Nagyvilág

Hogy állnak Orbán balkáni barátai a büntetőbíróságokkal?

A magyar parlamentben is szóba került már többször, hogy Orbán Viktor balkáni barátainak igencsak meggyűlik a baja hazájukban az igazságszolgáltatással. Különösen a büntetőtörvényszékekkel. Áttekintjük, hogy a kormányfő és földije, Mészáros Lőrinc kikkel barátkozik – tőlünk délre. Kiderült, hogy nem egy délkelet-európai politikai szövetséges, illetve helyi „Orbán-imitátor” a börtön szélén evickél vagy már rács mögé is került. Sőt megtörtént, hogy egyik barátja a börtönből járt be a parlamenti ülésekre.

Ha az elítélt Orbán-barátokat vesszük sorba, elsőként nyilvánvalóan adódik az elmúlt hetek slágertémája, a macedón szökevény, Nikola Gruevszki magyarországi befogadása. A menekültstátuszt kapott szkopjei exminiszterelnök miatt Orbán Viktor számtalan bírálatot kapott a magyar parlamentben. Gruevszkit egy nagy értékű Mercedes zavaros beszerzésében játszott szerepe miatt ítélték el jogerősen két évre.  A letöltendővé vált büntetés elől Magyarországra szökött a politikus. Unokatestvére, Szaso Mijalkov volt titkosszolgálati főnök viszont már őrizetben van.

Mijalkov letartóztatása azért lehet fontos, mert ő a kulcsszereplője azoknak az ügyeknek, amelyek a Gruevszki elleni fontosabb vádak alapját képezik. A legkritikusabb ügy a 20 ezer ember lehallgatásával kapcsolatos 2015-ös botrány – ezekben az esetekben még folyik a jogi eljárás. Ennek az ügynek az egyik mellékszála, a lehallgatóberendezések beszerzése volt. A beszerzéskor esetleg kifizetett jutalék is talán egy budapesti bankon keresztül bonyolódott, erről szintén beszámoltunk már a 24.hu-n.

Szaso Mijalkov Fotó:Marko Djurica / Reuters

Lehet azt mondani, hogy Gruevszki egy nevetséges ügy miatt került (volna) börtönbe, vagyis, hogy egy Mercedes beszerzése tényleg pitiáner dolog. 20 ezer ember lehallgatása azonban egy körülbelül kétmilliós országban – nos, ez már nem az.

Mijalkov pedig sokat tudhat unokatestvéréről, Gruevszkiről, s a börtönben töltött napok esetleg felfrissíthetik az emlékezetét is. A macedón parlament mindenesetre a héten megszavazta a Budapesten istápolt, a sorosozásban Orbán Viktor méltó párjának számító  mentelmi jogának felfüggesztését további ügyekben.

Egy bolgár hírforrás szerint Gruevszki pártjának képviselői nem voltak jelen a szavazáson.  A mentelmi bizottság elnöke, Pavlo Bogoevszki a Marica.bg szerint arról beszélt, hogy a képviselők ellentmondásos helyzetben voltak, hiszen olyan képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről kellett szavazniuk, akit elítéltek és elmenekült a büntetés letöltése elől. (Gruevszkinek november 9-én kellett volna bevonulnia a börtönbe.)

És még ez nem minden: egy másik bolgár hírforrás, a „24 Csasza” szerint egy macedón büntetőbíróság távollétében Gruevszki 30 napos letartóztatását rendelte el a héten egy „Talir” nevű ügyben, amely Gruevszki pártjának, a VMRO-DPMNE-nek az állítólagos törvénytelen finanszírozása miatt robbant ki.

Szlovéniában Janez Jansa volt miniszterelnök sorolható Orbán Viktor barátai közé. Ezt magától Orbán Viktortól tudjuk, aki felszólalt Jansa pártjának, az SDS-nek a 11. kongresszusán, tavaly májusban. Jansa ott volt harmadikként azon a macedóniai találkozón is, amelyen Orbán Gruevszki szkopjei exkormányfővel tárgyalt Ohrid városában.

Jansát november vége felé ítélték feltételesen és nem jogerősen három hónapra, miután prostituáltnak nevezte a szlovén állami tévé két riporternőjét a Twitteren.

Jansa ennél súlyosabb botrányba is keveredett már egy fegyverbeszerzési ügyben: egy ideig a börtönből is bejárt a szlovén parlament üléseire, míg végül a szlovén alkotmánybíróság felfüggesztette kétéves (egy ideig jogerőssé is vált) börtönbüntetését. Az ügyben a legutolsó alkotmánybírósági határozat megsemmisítette a legfelsőbb bíróság által is jóváhagyott kétéves ítéletet, és új eljárásra kötelezte a bíróságokat. Ám az ügy olyan hosszú ideig zajlott, hogy az eset közben el is évült, így Jansa tulajdonképpen – a gyakorlatban – mentesült a következmények alól.

Janez Jansa és Orbán Viktor 2012-ben Ljuljanában Fotó: Jure Makovec / AFP

Jansa pártja egyébként eleve törvénytelennek tűnő pártfinanszírozási botrányba keveredett 2017-2018 fordulóján (a valódi botrány januárban tört ki), az év elején, emiatt vissza is fizettek egy jelentős összeget a – Jansa elszólása szerint – alighanem magyar segítséggel megszerzett támogatásból.

Jansa politikai karrierjének hajnalán is börtönbe került, de ez alapozta meg későbbi népszerűségét. Jugoszlávia felbomlásakor, 1988-ban hadititkok megsértéséért börtönözték be, ám letartóztatása a civil, illetve az ellenzéki ellenállás olyan szimbólumává vált, és olyan méretű tiltakozások robbantak ki érte és miatta, hogy fél év után kiengedték fogságából.

Horvátországban Orbán Viktor kevés politikussal ápolhat erős barátságot jelenleg. Bár korábban készültek cikkek arról, hogy a mostani kormánypárt vezetőivel jóban van, ez a gyakorlatban nem igazán érvényesül. Különösen a Hernádi Zsolt-ügy miatt. Ismeretes: a Mol csúcsvezetője ellen a horvátok újra és újra nemzetközi elfogatóparancsot próbálnak kiadatni – s ez hol sikerül nekik, hol pedig nem. Idén októberben pedig megkezdődött a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a Zágráb megyei bíróságon.

Emiatt csúcsszinten a baráti kapcsolatok alighanem megromlottak. Az viszont érdekes, hogy Orbán Viktor falubelije, a feltehetően a Facebok-alapító Zuckerbergnél is okosabb Mészáros Lőrinc Eszéken hogyan fektette be a pénzét. Erről a Magyar Narancs 2016-os cikkének címénél aligha kell többet írnunk:

Háborús bűnökért elítélt politikus bábáskodott Mészáros Lőrinc eszéki bizniszénél.

Szerbiában is van egy „érző szívű ember”, legalábbis Orbán Viktor szerint. Ő Aleksandar Vucic. A szerb elnök manapság józan nyilatkozataival hívja fel magára a figyelmet, és például B92 szerb médiának adott nyilatkozatában elhatárolta magát Nagy-Szerbia gondolatától, és irreálisnak minősítette azt. Ugyanakkor Vucicról tudni kell, hogy – amint az a Politikatörténeti Intézet nemrégiben rendezett Balkán-konferenciáján elhangzott – egy szerb nacionalista, s tulajdonképpen egy Seselj-fióka.

Vucic ugyanis a Seselj vajda által irányított Szerb Radikális Párt politikusa volt korábban. A kilencvenes években pedig minden egyes szerb megöléséért száz muzulmán megölését „helyezte kilátásba”, ha finoman akarunk fogalmazni.  Emiatt amikor 2015-ben miniszterelnökként elment a boszniai muzulmánok legyilkolására emlékező srebrenicai gyászünnepségre, megdobálták őt és el kellett menekülnie a helyszínről 2015-ben. Ugyanakkor Vucic esetében hangsúlyozni kell, hogy Orbán Viktor már a szerb politikus mérsékelt korszakában dicsérte meg kollégáját.

Vucic és Orbán találkozója Szabadkán Fotó:Talha Ozturk / Anadolu Agency / AFP

Orbán Viktor „baloldali” imitátorát Romániában találjuk: Liviu Dragnea szociáldemokrata pártvezetőről van szó, aki felfüggesztett elítélése miatt nem töltheti be a kormányfői tisztséget, viszont gyakorlatilag befolyása alatt tartja a bukaresti kormányt.

A felfüggesztett ítélet ellene azért született, mert a román bíróság szerint 2012-ben manipulált egy népszavazást. Dragnea baloldali létére szívesen operál Orbán Viktor politikai jelszavaival. A Politico című lap illiberalizmusuk miatt vont párhuzamot közöttük

Dragneát egyébként idén 3,5 évre ítélték el egy újabb eset – ezúttal hivatali visszaélés – miatt, de ez még nem jogerős ítélet a Guardian szerint.  Az ok az volt, hogy pártaktivistákat állami állásban tartottak, és úgy kaptak fizetést a Dragnea politikai tömörüléséhez tartozó személyek, hogy alapvetően pártmunkát végeztek.

S hogy az Orbán-Dragnea párhuzamok nem teljesen légből kapottak, azt az is bizonyítja, hogy a magyar kormányfő az ő és Dragnea viszonyát egyébként „ígéretes személyes kapcsolatnak” nevezte 2017-ben – ezt egy román hírforrás idézte Orbántól.

Kiemelt képünkön: Orbán Viktor, Janez Jansa és Nikola Gruevszki Fotó: Aleksandar Kovacevski / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik