Nagyvilág

Eltűntek az alapítványuk adományozói, ahogy a család eltűnt a politikából

Ez a hír sem fogja eloszlatni a gyanút, hogy politikai befolyást vásároltak maguknak a Clintonék alapítványának adományozó emberek.
Korábban a témában:

A 2016-os elnökválasztás alatt Donald Trump egyik kedvenc témája volt a Clinton-házaspár alapítványa. A republikánus elnökjelölt előszeretettel támadta demokrata ellenfelét, Hillary Clintont azzal, hogy az adományozók kormányzati hozzáférést vásárolnak az alapítványnak adott pénzzel.

A konzervatív körökben elterjedt nézet szerint a Clinton Alapítvány adományozóit nem az önzetlen segítségnyújtás vezérli, és nem másokon akarnak segíteni, hanem csak belépőt akartak venni a Barack Obama elnöksége alatt külügyminiszterként dolgozó Clinton irodájába, és az adományokkal szívességeket vásároltak saját maguknak.

Ahogy az Clintonékkal kapcsolatban több évtized alatt megszokottá vált, az egész ügy nagyon gyanús volt, de konkrét törvényszegésre senkinek sem volt bizonyítéka. Hogy ez azért volt, mert tényleg nem követtek el semmit, vagy azért, mert ügyesen csinálták, azt mindenki másként látja.

Clinton támogatói szerint csak politikai ellenfelei és utálói próbálják besározni a demokrata nagyágyút, aki ellen vizsgálatok sorát indították, rendre eredménytelenül. A Clinton-ellenesek viszont a „nem zörög a haraszt” elvéhez ragaszkodnak, és megingathatatlanul hisznek benne, hogy a látszat nem csal.

Az utóbbiak most újabb zörgő harasztra mutogathatnak. Egy újabb gyanús jelre, ami arra utal, a Clinton alapítványon keresztül politikai befolyást vásároltak maguknak a donorok.

Az alapítvány múlthéten nyilvánosságra hozott pénzügyi beszámolója szerint ugyanis a szervezet 2017-ben mindössze 26,5 millió dollárnyi adományt kapott. Ez majdnem 58 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor majdnem 63 millió dollárt kaptak. És szinte semmi a 2015-ös adatokhoz képes, amikor még több mint százmillió dollárnyi adomány érkezett az alapítványhoz.

Az amerikai konzervatív lapok azonnal le is csaptak erre az információra, hiszen az egész pont olyan képet fest, mintha a nagypénzű adományozók azért tűntek volna el az alapítványtól, mert Hillary Clinton elvesztette az elnökválasztást, és már nincsen olyan pozícióban, hogy segítséget tudjon nyújtani nekik.

Fotó: Melina Mara/The Washington Post / Getty Images
Mit ad Isten, Norvégia szinte teljesen beszüntette a Clinton Alapítvány támogatását
Miután soha nem adtak annyi pénzt, mint a választás előtt.

És persze Donald Trump sem hagyta ki a lehetőséget, hogy odacsapjon egykori elnökválasztási ellenfelének. Miután végignézte a Fox News reggeli műsorát, Twitter-oldalán vasárnap kijelentette, ez jól mutatja, hogy Clintonék illegálisan befolyással üzérkedtek, és az alapítványon keresztül pénzzé tették politikai hatóerejüket.

Az alapítvány vezetői és a Clintoncsalád tagjai mindig is tagadták, hogy bármilyen szívességet is tettek volna a donoroknak. Most pedig állítják, a pénzek elapadásának semmi köze ahhoz, hogy Hillary Clinton nincsen hatalmi pozícióban. A New York Post című lapnak a szervezet szóvivője kijelentette, hogy az alapítványhoz kapcsolódó Clinton Globális Kezdeményezés két éve bejelentett leépítése áll a bevételcsökkenés hátterében, és számítottak is a pénzapadásra.

Gyanús találkozók, de semmi bizonyíték

Hiába veszítette el Hillary Clinton az elnökválasztást, a republikánus politikusok nem feledkeztek meg az alapítványról. A képviselőházban még többségben lévő konzervatívok az előző héten jelentették be, hogy bizottsági meghallgatást tartanak a szervezet működésével kapcsolatban. Egyrészről tanúvallomásra akarnak beidézni több belső embert, akik tudnak az alapítványon belüli gyanús ügyekről. Másrészről szeretnék meghallgatni a Clinton-alapítvány ellen március óta vizsgálódó szövetségi ügyészt, John Hubertet.

