Nagyvilág téli olimpia 2018

Észak-Korea két év után felveszi a kapcsolatot Dél-Koreával

Helyi idő szerint 15 órakor – magyar idő szerint 7 óra 30 perckor – telefonos kapcsolatot létesít Észak-Korea Dél-Koreával, írja a CNN.

A lap szerint Kim Dzsongun diktátor adta ki az utasítást, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az észak-koreai delegáció phjongcshangi téli olimpián való részvételéről, amit jövő hónapban rendeznek meg.

Az észak-koreai vezető újévi beszédében is azt mondta, hogy mielőbb párbeszédet kell folytatniuk a témáról.

Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter kedden közölte: a kormány azt javasolja, hogy január 9-én Panmindzsonban tartsanak magas szintű egyeztetéseket a kétoldalú tárgyalások újraindítása jegyében. Ezen a határ menti településen írták alá a koreai háborút (1950-1953) lezáró tűzszüneti megállapodást. A két ország közötti tárgyalások újraindításával kapcsolatban azonban Csoj Hjun Szo dél-koreai védelmi minisztériumi szóvivő emlékeztetett arra, hogy eddigieknél részletesebb választ várnak a július óta tett tárgyalási javaslataikra. Li Szon Gvon szerdai közleményében azonban nem esett szó arról, hogy Phenjan elfogadja-e Szöul javaslatát a január 9-ei tárgyalásokra.

A kommunikációs forródrót fizikailag mindig létezett. Phenjan azért állította le a működését 2016 februárjában, mert így tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik