Nagyvilág
Pahoa, 2018. május 17.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen láva ömlik ki a Kilauea tûzhányó kitörésének hatására keletkezett repedésekbõl a hawaii Pahoa környékén 2018. május 16-án. A gázfelhõk egy-két kilométeres magasságba emelkednek. (MTI/AP/U.S. Geological Survey)

Nagy erejű kitörés rázta meg a Kilauea vulkánt Hawaii szigetén

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 17. 20:22

Nagy erejű kitörés rázta meg a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkánt, füstfelhőket küldve 9 ezer méter magasba – közölte az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) csütörtökön. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy húzódjanak biztonságos helyre.

Megfigyelők szerint a gőz hajtotta kitörés olyannyira erős volt, hogy a tűzhányó várhatóan beteríti Hawaii Nagy Szigetét füsttel és hamuval. A kitörést megelőző lávaáramlás 37 épületet pusztított el, és mintegy 2000 embert kényszerített menekülésre. 

A kitörés nem érte váratlanul Hawaiit, ugyanis szakértők már egy hete figyelmeztettek rá. Az USGS akkor kifejtette: a láva lecsuroghat a talajvízszint alá, fokozatosan gőzt generálva, ami a csúcskitöréshez vezethet. Az előrejelzés szerint ha a kitörés ebben a formában következik be, az ahhoz vezethet, hogy a tűzhányó a csúcskráteréből akár 1,8 méter átmérőjű, több tonnás kőtömböket is kilövellhet, a felszálló hamu pedig akár egy 32 kilométeres körzetet is beboríthat.

Pahoa, 2018. május 17.
Az amerikai földtani intézet (USGS) által közreadott képen mérgezõ kén-dioxid emelkednek a felhõkbe a Kilauea tûzhányó kitörésének hatására keletkezett repedésekbõl a hawaii Pahoa környékén 2018. május 16-án. A gázfelhõk egy-két kilométeres magasságba emelkednek. (MTI/AP/U.S. Geological Survey)
MTI/AP/U.S. Geological Survey

A Kilauea két hete kezdett aktív lenni, ez idő alatt tucatnál is több lávahasadék nyílt a vulkánon, és folyamatos volt a lávaömlés. A csütörtöki nagy erejű kitöréssel újabb hasadékok nyíltak a tűzhányón.

A csúcskitörés – amelyhez hasonló utoljára 1924-ben történt – hamu-, gőz- és kéndioxid-kibocsátással járhat együtt. A Reuters hírügynökség egy tudósítója a vulkántól 40 kilométerre fekvő Pahoából azt közölte, hogy a levegőnek kénes szaga volt. Az 1924-es kitörés egy halálos áldozatot követelt, és nyomában a kráter 17 napon át lövellt köveket, hamut és port a levegőbe.

A hawaii hatóságok a csütörtöki kitörést követően sürgették az érintett lakosságot, hogy mielőbb húzódjon biztonságos helyre.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/U.S. Geological Survey

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.