Nagyvilág

Senki sem érti, mit csinál Trump

A jelenleg nagyon vesztésre álló republikánus jelölt lépéseit látva csak értetlenkedve vakarják a fejüket a kampányát követő emberek. Miközben a demokraták és a republikánusok is Donald Trump vereségére készülnek, a milliárdos üzletember új irányítás alá helyezte kampányszervezetét, de választásai csak zavart okoztak. A választási hadjáratát ugyanis két olyan emberre bízta, akik tapasztalatlan újoncnak számítanak az országos kampányok világában.

Már csak alig 80 nap van hátra a november 8-ai elnökválasztásig, és Donald Trump kezd kifutni az időből, hogy megállítsa az elmúlt hetekben beindult mélyrepülését, és esélyesként szálljon szembe Hillary Clinton demokrata elnökjelölttel szemben. A közvélemény-kutatások adatai szerint a republikánus elnökjelölt rendre vesztésre áll az elnökválasztásba kulcsszerepet játszó úgynevezett ingaállamokban (amik nem számítanak erősen demokratának vagy republikánusnak, és így eldöntik a választásokat), a sajtó kezdi leírni, mint vesztest.

Közben demokrata stratégák már nem arról tartanak belső vitákat, hogy Clinton nyerhet-e, és győzelmét hogyan lehetne bebiztosítani, hanem arról, milyen arányú lesz győzelme. És arról, érdemes-e küzdeni azért, hogy minél nagyobb vereséget mérjen Trumpra, vagy elég csak egy „sima, de biztos” győzelemre koncentrálni.

A Republikánus Párton belül pedig már arra készülnek, hogy magára hagyják elnökjelöltjüket, és erőforrásaikat a kongresszusi választásokra használják fel, ahelyett, hogy elpazarolnák Trumpra. A Politico információi szerint már egy olyan kampányt terveznek, ami kész ténynek veszi Clinton győzelmét, és azzal az érvvel akarnak majd választókat nyerni, hogy csak a republikánus többségű kongresszus lehet képes megálljt parancsolni az elnök Hillary Clinton liberális politikájának.

A republikánus politikusokat, tisztségviselőket és stratégákat még az sem győzte meg teljesen, hogy Trump az előző héten új emberekre bízta sokat kritizált kampányának irányítását. Sőt, talán még nagyobb zavart okozott a változtatás, ami ilyen közel a választás napjához általában a vesztésre álló kampányok egyik jele szokott lenni.

„Teljes a káosz, senki sem irányít”

Így jellemezte az új helyzetet a Trump-kampány egyik munkatársa a Politicónak, miután pénteken távozott a kampánycsapat éléről a tapasztalt választási stratéga, Paul Manafort, akit még márciusban azért vettek fel, hogy professzionálissá tegye az amatőrnek (de az előválasztások alatt egyben sikeresnek is) számító kampányt. Manafortot azután kérték fel a távozásra, hogy egymás után jelentek meg a cikkek ukrajnai kapcsolatairól:

Donald Trump ex-kampányfőnöke Paul Manafort (balról) AFP / Getty Images Hungary / Joe Raedle
Donald Trump ex-kampányfőnöke Paul Manafort (balról) AFP / Getty Images Hungary / Joe Raedle

Trump – akit nagyon zavart, számára ismeretlen emberek akarják megmondani, hogy mit csináljon, hogyan viselkedjen, és mit mondjon – két nappal Manafort távozása előtt jelentette be, hogy két új, hozzá közel álló embert nevez ki a kampány élére. A választás teljes zavart okozott. Ugyanis míg egyikük vezető pozícióba emelése annak ígéretét hordozza, hogy Trump készen áll visszafogni magát, a másik pont az ellenkezőjét, az előválasztások alatt megszokott, szabad szájú, keményen beszólogató Trump szabadon engedését sejteti.

Republikánus körökben nagy megelégedéssel fogadták a kampánymenedzseri pozícióba helyezett Kellyanne Conway kinevezését. A női választók szakértőjének tartott közvélemény-kutató már hónapok óta segítette tanácsaival a kampányt, és a 49 éves kampánystratéga a republikánusok reményei szerint képes lesz arra, hogy visszafogja Trump vad retorikáját, ami miatt az utóbbi hetekben menekülni kezdtek tőle a mérsékelt szavazók. És az elnökválasztási hajrára végre egy fegyelmezett, a választási üzenetre koncentráló kampányba kezd.

Ezzel szemben teljes rémülettel töltötte el a republikánusokat, hogy a kampány vezetőjének (CEO) a jobboldali sajtó szélén elhelyezkedő Breitbart News vezetőjét, Stephen Bannont nevezték ki. A Trump kampányát már a kezdetektől fogva teljes mellszélességgel támogató Breitbart Bannon irányítása alatt a pártvezetés ellen lázadó republikánusok zászlóshajójává vált, és kemény hangvételéről vált ismertté, és sokan a szélsőségesek melegágyaként tekintenek rá. Bannon vezető pozícióba helyezése pedig azt sugallja, Trump kész visszatérni a kezdetekhez, és nem lesz semmiféle középre húzódás.

Visszafogja-e magát?

Hogy a kampánycsapat felfrissítése után most milyen irányba fog mozdulni Trump, egyelőre senki sem tudja biztosan. Maga Trump olyan nyilatkozatokat tett, ami arra utal, a zabolátlanul harcias, populista Trumpot fogjuk látni az elkövetkező hetekben. Ehhez képest úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban inkább Conway hatása érvényesült.

Trump – kampánya alatt most először – egy súgógépről elmondott, fegyelmezett beszédében kijelentette, hogy „sajnálja és megbánja” az elmúlt egy évben tett kemény kijelentéseit, főleg azokat, amikkel „megbántott embereket” (de azt nem közölte, hogy pontosan mikre is gondol). Emellett külön figyelmet szentelt a fekete és a spanyolajkú szavazók megnyerésére (amit hónapok óta várnak már a konzervatív stratégák), pénteken elkezdett televíziós választási hirdetéseket sugározni (amire szintén hónapok óta próbálták rábeszélni) és még arra is hajlandó, hogy rendesen felkészüljön a Clintonnal szembeni televíziós vitára (amit az előválasztások alatti tévés viták alkalmával nem volt hajlandó megtenni).

Azaz Trump végre pont azt csinálja, amit konzervatív kampánystratégák és elemzők szerint már nyár elején meg kellett volna lépnie:

elhagyni a bombasztikus kijelentéseket, és a csak a hűséges rajongóit lázba hozó választási ígéretek hangsúlyozását, hogy még több szavazót édesgessen maga mellé. Ez reményt adhat a republikánusoknak, akik bíznak abban, hogy Conway képes lesz levagdosni a kampány vadhajtásait, és elérnie Trumpnál, hogy a választási üzenetére, és a Clinton-ellenes támadásokra koncentráljon, anélkül, hogy kijelentéseivel saját maga alatt vágja a fát.

Azonban még mindig kérdéses, hogy az országos választási hadjáratok kezelésében újoncnak számító Conway és Bannon le tud-e vezényelni egy hatékony kampányt, de leginkább az, hogy képesek lesznek-e irányítani a híresen öntörvényű Trumpot. Hogy ez mennyire nehéz feladat lesz, jól mutatja, hogy alig egy nappal azután, hogy Conway az ABC News-nak nyilatkozva kijelentette, hogy Trump nem szokott személyes sértegetéseket tenni, a republikánus elnökjelölt a Twitter-oldalán kikelt az MSNBC két műsorvezetője, Joe Scarborough és Mika Brzezinski ellen, “bohócként” jellemezve a riportereket, valamint külön Brzezinskit “zavartnak”, “nem túl okosnak” és “neurotikusnak” nevezte.

Ahogy egy virginiai republikánus a Politicónak kijelentette: hiába cserélik le egy autóban az embereket, ha “egy bekötött szemű részeg vezeti az autót, az utazás nem lesz simább”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik