Nagyvilág

Kivonják a lőfegyvereket a világ legszigorúbban őrzött határáról

Megállapodás született Phenjan, Szöul és az ENSZ fegyveres erőinek parancsnoksága között arról, hogy még a héten kivonják a lőfegyvereket a Panmindzson határfalut körülvevő közös biztonsági zónából (JSA), és leszerelik az ottani őrhelyeket - közölte hétfőn a dél-koreai védelmi tárca a három fél panmindzsoni tárgyalásainak eredményéről.

A tájékoztatás szerint a szemben álló felek csütörtökig kivonják a lőfegyvereket és 11 őrhelyet a közös biztonsági zónából, majd közösen ellenőrzik a vállalt kötelezettségek teljesítését.

Dél- és Észak-Korea azt tervezi, hogy az említett leszerelési lépéseket követően egyaránt 35 főre csökkentik a zónában fegyvertelenül járőröző katonáik számát, beleértve ebbe a tiszteket is.Minderről Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szeptemberi phenjani csúcstalálkozója idején állapodtak meg a két hadsereg vezetői. A két ország akkor átfogó katonai megállapodásban rögzítette: repüléstilalmi övezetet hoznak létre a demarkációs vonal mentén, és fogadkoztak: erőfeszítéseket tesznek, hogy a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet a béke és a fejlődés övezetévé váljon.

Ennek keretében egyeztek meg arról is, hogy felszedik az aknákat a határfalu környékén, amelyet ezután megnyitnak turisták és megfigyelők előtt. Az aknamentesítést október elején kezdték meg, hétfőn pedig bejelentették a munka sikeres befejezését.

Ahn Young-joon / POOL / AFP / Europress

zöul és Phenjan rohamos léptekben közeledik egymáshoz a két Korea vezetőinek áprilisi csúcstalálkozója óta Panmindzsonban. Ezt jól szemlélteti, hogy a szeptemberi csúcsot lezáró közös nyilatkozatukban bejelentették: tengeri és szárazföldi határaik mentén ütközőzónákat hoznak létre, hogy elejét vegyék a véletlen katonai összetűzéseknek. Emellett vállalták a keszongi ipari park újranyitását, illetve a Gyémánt-hegységben lévő idegenforgalmi beruházás folytatását.

A keszongi ipari parkot 2004-ben nyitották meg, 124 dél-koreai vállalat több mint 124 ezer embert alkalmazott ott. A parkot azután zárták be, hogy Észak-Korea 2016-ben föld alatti atomkísérletet hajtott végre, és saját állítása szerint hordozórakétával műholdat állított Föld körüli pályára.

A nyilatkozat azt is rögzítette, hogy a felek azon fognak fáradozni, hogy elnyerhessék a 2032-es nyári olimpia közös megrendezésének jogát.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ed Jones

Ajánlott videó

Olvasói sztorik