Nagyvilág

Valami egészen fura dolog történhetett Kim Dzsong Unnal az újévi beszéde előtt

Ilyen séró nincs. És ilyen beszéd se nagyon.

Fotót közölt Kim Dzsong Un újévi beszédéről a KCNA nevű észak-koreai hírügynökség, melyen Kim Dzsong Un, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára újévi beszédét mondja, méghozzá „meg nem nevezett helyszínen”.

Kim Dzsong Un eddig is milánói kifutók frizurakölteményeit megszégyenítő hajkoronáival (is) vétette magát észre, de ez a mai, Geometrikus Álom fantázianevet viselő installáció visz mindent.

De kússzunk a külcsíntől a belbecs felé.

A megkockult Kim Dzsong Un olyanokat mondott, mint hogy:

  • Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, amely mostanra kifejlesztette azt a képességét, hogy nukleáris fegyvereivel csapást mérjen az Egyesült Államok területének bármely részére
  • az Egyesült Államok egésze nukleáris fegyvereink hatósugarán belülre került, és az indítógomb mindig ott van az asztalomon; ez maga a valóság, nem egy fenyegetés
  • idén a nukleáris robbanófejek és műveleti célú ballisztikus rakéták tömeggyártására kell összpontosítanunk… de ezeket a fegyvereket csak akkor fogjuk bevetni, ha veszélybe kerül az ország biztonsága.

Mint írtuk is, Észak-Korea szeptemberben végrehajtotta hatodik nukleáris robbantását, állítása szerint egy hidrogénbombával, és november végén sikeresen tesztelte minden eddiginél nagyobb hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétáját, nyíltan szembeszegülve a nemzetközi figyelmeztetésekkel és az ENSZ szankcióival.

A verbális káosz nagymestere (miközben ugye ujjbegye az atomgombon) az újévi beszédében megjegyezte, hogy csökkenteni kell a katonai feszültséget a Koreai-félszigeten és javítani kell a kapcsolatokat Dél-Koreával, ugyanis „nyitva áll az út a párbeszéd előtt”.

Kim Dzson Un ötkarikázott is egyet, megjegyezve, mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián.

Észak-Korea részvétele a téli játékokon jó lehetőség lesz arra, hogy megmutassuk a nép egységét, s a magunk részéről a(z ötkarikás) játékok sikerét kívánjuk. A két Korea tisztségviselői hamarosan találkozhatnak ennek a lehetőségnek a megvitatására.

Mun Dzse In dél-koreai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea részvétele garantálhatja a Phjongcshangi Olimpia biztonságát, s decemberben azt javasolta, hogy Szöul és Washington halassza el az egyik nagy hadgyakorlatát, amelyről Phenjan azt állítja, hogy az olimpiát követően megindítani tervezett háború előkészülete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik