Nagyvilág

Pörög, pörög a #BoycottGermany, csak az a baj, hogy nincs értelme

görögország (Array)
görögország (Array)

A görög parlamentben igent mondtak a megszorítócsomagra, még Ciprász is a helyén, de az athéni Szintagma téren a tüntetők Molotov-koktéljaira a rendőrök könnygázzal válaszoltak. A Twitteren pedig nagyot megy a német termékek bojkottjára felszólító hashtag, csak van vele egy kis baj.

Hiába szavazott nemmel a mentő- és egyben megszorítócsomagra a korábbi pénzügyminiszter, Janusz Varufakisz, a többség igent nyomott, a görögök tehát teljesítették az unió feltételeit, amiben a vasárnapi csúcson állapodtak meg. Közben a Szintagma téren tömegtüntetés kezdődött, az emberek átverve érezték magukat, Molotov-koktél, kövek, könnygáz, a békés demonstrálók helyét az este végére átvették az erőszakos tüntetők, nagyjából 50 embert vettek őrizetbe.

#bojkottálási

Miközben a görög taxisofőr fél, mit hoz a jövő, a Varufakisz-utód Euklid Cakalotosz azt mondja, nem volt más választásuk, engedniük kellett, a Twitteren elkezdett pörögni a #BoycottGermany hashtag, nemcsak a görögök között. A német termékek bojkottjára felhívó üzenetek mellé előszeretett írják oda azt is, hogy #ThisIsACoup, vagyis, hogy ez – mármint a pénzügyi segítség – az ország számára egy puccs, ellenük. Három nap alatt már több mint harmincezer ilyen tweet született – de van egy komoly probléma a dologgal, hiába mozdult rá a fél szélsőbalos, anarchista közösség. Mondjuk, ez annyire nem érdekli őket.

Tisztázzuk még az elején azt is, hogy a görög adósságválság óta nagyjából 330.000 ezer görög él és dolgozik Németországban és a tegnapi parlamenti vita során is felmerült a tömeges kivándorlás kérdése. A centrista To Potami párt vezére (akik egyébként támogatták Ciprászt a szavazás során), Stavros Theodorakis is úgy fogalmazott, ne adják fel a reményt a görög fiatalok, ne hagyják el az országot.

“Képesek vagyunk német termékek nélkül élni? Igen!” – áll a fenti, eredeti üzenetben.

A képen pedig olvasható a vonalkódos segítéség is, a 401–440-el kezdődő kódokkal vigyázzunk. Na és itt a probléma. A vonalkódok az anyavállalátra utalnak csak, nem pedig a gyártás helyére, így könnyen lehet, hogy egy 401-es vonalkóddal kezdődő termék a franciáknál, az angoloknál, vagy éppen pont a görögöknél készül, görög munkások kezei által. Vagyis akár az is előfordulhat, hogy harcos görög baloldaliként nem veszünk meg egy menő hipszter strandpapucsot, mert 401, pedig azt egy harcos görög baloldali, kétkezi munkás gyártotta. Nehéz dolog ez a bojkott.

Bojkottálod a németeket, a görögöktől vásárolsz

A professzor közbeszól

David Graeber, amerikai anarchista és antropológus professzor, a London School of Economics oktatója érdekes nézőpontot, mondjuk ki, már-már érthetetlen nézőpontot hozott be a tweet-cunamiba.

“Az én javaslatom az, hogy a németeknek most morális kötelességük visszafizetni az 1953-ban elengedett náci adósságot, kamatokkal együtt. Addig nyomjuk a német bojkottot, amíg ezt meg nem teszik.”

Tudniillik az ‘53-as londoni adósságtörlesztési egyezmény értelmében a német adósságok nagyjából felét elengedték. Korábban egyébként Ciprász is beszélt a görög adósságok felülvizsgálatáról, esetleges elengedéséről, de ebből nem lett semmi.

Társadalmi párbeszéd

Érdekes online nemzeti, vagyis nemzetközi konzultáció alakult ki mostanra a bojkottról a Twitteren érdemes beleolvasni. Németek, görögök, spanyolok, de még portugálok és olaszok is tweetelnek.

A legnépszerűbb topikok:

  • Az ártatlan, de legalább naiv német: “fejezzétek ezt be, a német nép ártatlan, a politikusaink döntöttek így.”
  • A harcos spanyol: “hajrá, csak így tovább, mutassatok példát!” (Az már más kérdés, hogy a korábban Sziríza testvérpártjaként is emlegetett Podemos között most nem felhőtlen a viszony.)
  • A nagyon fontos kérdést feltevő görög: “de mit csináljunk a hozzánk érkező német turistákkal?”

Thomas Walde német újságíró is beszállt a vitába, megfogalmazta a “Vajon ez az egész #BoycottGermany dolog tartalmazza a német pénzügyi támogatásokat is? Nem? Hát, akkor ezzel meg is volnánk” tézist, majd dolga végeztével távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik