Nagyvilág

Börtönből jár a parlamenti ülésekre

Lecsukták a volt szlovén miniszterelnököt, de törvényhozói feladatát elláthatja – írja az MTI.

A jelenleg ellenzékben lévő Szlovén Demokrata Párt elnöke két évet kapott korrupcióért. Szlovénia még 2006-ban páncélozott harcjárműveket vett volna egy finn hadiipari vállalattól 278 millió euró értékben.

Úgy tudni, hogy Janez Janša akkori miniszterelnököt megkenték a szerződés megkötéséért. A politikus ezt tagadta, de nem tudta igazolni 210 ezer euró vagyonának forrását.

MTI / Igor Kupljenik 

Most a kelet-szlovéniai Dob börtönében tengeti mindennapjait, ahonnan ülésnapokon kiengedik, hogy a ljubljanai parlamentben részt vehessen az üléseken.

A korrupción kapott politikust pénteken az általános választások utáni első parlamenti ülésre engedték ki, mert a múlt hónapban tartott szavazáson ő is mandátumot nyert. A politikus őrzőkíséret nélkül érkezett az ülésterembe. Az épület körül több száz híve gyűlt össze, hogy támogatásáról biztosítsa. Jansa a parlamenti tanácskozás végeztével azonnal visszatér a börtönbe.

A szlovén törvények nem tiltják, hogy börtönbüntetését töltő személy induljon az ország 90 fős törvényhozásának képviselői székéért. Többen azonban amellett érveltek, hogy Jansát meg kellene fosztani mandátumától arra a jogszabályra hivatkozva, amely előírja: a képviselők elveszítik megbízatásukat, amennyiben hivatali idejük alatt hat hónapnál hosszabb szabadságvesztésre ítéli őket bíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik