alapján kizárták, hogy ő lett volna az elkövető.

A nyomozók szerint a pedofilok általános tulajdonsága, hogy jobban szeretik az érettebb lányokat, és csak ritkán kockáztatják meg, hogy kivigyék a gyermeket az épületből. Ráadásul idővel pánikba esnek és a (holt)testet a bűntett helyszínének közelében hagyják.

A woman holds a picture of missing British girl Madeleine McCann next to another of a missing Argentine child, during a demo by Missing Children Argentina and Red Solidaria organizations near the British embassy in Buenos Aires 11 June, 2007. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
Fotó: Europress/AFP/Juan Mabromata

Elrabolta egy gyermektelen pár

Felállítottak egy olyan verziót is, miszerint a kislányt elrabolta vagy elraboltatta egy pár, akiknek nem lehetett gyerekük, vagy elveszítették. Ez az elmélet sem áll stabil lábakon, mert egy ilyen esetnél a rabló inkább a fiatalabb gyerekek egyikét vitte volna magával, Madeleine ikertestvérei, Sean és Amelie pedig csak kétévesek voltak.

Kevésbé valószínű, hogy felébredtek volna, ha egy idegen elrabolja őket és később semmire nem emlékeztek volna csecsemőkorukról.

A szülők egyébként azt remélik, valami hasonló történt, mert ez azt jelentené, hogy Maddie él és valaki vigyáz rá.

Gyermekkereskedők vitték el

Azt sem zárták ki, hogy Madeleine-t egy gyermekkereskedő banda tagjai rabolták el és külföldön rabszolgának adták el. 90 perc alatt a spanyol határra szállíthatták, hogy felrakják egy Marokkóba tartó hajóra. Mindezt órákkal azelőtt, hogy a rendőrség a lány elrablására kezdhetett volna gyanakodni.

A rendőrség azt követően állította fel ezt az elméletet, hogy valaki lefotózott egy Madeleine-re hasonlító kislányt a tengerparton, ahol a kereskedők a válogatást tarthatták.

Az emberkereskedő csoportok főként az észak-afrikai Mauritániában tevékenykednek. Ez volt az utolsó ország 1981-ben, ahol hivatalosan is megszűnt a rabszolgaság, de emberjogi szervezetek szerint sokan továbbra is rabszolgaként élnek. Több szemtanú látni vélte Maddie-t Marokkóban. Szülei hetekkel a lány eltűnése odautaztak, de nem jutottak előre.

Ez lenne egyébként a leglogikusabb magyarázat a fiatal gyermek nyomtalan eltűnésére.

Baleset

Megtörténhetett, hogy Madeleine felébredt és elindult megkeresni a szüleit. Kinyitotta a teraszajtókat, kiment a lakásból, lesétált a dombon, beleesett egy gödörbe, ahol meghalt vagy eszméletét vesztette, másnap pedig a munkások betöltötték a lyukat.

Ehhez azonban az kellett volna, hogy a hároméves Madeleine képes legyen kihúzni a függönyt, kinyitni majd bezárni a teraszajtót és a kerti kaput maga után. Azt sem tartják kizártnak, hogy mikor kilépett az útra, egy autó elütötte, a sofőr pánikba esett és magával vitte a testet. Vagy eltévedt, bemászott valahova, ahonnan nem tudott kiszabadulni és szomjan halt.

*

Szülei a lány eltűnésének tizedik évfordulóján adott interjújukban azt mondták, Madeleine örökre a lányuk marad, de realizálniuk kellett, hogy az idő nem áll meg, és biztosítani szeretnék az ikreknek, hogy olyan életük legyen, amilyet megérdemelnek.

Szerdán a brit sajtó egy kiszivárgott belügyminisztériumi dokumentumra hivatkozva arról számolt be, hogy a szülők már nem bíznak a brit és a portugál rendőrökben, ezért magánnyomozókat béreltek lányuk felkutatására.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.