Külföld
WASHINGTON, DC - JULY 15:  Ahmet Selim Copur, 6, runs with the Turkish flag in front of the White House as a group  to protest the coup in Turkey, on July 15, 2016 in Washington, D.C. An attempted military coup is underway in Turkey as forces attempt to oust Turkish President Recep Tayyip Erdogan. (Photo by Allison Shelley/Getty Images)

Nem állt a világ a török puccs mellé

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 16. 08:13

A nemzetközi szervezetek és külföldi országok mind a demokratikus rend és az alkotmányosság tiszteletben tartására szólítottak fel.

Az éjszakai puccskísérlettel kapcsolatban a Fehér Ház közölte: Barack Obama egyeztetett John Kerry külügyminiszterrel, és egyetértettek abban, hogy Törökországban mindenkinek tiszteletben kell tartania a demokratikusan megválasztott kormányt. Arra szólították fel a szembenálló feleket, hogy tanúsítsanak önuralmat, kerüljék el az erőszakot, a vérontást.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kerry elmondta, hogy beszélt a török külügyminiszterrel, és feltétlen támogatásáról biztosította Törökország demokratikusan megválasztott kormányát. „Az Egyesült Államok a legmélyebb aggodalommal figyeli a kibontakozó eseményeket” – mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte: mindenfajta vérontást el kell kerülni, a törökországi problémákat az alkotmánnyal összhangban kell megoldani. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő kijelentette: Törökország nagyon fontos regionális hatalom, mindenki azt szeretné, hogy bármi történik, az minél gyorsabban és legitim módon lezáruljon.

Az ENSZ szóvivője közölte: követik a fejleményeket, próbálják tisztázni, mi történt és nyugalomra intenek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: Törökország fontos szövetséges. Ő is nyugalomra és önuralomra, valamint a demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólított fel.

Angela Merkel német kancellár szóvivője figyelmeztetett: a demokratikus rendet tiszteletben kell tartani, és mindent meg kell tenni az emberéletek védelméért.

Az újonnan megválasztott brit külügyminiszter, Boris Johnson jelezte: aggodalommal figyeli az eseményeket.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini ugyancsak önuralomra és a demokratikus intézmények tiszteletben tartására szólított fel. (BBC)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.