Nagyvilág

Oroszország állhat a katari krízis mögött

Többek közt Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek is megszakította hétfőn diplomáciai kapcsolatait Katarral. Az országot terrorszervezetek támogatásával vádolják.

A CNN amerikai hírszerzési információkra hivatkozva szerdán arról írt, hogy orosz hekkerek törték fel a katari állami hírügynökségeket és hamis híreket terjesztettek oldalaikon, ez vezetett az Öböl-menti országok viszályához.

Az FBI egy nyomozói csapatot küldött Dohába, hogy segítsen a katari kormánynak az ügy végére járni.

Végső leszámolás a politikai iszlamizmussal
Négy arab ország bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. A célpont azonban a Muzulmán Testvériség.

A lap értesülései szerint először két hete érzékelték az illetéktelen behatolásokat Katarban.

Május 23-án a Qatar News Agency hírügynökségen hamis hírek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy az uralkodó barátian közeledik Iránhoz és Izraelhez, valamint sürgette Trump leváltását az elnöki posztról.

Az orosz hekkerek újbóli beavatkozása számos kétséget felvet az amerikai hírszerzési ügynökségeknél, miután tavaly Oroszország hasonló módszerekkel próbálta befolyásolni az elnökválasztás eredményét.

A katari hekkelésekkel Oroszország célja az lehetett, hogy megbontsa az egységet az Egyesült Államok és a szövetséges Öböl-menti országok között.

Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah katari sejk és Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd szaúdi király – Fotó: Europress

Feltételek

Szaúd-Arábia 10 feltételt támasztott Katarnak, ezeket az emírségnek teljesítenie kell 24 órán belül a diplomáciai kapcsolatok helyreállításához Rijáddal – állította kedden a Sky News Arabia hírtelevízió saját diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Ugyanez a tévé egy órával később, egy Öböl-menti országban tartózkodó forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Katar számára nem szabtak feltételeket.

Az először idézett diplomáciai források szerint a feltételeket a szaúdi fél átadta a diplomáciai viszályban közvetíteni próbáló kuvaiti emírnek, aki a nap folyamán Dzsiddában a királyság vezető tisztségviselőivel tárgyalt.

olajkut(210x140).jpg (Array)
A kőolaj ára már kezdi érezni a katari konfliktust
De kiderült, Katar befolyása a globális olajkínálat alakítására csekély.

A feltételek között a beszámoló szerint szerepel, hogy Doha szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, utasítsa ki az országból a Muzulmán Testvériség és a Hamász szervezetek összes tagját, valamint fagyassza be a radikális iszlamista szervezetek folyószámláit a katari bankokban.

Ezen felül Szaúd-Arábia követeli, hogy a dohai székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió azonnal változtasson a szerkesztőségi politikáján, és cseréljék le vezetőségét.

A Sky News Arabia kedd hajnalban közölte azt is, hogy Mauritánia is megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral.

Trump egységet sürget

A Fehér Ház közlése szerint Trump kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban telefonon tárgyalt Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal.

Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető a terrorista szervezetek finanszírozásának és a térség valamennyi országában a szélsőségesség terjedésének megakadályozása érdekében teendő alapvető lépéseket vitatta meg.

A beszélgetés során az amerikai elnök annak fontosságát emelte ki, hogy az Öböl-menti Együttműködési Tanács egységes fellépésének sorsdöntő szerepe van a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának elősegítésében.

Fotó: Europress

Tweet-özön

Donald Trump kedden több Twitter-üzenetben is foglalkozott a Katar körül kialakult feszültséggel. Az egyik bejegyzésben támogatni látszott Katar elszigetelését, azt hangoztatva, hogy pár nappal ezelőtti közel-keleti látogatása során, amikor a radikális ideológiák finanszírozásának beszüntetéséről beszélt, több arab ország vezetője Katarra mutatott. Másik bejegyzésében pedig a Szaúd-Arábia és egyes Öböl-menti államok által Katar köré vont blokádról azt jegyezte meg:

lehet, hogy ezzel kezdődik a terrorizmus rémségeinek vége.

Hozzátette azt is, hogy szaúdi vizitje máris kifizetődik.

Az elnök Twitter-bejegyzései után a kormányzat tisztségviselői – észlelve a bejegyzések esetleges diplomáciai károkozását – egymás után tették közzé nyilatkozataikat.

Putyin is telefonált

Oroszország elvi álláspontja, hogy a válsághelyzeteket párbeszéd útján kell rendezni – jelentette ki a katari emírnek kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Putyin a nap folyamán telefonon beszélt Tamím bin Hamad ász-Száni emírrel és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is.

Az orosz elnök és a katari uralkodó szót ejtett a gazdaság, a kereskedelem és a beruházások terén folytatott kétoldalú együttműködésről is.

A Kreml közölte, hogy – a kétoldalú kapcsolatok mellett – Putyin Szíszivel is megvitatta a közel-keleti és észak-afrikai válsághelyzeteket, de nem bocsátkozott részletekbe. A telefonbeszélgetést az orosz fél kezdeményezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik