Nagyvilág

Szlovákiában nincs ingyen ebéd, csak ingyen vasút

szlovák vasút (Array)
szlovák vasút (Array)

Külföldieknek is jár az ingyenes személyszállítás, sokan élnek is vele.

Rengetegen utazhatnak ingyen a szlovák vasúton, a kedvezmények külföldiekre is vonatkoznak – tudósít a MTI. A nyugdíjasok és fiatalok előzetes regisztrációval használhatják ki a lehetőséget, ezzel eddig csaknem 13500 nem szlovák állampolgár élt.

A szlovák vasúttársaság adatai szerint az ingyenes utazást legnagyobbrészt magyar és cseh állampolgárok veszik igénybe. A rekorder egy cseh, aki a kedvezmény tavalyi bevezetése óta már 16 ezer kilométert utazott ingyen Szlovákiában.

A rendkívül széleskörű kedvezménycsomag bevezetéséről 2014 őszén döntött a Fico-kormány. Ennek alapján minden 15 évnél fiatalabb gyermek, minden 26 évesnél fiatalabb nappali tagozatos egyetemista és minden 62. életévét betöltött személy, valamint a nyugdíjasok térítésmentesen vehetik igénybe a vasúti személyszállítást, ez alól csak az Intercity és Eurocity vonatok képeznek kivételt.

Az intézkedés összességében bejött a szlovák kormánynak, de akadtak panaszok is: egyes járatokon és egyes időpontokban jelentős mértékben megnőtt a szerelvények foglaltsága. A vasúti társaság végül ezt azzal orvosolta, hogy rögzítették: minden járaton a kapacitás felét a fizető utasoknak tartják fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik