Külföld

Nem nyomoz az FBI a Clinton Alapítvány vitatott ügyeiben

24.hu
24.hu

2016. 08. 12. 15:25

Korábban a témában:

A szövetségi igazságügyi minisztérium három tisztségviselője zöld utat adott volna, hogy az FBI megindítsa a vizsgálatot “korrupció “gyanúja” miatt a Clinton Alapítvány ellen, ám feletteseik végül “felülírták” a döntést.

A CNN szerint az FBI már 2015-ben vizsgálódott a Clinton Alapítványnál, azt követően, hogy megjelent a Clinton-készpénz című könyv, amely éppen az alapítvány dolgaival és támogatóival foglalkozik, a hatalommal való esetleges visszaélésre hozva részletes példákat.

Már korábban is firtatták, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton mennyire vett részt az alapítvány és az adományozók különböző ügyeiben, s vajon betartotta-e a tisztségével járó előírásokat, ám a kérdés megválaszolása mind ez idáig várat magára. S amikor bő hónappal ezelőtt az FBI bejelentette, hogy lezárja a Clinton elektronikus levelei ügyében folytatott vizsgálatot, és nem javasol vádemelést, akkor az iroda hallgatott a másik ügyről: a Clinton Alapítványéról. Ám amikor csütörtökön – újabb elektronikus levelek nyilvánosságra kerülése után – nyilvánosságra került a tervezett, de “fentről” leállított vizsgálat, ez új lehetőséget adott – elsősorban a republikánusoknak – arra, hogy ismét megpróbálják tisztázni – vagy tisztáztatni – az Alapítvány körüli ellentmondásokat.

A CNN oknyomozó riportere, Drew Griffin közben kiderítette azt is: előfordult, hogy Hillary Clinton külügyminisztériumi kabinetfőnöke, Cheryl Mills intézte a magánalapítvány ügyeit. “Ez ugyan nem törvénytelen, de nem is tiszteséges” – szögezte le a riporter a televízióban, miután a Clinton-kampánystáb közleményben jelezte, hogy semmiféle törvénytelenség nem történt, Mills a szabadidejében vett részt az alapítvány munkájában.

A republikánus párti elnökjelölt, Donald Trump le is csapta a magas labdát. Azt mondta, hogy a politikusok, mint Clintonék is, a közhivatalt a saját gazdagodásukra használják fel.

Csütörtök este a Fox televízióban Rand Paul republikánus párti kentuckyi szenátor egyenesen azt javasolta, hogy Hillary Clintont állítsák bíróság elé, mert szerinte el is lehetne ítélni a külügyminiszterként a Clinton Alapítvány javára hozott döntései miatt. Paul szenátor egy orosz cég ügyleteit hozta fel – a Rosznyefty állami olajvállalat egyik leányvállalatáról van szó -, amely felvásárolt egy olyan kanadai céget, amely az amerikai uránipar 20 százalékát ellenőrzi.

Mivel ennek az ügyletnek nemzetbiztonsági vonatkozásai is voltak, ezért a külügyminisztériumnak kellett engedélyeznie. Hillary Clinton meg is adta az engedélyt. Nem sokkal később a Clinton Alapítványhoz tekintélyes pénzadomány érkezett az orosz cégtől. Mindezt Paul szenátor csütörtökön bűncselekménynek minősítette. Rand Paul egyébként egy szenátusi meghallgatáson annak idején kérdezte is erről az ügyletről Hillary Clintont, aki azonban azt válaszolta, hogy nincs tudomása az alapítvány ügyeiről.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.