Nagyvilág

Távozhat Trump védelmi minisztere

Donald Trump amerikai elnök egy vasárnap esti tévéinterjúban nem zárta ki, hogy James Mattis védelmi miniszter távozik a kormányból.

Egyfajta demokrata párti

– fogalmazott az elnök a Pentagon irányítójáról a CBS televízió 60 perc című, vasárnap esti magazinműsorában.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Mattis „jó ember”, ő személy szerint „jól kijön” vele, sőt, nagyon jó a viszonyuk, de „távozhat”. Az esetleges távozás okát nem jelölte meg, csupán annyit mondott: „egy adott időben mindenki távozik, ilyen Washington”.

Az interjúból a James Mattisra vonatkozó részletet a CBS már vasárnap kora este nyilvánosságra hozta, így a védelmi minisztérium egyik szóvivője, Robert Manning ezredes még az adás előtt közleményt adott ki, amely szerint James Mattis a munkára összpontosítja minden figyelmét.

Az elnök és a tárcavezető viszonyának megromlásáról hetek óta hírek keringtek az amerikai sajtóban, kivált azt követően, hogy szeptemberben megjelent a The Washington Post című lap főmunkatársa, Bob Woodward könyve a Fehér Házról és Donald Trump elnökségéről, és abban Woodward azt állította:

Mattis miniszter szűk baráti körben leszólta az elnököt, mondván, annyit ért a Koreai-félsziget problémáiból, „mint egy ötödikes ”. Sőt, Woodward szerint Mattis figyelmen kívül hagyta Trump azon kérését, hogy gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

A könyvben megjelent állításokat James Mattis határozottan cáfolta.

A CBS-nek adott, előre rögzített interjújában Donald Trump szólt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli eltűnéséről és feltételezett meggyilkolásáról. Hangsúlyozta – amit a hét végén többször is megerősített -, hogy az ügynek a végére fognak járni, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a háttérben Szaúd-Arábia áll, akkor a sivatagi királyság „nagyon komoly büntetésre” számíthat. Elutasította viszont, hogy Washington felmondja a Rijáddal kötött fegyverszállítási megállapodást, arra hivatkozva, hogy ez amerikaiak százezreinek ad munkát. „Nem akarom, hogy (a büntető intézkedések) károsan érintsék a munkahelyeket, vannak más módjai is a büntetésnek” – fogalmazott.
Az elnök ugyanakkor elmondta, hogy Jared Kushner, aki a veje és a tanácsadója a Fehér Házban, telefonon beszélt Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, aki tagadta, hogy Rijádnak köze volna Hasogdzsi eltűnéséhez.

A riporter kitért Észak-Koreára és Oroszországra is. Arról faggatta Donald Trumpot, hogy miért kedveli Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, akit kegyetlen diktátornak írt le. Trump azzal válaszolt: megérti magát az észak-koreai vezetővel, és a lényegesnek azt tartja, hogy tárgyalások folynak Washington és Phenjan között.

Az elnök ismételten visszautasította, hogy ne lépne fel határozottan és keményen Oroszország ellen. Kérdésre válaszolva leszögezte: igen, Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba, de ezt tette Kína is. A riporter kérdésére, hogy vajon csaknem két évvel a megválasztása után elnökként milyen tapasztalatokra tett szert, és mi az, amit ma másként tenne, Donald Trump a legnagyobb tapasztalatának azt nevezte, hogy Washington és a washingtoni politika „rendkívül elvetemült”. Hozzátette, hogy a Kínával és más országokkal folytatott kereskedelmi vitát korábban kellett volna megindítania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik