Nagyvilág

Bántalmazással vádolja felesége az amerikai szélsőjobb vezéralakját

Nina Koupriianova szerint Richard Spencer tevékenysége a családját is veszélynek teszi ki, a férfi viszont tagadja a nyilvánosságra került válókeresetben szereplő állításokat.

Nyilvánosságra került az a válókereset, amelyet felesége adott be az amerikai szélsőjobboldal vezéralakjának tekintett Richard Spencer ellen. Spencert – akinek érdeme az alt-right fogalmának elterjesztése, álma pedig egy fehér etno-állam – lelki és testi bántalmazással vádolja Nina Koupriianova, amit a férfi tagad.

Az ügyet egyikük sem akarta nyilvánosság elé vinni, de azt a kérést, hogy zártan kezeljék a válópert, arra hivatkozva tagadta meg a bíró, hogy nem igazolták, hogy a magánélethez való jog ebben az esetben előbbre való a nyilvánosságnál.

Nem „csuklyás bugrisok”

Az orosz származású, kanadai állampolgársággal is rendelkező Koupriianova 2010-ben házasodott össze Spencerrel, két gyermekük született. Korábbi nyilatkozataik alapján már 2016 vége óta külön élnek, Spencer szerint azért, mert tevékenysége a házasságuk rovására ment. A nő az idén júniusban adta be a válókeresetet, amiben ugyancsak hivatkozik arra, hogy férje közéleti tevékenysége családja biztonságát is veszélybe sodorta, bár korábban sokszor maga állt ki nyilvánosan Spencer mellett.

A Daily Beast egy korábbi cikke Koupriianovát „Moszkva szószólójának” nevezte, amit arra alapoznak, hogy írásaiban, Twitter-bejegyzéseiben kiáll a Kreml mellett, például „felszabadító háborúnak” nevezte a kelet-ukrajnai orosz beavatkozást, és a nemzetközi szélsőjobboldal körében nagy tekintélynek örvendő Alekszandr Dugin műveit fordítja. Koupriianova magáról azt mondja, nem tagja az alt-right mozgalomnak és másnak sem, de szimpatizál a posztliberális ideológiával szembehelyezkedő mozgalmakkal, a fehér felsőbbrendűség viszont nem az ő asztala.

Richard Spencer viszont az alt-right és a fehér felsőbbrendűség hirdetőinek szellemi műhelyéül szolgáló National Policy Institute elnöke. A Vice 2013-ban riportot közölt a szervezetről, amiből kiderül: nem „csuklyás bugrisokról” van szó, Spencer szerint fontos, hogy jólöltözöttek legyenek, különben senki nem akarna hozzájuk csatlakozni. Azóta is idézik tőle, hogy a szervezet konferenciáján arról beszélt: új társadalmat, etno-államot kell létrehozniuk, ami minden európai gyűjtőhelye.

Koupriianova még egy tavaly szeptemberi interjúban is igyekezett védelmébe venni Spencer álláspontját. Szerinte az „etno-államra” vonatkozó kijelentései az európai származású emberek egy feltételezett jövőjére vonatkoznak, és semmiféle politikai javaslattal nem szolgálnak a mai Amerikára nézve. Arról pedig, hogy Spencer „békés etnikai tisztogatást” szorgalmaz, azt mondta, ez egy súlyosan terhelt fogalom, pedig akadnak példák békés etnikai különválásra is, mint Csehszlovákia felbomlása esetében.

A Guardian felidézi, hogy lakóhelyükön, a montanai Whitefish-ben a helyieket is felháborította, hogy Spencer 2016-ban, Donald Trump győzelme után a National Policy Institute konferenciáján náci karlendítések közepette „Hail Trump” felkiáltással üdvözölte az egybegyűlteket. Koupriianova erre reagálva cikket írt a helyi újságba, azt állítva, hogy férjéről hamis képet fest az a média, amely hazudott Irakról, Líbiáról és Szíriáról is. Felidézte, hogy családját hogyan üldözték a sztálinista Szovjetunióban, és kijelentette: az Egyesült Államok egyik legvonzóbb tulajdonsága számára a szólásszabadság felszabadító érzése.

'Hail Trump!': Richard Spencer Speech Excerpts

“Hail Trump, hail our people, hail victory!” is how Richard B. Spencer greeted an audience of more than 200 attendees of an alt-right conference Washington D.C. He was met with enthusiastic cheers and Nazi salutes.Read the full article: http://theatln.tc/2gxTlxG

Közzétette: The Atlantic – 2016. november 21., hétfő

„Nem állok készen arra, hogy beszélgessek veled azután, amit csináltál”

A válókereset szövege azonban arra enged következtetni, hogy Koupriianovát zavarta, hogy Spencer vitatott nézetei miatt a családja is ki van téve az erőszak veszélyének, és felrója, hogy szinte minden esemény erőszakba torkollt, ahol a férfi felszólalt.

Előkerül a beadványban az az eset is, amikor Spencer elment egy tüntetésre, amelyen Trump beiktatása ellen tiltakoztak, és amíg újságírók előtt magyarázta álláspontját, valaki odarohant hozzá, és arcon ütötte. Az erről készült felvétel viharos gyorsasággal terjedt az interneten, vitát robbantva ki arról, hogy rendben lévő dolog-e egy nácit megütni.

Far-right activist punched during ABC interview in Washington

Far-right activist Richard Spencer was punched during an interview with our correspondent Zoe Daniel in Washington.Read more: http://ab.co/2ka9xDl

Közzétette: ABC News – 2017. január 20., péntek

Koupriianova szerint az eset után Spencer egy megtöltött pisztolyt hagyott a hálószobájukban, úgy, hogy ahhoz az akkor kétéves kislányuk is bármikor hozzáférhetett volna. A nő szerint nem tűnt úgy, hogy férje fel tudta volna mérni ennek veszélyességét.

A válókeresetben az is szerepel, hogy Spencer kiszámíthatatlan és agresszív viselkedéséhez az alkoholfogyasztás is hozzájárult, amire a férfi úgy reagált, hogy alkalmanként ivott, de semmilyen függőségi problémája nincs.

Koupriianova azonban a beadványban konkrét állításokat is megfogalmaz arról, hogy férje lelkileg és testileg bántalmazta őt, sokszor a gyerekek előtt. Eszerint már házasságuk elején, 2011 januárjában a karjánál, lábánál és hajánál fogva rángatta le férje a lépcsőn, majd rádobta egy kanapéra.

A nő szerint azért, mert Spencer azt akarta, hogy nézzen vele filmet, ő viszont beteg volt, és inkább ágyban akart maradni. A férfi, miután lerángatta, lenyugodott, és elindította a filmet.

Egy 2012-es eset is előkerül, eszerint Spencer földre vitte Koupriianovát, és a padlóhoz csapta a fejét. A nő saját bevallása szerint amiatt érzett szégyent, hogy a szomszédok meghallhatják, mi történik.

Azt is állítja, hogy 2014 júliusában, négyhónapos terhesen férje a testsúlyával ránehezedve fogta le, megragadta a nyakát és az állkapcsát. A beadványhoz csatolta bizonyítékként az eset utáni email-váltásukat, amiben azt írta a férfinak

Hogy őszinte legyek, nem állok készen arra, hogy beszélgessek veled azok után, amit csináltál. Megsérült az állam.

Spencer erre azt válaszolta: „Értem. Sajnálom, és szörnyen érzem magam.”

Buzzfeed

A nő néhány nappal később meglátogatta anyját Kanadában, aki látta a sérüléseket lánya állán, mellkasán és lábán, és azt javasolta Koupriinovának, dokumentálja azokat. Ezeket a fényképeket csatolta a beadványhoz.

„Mindig azt mondod, hogy leugrasz a hídról, mikor teszed már meg?”

A válókereset szerint Spencer még akkor is bántalmazta a nőt, amikor már külön éltek – az egyik esetben Koupriianova kilenchónapos terhes volt,

amikor férje váratlanul felkereste, a másik eset pedig közvetlenül azután történt, hogy a válóper folyamatát megelőző mediáción vettek részt.

Koupriianova szerint Spencer azt is nekiszegezte, hogy „mindig azt mondod, le fogsz ugrani a hídról, mikor teszed már meg?”, és megkérdezte, hogy szerinte a szülei elmennének-e a temetésére. Emellett szerepel a beadványban, hogy most hároméves kislányuk próbált a veszekedő szülők közé állni, és kérni az apját, hogy fejezze be. Koupriianova szerint a gyerek álmatlansággal, rémálmokkal küzd.

A nő felrója a hagyományos nemi szerepekben és a házasságban hívő Spencernek, hogy elmulasztotta a családról való gondoskodást. Rendszeresen nem fizetett rezsit, és időnként a nőnek mondta, hogy spórolt pénzén vásároljon be, a saját pénze ugyanis „az ügyre” kell. A második gyermek születése után pedig nem kapott semmilyen segítséget Spencertől, egymagának kellett gondoskodnia az újszülöttről és hároméves kislányukról.

Ellenkeresetében Spencer az összes vádat tagadta. Ő azt állítja, Koupriianova próbálta a gyerekeket belerángatni vitáikba, most pedig átlátszó kifogásokkal próbálja megakadályozni, hogy találkozhasson velük, noha szerinte a gyerekek távoltartása szüleiktől gyermekbántalmazásként  fogható fel.

A Buzzfeed szerint bírói döntés van arról, hogy Spencer felügyelet mellett, semleges helyszínen találkozhat gyerekeivel, és hetente négyszer 30 percet beszélhet velük Facetime-on. A férfit emellett arra is utasították, hogy vegyen részt dühkezelési tanácsadáson, ahol megtanítják neki, hogyan kommunikáljon vitás helyzetben.

Spencer ugyanakkor az AP hírügynökségnek nyilatkozva is kitartott amellett, hogy nem bántalmazó, és soha nem volt miatta veszélyben a felesége. A Guardiannak pedig azt mondta, nem bocsátkozik részletekbe a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerinte hamis képet festenek arról, hogy ki ő.

Kiemelt kép: Mandel Ngan / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik