Nagyvilág

Hibákat ismert el Clintonék alapítványa

Hillary Clinton (hillary clinton, )
Hillary Clinton (hillary clinton, )

Nem hozták nyilvánosságra sok adományozójuk kilétét, sőt megfelelő bontásban sem szerepeltek eddig a befolyt pénzeik.

Elismerte az amerikai Clinton Alapítvány ügyvezető igazgatója, Maura Pally, hogy a szervezet követett el hibákat abban, ahogy nyilvánosságra hozta egyes adományozóinak kilétét. A beismerés akkor történt, amikor egyre nagyobb figyelem irányul az elnökválasztási kampányba kezdő Hillary Clintonra.

Egy vasárnapi blogbejegyzésében Pally védelmébe vette az alapítvány munkáját, megerősítve, hogy az tartja magát az átláthatósághoz, és az adományozók nyilvánosságát és a külföldi kormányok hozzájárulásait illető politikája “szilárdabb, mint valaha”.

Hozzátette, az alapítvány gyorsan orvosolni fog minden hibát, de elmondta, hogy összbevételeiket pontosan közölték, és az adományok a megfelelő bontásban szerepelnek a weboldalukon lévő könyvvizsgálati nyilatkozatokban.

 

Pally megemlítette a Clinton Giustra Enterprise Partnershippel való együttműködést is, ami szerinte egy különálló kanadai szervezettől kapott pénzt. Csak azért nem hozza nyilvánosságra adományozóit, mert a kanadai törvények miatt ezt nem teheti meg az adományozók engedélye nélkül, és “ezzel egyáltalán nem akarunk kibújni az átláthatóság alól”.

E partnerség iránt az keltette föl a figyelmet, hogy névadója Frank Giustra kanadai bányamilliárdos, aki a 2000-es évek közepe óta több mint 31 millió dollárt adományozott a Clinton Alapítványnak. Mint korábban megírtuk, egy kanadai uránbánya oroszoknak való átjátszása is szóba került a botrányban.

Amióta bejelentette indulását az elnökségért, Hillary Clinton igyekszik eloszlatni a kételyeket a családi alapítvány pénzügyeit illetően, és azokat a hitelének rontására törő republikánusok “figyelemelterelő támadásainak” tartja. A karitatív szervezetet 2001-ben hozta létre Bill Clinton volt elnök, Hillary férje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik