Nagyvilág

20 millió eurót ad az EU Jordániának

Húszmillió euró (6,2 milliárd forint) gazdasági támogatást ígért Jordániának vasárnap Ammánban tett látogatásán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az után, hogy június 4-én a kormány gazdasági megszorító programja elleni tüntetések nyomán lemondásra kényszerült a közel-keleti ország korábbi miniszterelnöke.

Mogherini kijelentette:

az EU minden rendelkezésre álló lehetséges eszközzel, így gazdasági és pénzügyi értelemben is támogatni fogja Jordániát.

„Ez az ország életbevágóan fontos szerepet játszik a térségben” – hangsúlyozta a jordániai fővárosban adott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a pénzügyi támogatást a rászoruló jordániaiak megsegítésére szánják.

Ha megengedik nekem a kifejezést, ez nem jótékonysági gesztus, hanem befektetés

– emelte ki Mogherini utalva arra, hogy Jordánia a világ egyik leginstabilabb régiójában helyezkedik el.

Mogherini emlékeztetett arra, hogy az EU az utóbbi három évben egymilliárd euróval (310 milliárd forint) támogatott a többi között infrastrukturális, vízgazdálkodási, oktatási, valamint energetikai szektort érintő programokat Jordániában.

Jordánia gazdasági válsággal és növekvő munkanélküliséggel küzd nem utolsó sorban a térséget megrázó konfliktusok miatt. A közel-keleti állam az utóbbi években szíriai menekültek százezreit fogadta be, miközben kereskedelmi kapcsolatai nagyrészt megszakadtak szomszédjaival. Ammán emellett komoly gondokkal küszködik, hogy rendezhesse a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2016-ban felvett 723 millió dolláros kölcsönét.

A jordániai kormány január óta több döntést is hozott a költségvetési deficit csökkentése érdekében, például megszüntették a kenyér állami támogatását és megemelték az általános forgalmi adó mértékét is.

A megszorítások több éve nem tapasztalt hevességű tiltakozási hullámhoz, s végül Hani al-Mulki kormányfő lemondásához vezetettek. 

A Világbank idén mindössze gyenge gazdasági növekedést prognosztizált Jordániának, miközben az országban 18,5 százalékos a munkanélküliség.

A hasemita királyság tisztségviselői a nap folyamán készülnek Mekkába, hogy az ország egyik legnagyobb támogatójával, Szaúd-Arábiával, illetve az Egyesült Arab Emírségekkel és Kuvaittal tárgyaljanak a gazdasági nehézségek leküzdéséről.

Kiemelt kép: Khalil MAZRAAWI / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik