Nagyvilág

Szokatlanul keményen bírálták Szaúd-Arábiát az ENSZ-ben

Szokatlanul élesen bírálta Szaúd-Arábiát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt csütörtökön harminchat ország. Közös közleményükben hangsúlyozták:

rendkívül aggasztja őket, hogy Szaúd-Arábia terrorellenes törvényeket és egyéb intézkedéseket alkalmaz olyanok ellen, akik békés módon élnek szabadságjogaikkal. 

A közlemény kiemelte azt is, hogy az emberi jogok védőinek és a civil társadalmi csoportoknak fontos szerepet kellene játszania a szaúd-arábiai reformfolyamatban.

A 36 ország nyomatékosította, hogy független és átlátható vizsgálatot követelnek az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

Felszólították Szaúd-Arábiát arra, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt és működjön együtt minden vizsgálattal, köztük azzal is, mely a bírósági végzés nélküli, önkényes kivégzéseket ügyében nyomoz. A közlemény támogatói között vannak egyebek mellett az Európai Unió tagállamai, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada is.

Szaúd-Arábia azt elismerte, hogy a rendszerkritikus újságírót 2017 novemberében előre megfontolt szándékkal, a trónörökös közvetlen környezetében tevékenykedő emberek egy csoportja gyilkolta meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Azt azonban mindig cáfolta, hogy a bűncselekményre Szalmán herceg adott volna parancsot, vagy ő egyáltalán tudott volna a gyilkosságról.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon megfojtották, mihelyst belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság hátterében több ország Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst sejti.

Heiko Maas német külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy tekintettel Rijádnak a jemeni háborúban vállalt szerepére, Németország március végéig meghosszabbítja a Szaúd-Arábiába irányuló fegyvereladás tilalmát. A rendelkezés 2018 októberében, Hasogdzsi meggyilkolását követően lépett életbe.

Kiemelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik