Nagyvilág

Egyre kétségbeejtőbb Hillary Clinton helyzete

Minden jel arra mutat, hogy nagy vereséget fog szenvedni az első előválasztásokon a lendületbe jött Bernie Sanderstől.

Hatalmas előnyre tett szert Hillary Clinton legfőbb demokrata kihívója New Hampshire-ben. Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint Bernie Sanders jelenleg a szavazatok 60 százalékára számíthat az északkeleti állam kulcsfontosságú előválasztásán, amit alig három hét múlva tartanak. A CNN/WMUR felmérése szerint Clinton jelöltségét a szavazók mindössze 33 százaléka támogatja.

Ez jelentős emelkedés az egy hónapja készített közvélemény-kutatások eredményeihez képest: december elején Sanders még csak 50-40 százalékban állt Clinton előtt New Hampshire-ben a CNN/WMUR felmérése szerint. És Sanders, aki a demokrata elnökjelöltek vasárnapi esti vitájából nagyon jól jött ki, csak most jött igazán lendületbe, régi támogatói egyre lelkesebbek, a még bizonytalan demokrata szavazók egyre inkább felé kezdenek el hajolni. És már az amerikai sajtó is akkora figyelmet szentel neki, amit kampánya és hívei szerint már régóta megérdemelne.

Sajtólavina zúdult a Sanders-kampányra

“Még soha nem kerültem lavinába, de már kezdem érteni, milyen lehet.” Így jellemezte Bernie Sanders sajtófőnöke a CNN-nek, hogyan telnek a napjai az elmúlt hetekben, ahogy egy eddig szokatlan érzéssel kell megküzdenie: egymás után keresik az újságírók, hogy interjút kérjenek a vermonti szenátortól. A már tavaly májusi indulása óta nagy tömegeket és lelkes követőke vonzó 74 éves szociáldemokrata politikust ugyanis egészen eddig leírták a politikai sajtó megmondóemberei, és az országos sajtó alig foglalkozott kampányával.

Bernie Sanders kampánygyűlés, Virginiában, 2015 szeptemberében
Bernie Sanders kampánygyűlés, Virginiában, 2015 szeptemberében

Az általánosan elfogadott közvélekedés az volt, hogy az idős, a Demokrata Párt balszárnyán elhelyezkedő szenátornak semmi esélye sem lesz a pártvezetés támogatását élvező Clintonnal szemben. Annak ellenére, hogy kampányrendezvényei rendre több ezres tömegeket vonzottak. Bostonban például a város történelmének legnagyobb demokrata előválasztási kampánygyűlését tartotta október elején, amikor húszezren jelentek meg, hogy meghallgassák. Kétszer annyian voltak kiváncsiak rá, mint Barack Obamára a 2008-es előválasztások alatt.

A fiatalok körében különösen népszerűnek számító Sanders ráadásul a közösségi oldalakon is folyamatosan verte Clintont, és kampánya sokkal jobban használta ki az internet adta lehetőségeket. Különösen, ha az adománygyűjtést nézzük. Míg Clinton a gazdag támogatókra támaszkodva gyűjti a kampányhoz szükséges pénzt, Sandersék a kis összegeket adó támogatók segítségével fizetik a választási hadjárat költségeit. Pont úgy, ahogy azt 2008-ban Barack Obama kampánya tette. Így volt miből fizetni jól időzített reklámhadjáratát.

Sanders hajrája

Miközben Hillary Clinton már augusztusban elkezdte televíziós kampányhirdetéseivel elárasztani az első előválasztásokat tartó Iowa és New Hampshire adóit, Sandersék kivártak. Majd három hónnapal a Clinton-reklámhadjára megkezdése után a vermonti szenátor kampánya a kis adományokból összegyűjtött milliókat elkezdte tévés reklámokra költeni. November vége óta minden egyes héten több pénzt költöttek reklámidő vásárlásra, és több kampányhirdetésük volt látható az iowai és New Hampshire-i televíziókban, mint Clintonnak. Nem csoda, hogy Clinton emberei az elmúlt hetekben több levelet is írtak támogatóiknak, pénzt kérve tőlük a Sanders-kampány reklámhadjáratának ellensúlyozására.

Democratic presidential candidates Hillary Clinton (L) and Bernie Sanders (R) participate in the NBC News -YouTube Democratic Candidates Debate on January 17, 2016 at the Gaillard Center in Charleston, South Carolina.. / AFP / TIMOTHY A. CLARY
Hillary Clinton és Bernie Sanders a január 17-ei televíziós vitán.

Sanders reklámok megjelenése egybeesett támogatottságának elmelkedésével a közvélemény-kutatásokban, ami végre meghozta neki azt a sajtófigyelmet, amit kampánya már régóta megérdemelt volna. Ezek együtt pedig igazán nagy lendületet adtak neki, pont akkor, amikor már csak hetek vannak hátra az előválasztások megkezdésééig. Mindez persze még nem jelenti azt, hogy teljesen temetni kell Clinton kampányát.

Clinton a “déli tűzfal” védelmében bízhat

Az országos felmérések szerint Hillary Clinton még mindig magabiztosan vezet Sandersszel szemben. A RealClearPolitics átlaga szerint a volt külügyminiszterre a választók 51,2 százaléka, míg a vermonti szenátorra 38 százalék adná le most a szavazatát. Clinton leginkább a déli államokban bízhat, és az ottani demokrata előválasztásokon nagy számban részt vevő fekete szavazók támogatásában. Ez a “déli tűzfal”, aminek a Clinton-kampány reményei szerint meg kell majd törnie Sanders lendületét, és bebiztosítania Clinton elnökjelölti címét.

Bernie Sanders transzparens A fekete polgárjogi harcos, Martin Luther King arcképe előtt egy dél-karolinai gyűlésen, január 18-án.
Bernie Sanders transzparens a fekete polgárjogi harcos, Martin Luther King arcképe mögött egy dél-karolinai gyűlésen, január 18-án.

Persze ezzel a stratégiával nagyon is tisztában vannak Sandersék, akik már nyár vége óta igyekeznek megvetni a lábukat a déli államokban, leginkább az azok közül elsőként előválasztást tartó, és emiatt kulcsfontosságú Dél-Karolinában. És bár a közvélemény-kutatások adataiban ez még annyira nem látszik, az államban lassan, de biztosan emelkedik népszerűsége, és egyre inkább elképzelhetőnek látszik, hogy Sanders képes lesz behozni lemaradását, ha elég időt és energiát fektetnek a helyi szavazók, különösen a feketék meggyőzésére.

Dél-Karolinában február 27-én tartják az előválasztást, hét másik déli államban pedig a március elsejei “szuper kedden”. Sanders felemelkedése előtt Clinton még abban bízhatott, hogy március elejére már a zsebében lesz az elnökjelöltség. De most fel kell készülnie arra, hogy egy erős hajrával Sanders igencsak meg tudja majd izzasztani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik