Nagyvilág
Pahoa, 2018. május 17.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen láva ömlik ki a Kilauea tûzhányó kitörésének hatására keletkezett repedésekbõl a hawaii Pahoa környékén 2018. május 16-án. A gázfelhõk egy-két kilométeres magasságba emelkednek. (MTI/AP/U.S. Geological Survey)

Nagy erejű kitörés rázta meg a Kilauea vulkánt Hawaii szigetén

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 17. 20:22

Nagy erejű kitörés rázta meg a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkánt, füstfelhőket küldve 9 ezer méter magasba – közölte az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) csütörtökön. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy húzódjanak biztonságos helyre.

Megfigyelők szerint a gőz hajtotta kitörés olyannyira erős volt, hogy a tűzhányó várhatóan beteríti Hawaii Nagy Szigetét füsttel és hamuval. A kitörést megelőző lávaáramlás 37 épületet pusztított el, és mintegy 2000 embert kényszerített menekülésre. 

A kitörés nem érte váratlanul Hawaiit, ugyanis szakértők már egy hete figyelmeztettek rá. Az USGS akkor kifejtette: a láva lecsuroghat a talajvízszint alá, fokozatosan gőzt generálva, ami a csúcskitöréshez vezethet. Az előrejelzés szerint ha a kitörés ebben a formában következik be, az ahhoz vezethet, hogy a tűzhányó a csúcskráteréből akár 1,8 méter átmérőjű, több tonnás kőtömböket is kilövellhet, a felszálló hamu pedig akár egy 32 kilométeres körzetet is beboríthat.

Pahoa, 2018. május 17.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen mérgezõ kén-dioxid emelkednek a felhõkbe a Kilauea tûzhányó kitörésének hatására keletkezett repedésekbõl a hawaii Pahoa környékén 2018. május 16-án. A gázfelhõk egy-két kilométeres magasságba emelkednek. (MTI/AP/U.S. Geological Survey)
MTI/AP/U.S. Geological Survey

A Kilauea két hete kezdett aktív lenni, ez idő alatt tucatnál is több lávahasadék nyílt a vulkánon, és folyamatos volt a lávaömlés. A csütörtöki nagy erejű kitöréssel újabb hasadékok nyíltak a tűzhányón.

A csúcskitörés – amelyhez hasonló utoljára 1924-ben történt – hamu-, gőz- és kéndioxid-kibocsátással járhat együtt. A Reuters hírügynökség egy tudósítója a vulkántól 40 kilométerre fekvő Pahoából azt közölte, hogy a levegőnek kénes szaga volt. Az 1924-es kitörés egy halálos áldozatot követelt, és nyomában a kráter 17 napon át lövellt köveket, hamut és port a levegőbe.

A hawaii hatóságok a csütörtöki kitörést követően sürgették az érintett lakosságot, hogy mielőbb húzódjon biztonságos helyre.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/U.S. Geological Survey

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.