Az pedig januárban derült ki, hogy az FBI akkor már hónapok óta nyomozást folytatott a Clinton Alapítvánnyal szemben, újrakezdve egy vizsgálatot, amit a 2016-os elnökválasztás ideje alatt jegeltek. A Szövetségi Nyomozóhivatal ügynökei azt próbálják kideríteni, hogy egyes adományokért cserébe a donorok kaptak-e politikai segítséget abban az időszakban, amikor Hillary Clinton külügyminiszterként dolgozott az amerikai kormányban.

Az FBI ügynökei 2015-ben kezdtek el több helyszínen is vizsgálódni az alapítvány, valamint az annak adományozó emberekkel kapcsolatban. A legfőbb ügyészség szerepét is betöltő igazságügyi minisztérium azonban 2016-ban nem engedélyezte, hogy kiszélesítsék a nyomozást, és arra kérték az FBI-t, hogy az elnökválasztásra való tekintettel ne tegyenek olyan lépéseket, amik nyilvánosságra kerülhetnek, és ezzel befolyásolhatják a választás kimenetelét.

Nem nyomoz az FBI a Clinton Alapítvány vitatott ügyeiben
Korrupció gyanúja miatt nyomoztak volna.

Az alapítvány akkor is hevesen tiltakozott a feltételezés ellen, hogy az adományokért cserébe bármit is kaptak volna az adományozók. Szerintük politikai indíttatású vádaskodásokról van csak szó, amik rendre hamisnak bizonyultak. Clinton szóvivője szintén arról beszélt, hogy az egész csak egy, a republikánusok által kreált álbotrány, amivel Trump gyanús ügyeiről akarják elterelni a figyelmet.

Clinton alapítványát azonban nem csak a republikánusok tartották gyanúsnak. Bernie Sanders szenátor, Clinton kihívója a Demokrata Párton belül tartott előválasztáson, a CNN-nek még 2016 júniusában kijelentette, a külföldi, például Szaúd-Arábiától kapott adományok felvetik a gyanúját az összeférhetetlenségnek:

Hogy bajom van-e azzal, amikor a hivatalban lévő külügyminiszter több millió dollárt gyűjt össze külföldi kormányoktól, diktatúráktól. Hogy problémásnak tartom-e ezt? Igen, annak.

Bernie Sanders
Fotó: Bridget Bennett/Bloomberg / Getty Images

Emellett az amerikai sajtóban is több cikk boncolgatta ezt a kérdést, és a Post cikke szerint az FBI vizsgálata főleg az amerikai médiában megjelent beszámolók alapján indult. Az AP amerikai hírügynökség például arról számolt be, hogy azoknak a magánembereknek, akik külügyminiszterként találkoztak Clintonnal, több mint a fele adományozó volt az alapítványnál. Ez, ahogy az AP megjegyezte, etikai problémákat vethet fel, ha elnökké választják.

Az AP adatai szerint Clinton legalább 40 olyan emberrel találkozott, akik több mint 100 ezer dollárt adományoztak, és 20 olyannal, akik több mint egymillió dollárt. De az amerikai sajtóban – olyan, baloldalinak elkönyvelt helyeken is, mint a CNN, a New York Times vagy a Vox – jól dokumentálták, hogy az alapítvány emberei rendszeresen igyekeztek összehozni személyes találkozókat a külügyminiszterként dolgozó Clinton és a nagypénzű adományozók között.

Persze, ahogy azt a Vox is megjegyezte, a sajtó sem tudott felmutatni egyetlen megdönthetetlen konkrét bizonyítékot arra, hogy a Clinton Alapítványnak eljuttatott adományokért megvásárolhattak a donorok egy találkozót a külügyminiszterrel, vagy a pénzért cserébe különleges bánásmódban volt részük.

Más kérdés, hogy Clintonnak már azt sem lett volna szabad megengednie, hogy a korrupció látszata felmerüljön vele kapcsolatban.

Beteges titkolózása lehet Clinton veszte
Hogyan lehetséges, hogy Hillary Clinton nem képes utcahosszal megverni minden idők legnépszerűtlenebb elnökjelöltjét?

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.