Nagyvilág

Prostituáltnak nevezte a riporternőket – Orbán újabb ex-jugó barátját ítélték el

A szlovén állami tévé riporternőinek megsértése miatt nem jogerősen 3 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a celjei bíróság Janez Jansát, az ellenzéki SDS elnökét. Jansa az a másik barátja és politikai szövetségese a magyar miniszterelnöknek, aki a híressé vált tavalyi ohridi találkozón a macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki mellett szintén tárgyalt Orbán Viktorral.

A celjei bíróság a jobboldali ellenzéki, bevándorlás-ellenes SDS párt elnökét, Janez Jansát háromhónapos feltételes szabadságvesztésre ítélte a TV Slovenija munkatársnőinek, Mojce Šetinc Pašeknek és Eugenije Carlnak a megsértése miatt. A büntetést egyéves próbaidőre függesztették fel. Jansának meg kell fizetnie az eljárás költségeit is. A bírósági ügyre azért került sor, mert Jansa sértő tweeteket tett közzé.

Jansa pénteken a körzeti bíróságon igyekezett megvilágítani, mire is gondolt, amikor többek között azt írta 2016 márciusában a Twitteren, hogy

a nyilvános ház egyes Facebook-oldalai Evgenija C. és Mojca P. Š. kiszolgált prostituáltak olcsó szolgáltatásait kínálják.

A bíróságon Jansa hajlandó volt elnézést kérni az újságírónőktől, de csak abban az értelemben, hogy nem volt a tweetekben semmi rossz, hiszen ő nem „szexuális prostitúcióra” gondolt.

A riporternők ügyvédje, Tomaž Bajec nem tekintette Jansa kijelentését bocsánatkérésnek, inkább szarkazmusnak. Megerősítette az ügyvéd azt is, hogy a riporterek kitartanak perindítványuk mellett.

Carl véleménye szerint, amelyet a Siol.net idézett, Jansa tweetje szörnyű és brutális. Szerinte Jansa alapvető szándéka az ő és Šetinc Pašek megalázása, illetve diszkreditálása volt.

Jansa szavai abszurdak, ezzel személyemben sértett meg, de nőként és újságírónőként is. Sok kárt okoztak nekem a szavai

– tette hozzá Carl.

Jansa az a másik barátja és politikai szövetségese a magyar miniszterelnöknek, aki a híressé vált tavalyi ohridi találkozón a macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki mellett szintén tárgyalt Orbán Viktorral. Mint ismeretes, Gruevszkit letöltendő börtönbüntetésre ítélték Macedóniában, ezután kért – és kapott – menedékjogot Magyarországon.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Jire Makovec

Ajánlott videó

Olvasói sztorik