Közélet

Speciális ügyészség vizsgálja a magyar vonatkozású szlovén pártbotrányt

A ljubljanai speciális államügyészség is vizsgálja immár azt a szlovén pártfinanszírozási botrányt, amelynek magyar szálai is lehetnek. A szlovén számvevőszéki bíróság és a közjegyzői kamara már korábban kutakodni kezdett az ügyben.

Amint arról a 24.hu-n részletesen beszámoltunk, a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, az SDS 450 ezer eurós kölcsönszerződést kötött nemrégiben egy Dijana Đuđić nevű boszniai szerb nővel. Most kiderült, hogy nemcsak a szlovén Számvevőszéki Bíróság (a magyar Állami Számvevőszéknek megfelelő intézmény) folytat előzetes vizsgálatot az ügyben, hanem a ljubljanai Speciális Államügyészség is foglalkozik a pártfinanszírozási botránnyal – erről a Radio Slovenija számolt be.

Hogy a hatóság hány embere, és pontosan mit vizsgál az ügyben, egyelőre nem tudni. A Siol.net szerint nincs még büntetőeljárás folyamatban, az azt megelőző szakaszban jár az ügy. Az SDS a múlt héten bejelentette, hogy a pénzt visszafizette, ezt azután tette, hogy a Számvevőszéki Bíróság az ügylet esetleges jogellenességére hívta fel a figyelmet.

Ugyancsak vizsgálatot folytat a szlovén igazságügyi minisztérium felkérésére a szlovén közjegyzői kamara. E vizsgálat célja annak tisztázása, hogy milyen körülmények között hitelesítette a kölcsönszerződést Jože Sikošek közjegyző.

Magyar szálak egy szlovén pártfinanszírozási botrányban
Orbán Viktor szövetségese írta alá azt a szerződést, amelynek révén egy rejtélyes boszniai nő 450 ezer eurós kölcsönt ad a legnagyobb ellenzéki pártnak. Csakhogy Janez Jansa nyilatkozata alapján magyar szál is lehet az ügyben.

A szlovén sajtóban egyelőre találgatják azonban, hogy milyen számlára, illetve egyáltalán hová fizette vissza a pénzt a legnagyobb ellenzéki párt. A szlovén állami tévé hétfő esti politikai magazinjában, a Studio City-ben is ez volt az egyik fő téma, amellett, hogy mind a mai napig tisztázatlan: Dijana Đuđić-nak honnan volt majdnem félmillió eurója, hogy kölcsönadjon az SDS-nek.

Korábban a Siol.net megírta, hogy egy Đuđić-hoz köthető magyarországi számlára (talán egy cége számlájára) futott be pénz egy szlovén vállalkozótól, de az SDS hangsúlyozta: ők Đuđić-tól mint magánszemélytől vették fel a pénzt, semmilyen céggel nem kerültek kapcsolatba.

Ugyanakkor az SDS elnöke, Janez Janša közvetve elismerte az Odmevi című tévéműsor egyik múlt heti adásában, hogy a kölcsönszerződésnél segítséget kaptak egy olyan cég fő tulajdonosától, amelyben az SDS-nek kisebbségi részesedése van. A szóban forgó cég a Nova Obzorja kiadóvállalat, amelyben az SDS 44 százalékkal rendelkezik. A kiadóban többségi tulajdonos a legutóbbi cégadatok szerint a Schatz Péternek, az MTVA korábbi üzleti és termékfejlesztési igazgatójának érdekeltségi körébe tartozó és a kormánypárti magyar Ripost magazint kiadó Ripost Média Kft. Az SDS ráadásul éppen a Nova Obzorja 44 százalékos kisebbségi részét tette le zálogba a Đuđić-csal kötött kölcsönszerződésben.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO JURE MAKOVEC/AFP PHOTO/Jure Makovec

Ajánlott videó

Olvasói sztorik