Nagyvilág
General supervisor of the King Salman Centre for Relief and Humanitarian Affairs of Saudi Arabia, Abdullah bin Abdel-Aziz Al Rabeeah (L) delivers a speech during a pledging conference for the humanitarian crisis in Yemen on February 26, 2019 at the United Nations offices in Geneva. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Szokatlanul keményen bírálták Szaúd-Arábiát az ENSZ-ben

Szokatlanul élesen bírálta Szaúd-Arábiát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt csütörtökön harminchat ország. Közös közleményükben hangsúlyozták:

rendkívül aggasztja őket, hogy Szaúd-Arábia terrorellenes törvényeket és egyéb intézkedéseket alkalmaz olyanok ellen, akik békés módon élnek szabadságjogaikkal. 

A közlemény kiemelte azt is, hogy az emberi jogok védőinek és a civil társadalmi csoportoknak fontos szerepet kellene játszania a szaúd-arábiai reformfolyamatban.

A 36 ország nyomatékosította, hogy független és átlátható vizsgálatot követelnek az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

Felszólították Szaúd-Arábiát arra, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt és működjön együtt minden vizsgálattal, köztük azzal is, mely a bírósági végzés nélküli, önkényes kivégzéseket ügyében nyomoz. A közlemény támogatói között vannak egyebek mellett az Európai Unió tagállamai, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada is.

Szaúd-Arábia azt elismerte, hogy a rendszerkritikus újságírót 2017 novemberében előre megfontolt szándékkal, a trónörökös közvetlen környezetében tevékenykedő emberek egy csoportja gyilkolta meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Azt azonban mindig cáfolta, hogy a bűncselekményre Szalmán herceg adott volna parancsot, vagy ő egyáltalán tudott volna a gyilkosságról.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon megfojtották, mihelyst belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság hátterében több ország Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst sejti.

Heiko Maas német külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy tekintettel Rijádnak a jemeni háborúban vállalt szerepére, Németország március végéig meghosszabbítja a Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladás tilalmát. A rendelkezés 2018 októberében, Hasogdzsi meggyilkolását követően lépett életbe.

Kiemelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,44%
DK 16,15%
Momentum 9,87%
MSZP-P 6,64%
Jobbik 6,39%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,61%
LMP 2,17%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények