Nagyvilág

Elbukott a katonai puccs Törökországban

A hadsereg egy része szembefordult Erdogan hatalmával, közintézményeket foglaltak el. Úgy tűnik, hajnalra a kormányhoz hű erők visszaverték a puccskísérletet. Erdogan visszatért Isztambulba.

Cikkünket frissítjük a fejleményekkel.

Éjjel a török hadsereg megpróbálta megdönteni Recep Tayyip Erdogan elnök és a kormány hatalmát. Az állami tévé és a kormánypárt székházát is elfoglalták. Állításuk szerint azért cselekedtek, hogy visszaállítsák az alkotmányos rendet, a demokráciát, a jogállamot és szabadságjogokat, a jogállamot, szembe menve az autokratikus uralommal és az egyre növekvő terrorizmussal.

Nem aratott osztatlan sikert

A magyar kormány rendkívül határozottan elítélte a történteket, ide kattintson, ha el szeretné olvasni, mit mondott Szijjártó Péter.

A nemzetközi reakciókat itt olvashatja. Mindenki a demokratikus rend tiszteletben tartására szólított fel, Németországtól az Egyesült Államokon át Oroszországig.

Erdogan ezalatt a török tengerparton, Marmarisban tartózkodott. Szürreális jelenet volt, amikor egy mobilalkalmazáson keresztül jelentkezett be a CNN Türk műsorába, és arra buzdította híveit, hogy menjenek az utcára a hadsereggel szemben. Mindeközben a külföldi országok arra kérték Törökországban tartózkodó polgáraikat, hogy biztonságuk érdekében maradjanak ott, ahol vannak.

A belügyminiszter az NTV állomásnak úgy nyilatkozott, hogy a fegyveres erők és a rendőrség fellépnek „a bandával szemben”, akik elfoglaltak egyes helyeket. Ő is arra biztatta a törököket, hogy „félelem nélkül menjenek az utcára és támogassák a biztonsági erőket”.

EPA / Tolga Bozoglu
EPA / Tolga Bozoglu

Lövések dördültek el

Isztambulban és a fővárosban, Ankarában tankok, katonai helikopterek jelentek meg, több helyen lövöldözést lehetett hallani. Ankarában robbanások voltak. Valaki egy civil járművel próbálta feltartóztatni a miniszterelnöki hivatal felé tartó tankokat, de a harcjárművek keresztülhaladtak az autón. A benne ülők időben kimenekültek. Az állami Anadolu hírügynökség szerint 17 rendőr meghalt, amikor helikopteres támadás érte a különleges rendőri erők egyik ankarai bázisát.

Isztambulban a puccsban résztvevő katonák tüzet nyitottak azokra a tiltakozókra, akik megpróbáltak átkelni a Boszporuszon. Többen megsérültek. A Taksim emlékműnél a levegőbe lőttek a katonák, hogy elriasszák a tüntetőket.

Az ankarai parlamentnél bomba robbant, a CNN Türk beszámolója szerint több dolgozó és rendőr megsérült. Egy közelben lakó azt mondta, hatalmas robbanás rázta meg az épületeket, és sűrű füst szállt fel. A házelnök szerint a látogatóközpontnál történt robbanás, néhány rendőr megsebesült, de senki nem halt meg.

Videón is megörökítették, hogy a CNN Türk televízió épületét elfoglalni próbáló katonákkal előbb rendőrök, majd civilek dulakodnak.

A rendőrség nem állt át

A hadsereg főparancsnoka azt mondta, a puccskísérletben katonák egy kis csoportja vett részt és nincs ok az aggodalomra, megteszik a szükséges lépéseket azokkal a katonákkal, akik nem csatlakoztak hozzájuk. A különleges erők parancsnoka is megszólalt, azt mondta, kezelik a helyzetet, a puccskísérlet végrehajtói nem fognak sikerrel járni.

Ankarában megjelentek a légierő gépei, hogy a puccskísérletben részt vevő katonai helikopterekkel szembe szálljanak. Az NTV beszámolója szerint egy helikoptert F-16-os harci gépek lőttek le. Ezalatt Isztambulban katonai vezetőket tartóztatott le a rendőrség.

Elrabolták a hadsereg főparancsnokát

Az amerikai emigrációban élő befolyásos hitszónok, Fethullah Gülen vezette mozgalom közleményben tagadta, hogy köze lenne a történtekhez, és elítélte, hogy a hadsereg belpolitikai kérdésekbe avatkozzon. Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, most viszont az államfő a legfőbb ellenségeként tartja számon, büntetőeljárások sorozatát indította ellene és érdekeltségei ellen, azzal vádolva, hogy megpróbálta megdönteni a hatalmát.

Hajnalban a hírszerzés közölte, hogy visszaverték a puccskísérletet. A hírek szerint helyreállt a nyugalom, a kormányfő pedig bejelentette, hogy megkezdődtek a tömeges letartóztatások.

Europress Fotóügynökség / Bulent Kilic
Europress Fotóügynökség / Bulent Kilic

Később Binali Yildrim azt is bejelentette, hogy a főparancsnoki feladatokat átmenetileg Umit Dundar tábornok, az Első Hadsereg parancsnoka látja el. Az Anadolu hírügynökség előbb azt közölte, hogy Hulusi Akar főparancsnokot megölték, de a CNN Türk reggel már arról számolt be, hogy a biztonsági erők kiszabadították a puccsisták fogságából egy ankarai légibázison.

Leszámolást hirdetett az ideiglenes főparancsnok

Dundar délelőtti nyilatkozatában kijelentette, leszámolnak a hadseregben az „árulókkal”, és megszabadítják a fegyveres erőket Fethullah Gülen embereitől. Részleteket itt talál.

Megadták magukat

A CNN Türk adásában bemutatott képeken látható volt, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon katonák tucatjai adják meg magukat felemelt kézzel a kormányerőknek.

Ibrahim Kalin elnöki szóvivő az NTV-nek azt mondta: a puccsisták megszegték a parancsot, az emberek viszont megmutatták, hogy kiállnak a demokrácia és a választott kormány mellett.

Europress Fotóügynökség / Sinan Gul
Europress Fotóügynökség / Sinan Gul

Az Anadolu hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva közölte, hogy a puccskísérlet vezetője Muharrem Kose ezredes volt, aki korábban a hadsereg jogi tanácsadó testületét vezette, de nemrég elbocsátották. A közlemény szerint Mehmet Oguz Akkus ezredes, Erkan Agin őrnagy és Dogan Uysal alezredes is részt vett az akcióban.

Erdogan visszatért

Hajnalban Erdogan visszatért Isztambulba, az Atatürk repülőtérnél ünneplő tömeg fogadta az NTV-ben bemutatott képek tanúsága szerint. A tömegnek azt mondta: a puccsisták a nép fegyvereit a nép ellen fordították, de az elnök, akit az emberek 52 százaléka választott meg, hatalomban van.

Az elnök azt is közölte, hogy hivatalának főtitkárát foglyul ejtették a puccsisták, a hadsereg főparancsnokáról pedig nincs információ. Erdogan marmarisi nyári rezidenciáját is lőtték, miután eltávozott onnan – áll az elnöki hivatal közleményében.

Europress Fotóügynökség / Sinan Gul
Europress Fotóügynökség / Sinan Gul

Az államfő azt mondta, a tankoknak vissza kell menniük oda, ahonnan jöttek. A legfontosabb dolog, hogy törökök milliói vannak az utcákon hajnali fél ötkor. Leszögezte, hogy Törökországnak demokratikusan megválasztott vezetése van, amely a végsőkig folytatja a hatalomgyakorlást, nem adják fel az országot „ezeknek a megszállóknak”.

A miniszterelnök szombatra válságtanácskozásra hívta össze a parlamentet.

A puccsisták utolsó esélye

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint súlyos bizonytalanság jele a hatalomátvételi kísérlet, semmiképpen nem jöhetett jól Erdogannak. Részleteket itt talál.

SMS-ben hívnak a kormány támogatására

Többen arról számoltak be, hogy sms-eket kaptak a török hatóságoktól, amelyek arra biztatják az embereket, hogy gyűljenek össze az utcákon, kimutatva támogatásukat a demokrácia iránt. A Guardian beszámolója szerint vannak olyanok is a tiltakozók között, akik nem támogatják Erdogant, de kiállnak amellett, hogy demokratikusan megválasztott kormányt nem lehet katonai eszközzel megbuktatni.

Sok a sebesült

Az egyik isztambuli kórházban azt mondták az AP hírügynökségnek, hogy legalább 150 sérültet fogadtak. Arról nem beszélt, hogy halálos áldozatok voltak-e, de az NTV közlése szerint korábban hat halottat hoztak be ugyanebbe a kórházba.

Az ankarai ügyészi hivatal szerint a fővárosban legalább 42-en meghaltak. A török állami Anadolu hírügynökség reggel 9 előtt már 90 halottról számolt be.

Nem adták fel

Budapesti idő szerint reggel hat óra után a puccsisták még azt közölték, hogy harcolnak azokkal, akik céljaikkal ellenkeznek. Üzenetükben „Békét a hazának Mozgalomnak” nevezték magukat. Az embereket arra kérték, biztonságuk érdekében ne menjenek az utcára.

Ugyanakkor a reggeli hírek szerint menesztettek 29 ezredest és hat tábornokot, és már több mint 1500 embert tartóztattak le a fegyveres erőknél, viszont lehet még egy kisebb harcoló csoport. A rendőrség parancsnoka közölte, a puccskísérlet 16 résztvevője meghalt az összecsapásokban.

A kormánypárt elnökhelyettese a halálbüntetést is kilátásba helyezte a puccskísérletben résztvevők számára.

A török miniszterelnök kijelentette: a rendőrség és a biztonsági erők életük kockáztatásával helyreállították a rendet. A puccsistákkal az igazságszolgáltatás fog elszámolni, megkapják a megfelelő büntetést – mondta Binali Yildirim. A kormányfő szerint tudniuk kell, hogy „senki nem játszhat” az ország stabilitásával, és a polgárok demokrácia- és szabadságszeretetével. Kijelentette: akik tüzet nyitottak a törökökre, rosszabbak, mint a Kurdisztáni Munkáspárt.

Később a kormányfő azt is mondta, hogy azokra az országokra, amelyek kiállnak Fethullah Gülen mellett, Törökország úgy tekint, hogy háborúban áll velük.

Szombat délelőtt Görögországban leszállt egy török katonai helikopter, amelynek nyolc utasa politikai menedékjogot kért. Erről itt írunk részletesen.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentette, hogy 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből.

Egy magas rangú görög katonai forrás arról számolt be szombaton kora délután, hogy egy fregattot kerített hatalmába az ankarai kormánnyal szembenálló csoport a törökországi Gölcük haditengerészeti támaszponton.

A CNN Türk hírtelevízió szerint a török biztonsági erők befejezték a puccsisták elleni műveletet a hadsereg vezérkarának ankarai főhadiszállásán a délutáni órákban.

(AP, The Guardian, BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik