Nagyvilág

MERS-járvány: tovább nőtt a halálos áldozatok száma

dél-koreai vírus (Array)
dél-koreai vírus (Array)

Az Egészségügyi Világszervezet a járvány nagy kiterjedésére figyelmeztetett, és újabb óvintézkedések megtételét javasolta az ottani hatóságoknak.

A dél-koreai egészségügyi hatóságok pénteken 11 halottról adtak hírt, szombaton már 14 halálesetről tájékoztattak. Az első megbetegedés észlelése, május 20. óta 138 embert fertőzött meg a vírus. Az új fertőzöttek között van egy rohamkocsi sofőrje, aki a múlt héten két MERS-fertőzöttet vitt kórházba.

A számok azt mutatják, hogy Dél-Koreában 10,1 százalékos a betegek halálozási aránya. A halottak mind idősek voltak, akik más betegségekben is szenvedtek. A hatóságok csak négy új fertőzöttről adtak hírt, ez a legkisebb növekmény a vírus megjelenése óta, és ez óvatos bizakodásra ad okot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatosan. A szombati adatok azonban rácáfoltak erre, az egy nappal korábbihoz képest megháromszorozódott az új fertőzések száma.

 Kép: Europress Fotóügynökség

Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese WHO-szakértőkkel együtt egy hétig vizsgálta a dél-koreai járványügyi helyzetet, és szombaton Szöulban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a MERS-járvány “nagy és összetett”, ezért a megbetegedések számának további növekedésére kell számítani. Fukuda szerint az összes eddigi fertőzés egészségügyi intézményekhez köthető, és a WHO-szakértők nem találtak arra utaló jelet, hogy a helyi közösségeken belül terjedne a kór.

A dél-koreai hatóságok két kórházat különítettek el a MERS-fertőzöttek gyógyítására, és mintegy 3500 embert helyeztek karanténba. Fukuda felszólította a hatóságokat, hogy kutassanak fel kivétel nélkül mindenkit, aki kapcsolatba került MERS-fertőzöttekkel, zárják őket karanténba és tartsák megfigyelés alatt, a lappangási időre tiltsák meg számukra az utazást, kiváltképpen a távozást külföldre.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik