Nagyvilág
borton(960x640).jpg (Array)

Jogerős Strasbourg elmarasztaló ítélete

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 13. 06:19

Jogerőre emelkedett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának Magyarországot a rossz börtönviszonyok miatt elmarasztaló ítélete, mivel a magyar állam nem fellebbezett.

A Népszabadság mai számában – a bíróság előtt számos panaszost képviselő Magyar Gábor ügyvédre hivatkozva –, hogy az emberi jogi bíróság márciusban hozott Magyarországot elmarasztaló döntést, amiért az az emberi jogok európai egyezményében rögzített jogokat sértett meg, a magyar állam pedig nem kérte az ügy Nagykamara elé utalását.

A lap szerint a bíróság hat ügyet emelt ki, az ítéletben kimondva, hogy a büntetés-végrehajtás területén rendszerszintű probléma mutatkozik: a fogvatartottak körülményei összességében olyan rosszak, hogy az már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül. Az ítélet szerint a hat érintett számára 3400-tól 26 ezer euróig terjedő kártérítést kell fizetni az eljárási díjon felül. A bíróság felszólította a magyar államot, hogy fél éven belül dolgozzon ki menetrendet a probléma megoldására.

A cikk arra is kitér, hogy az ítéletből következően Magyarországon olyan jogorvoslati rendszert kell kidolgozni, amely az egyezménysértés áldozatai számára a strasbourgi bírósági gyakorlatnak megfelelő kártérítést biztosít.

Magyar Gábor a Népszabadságnak kétezerre becsülte az emberi jogi bírósághoz benyújtott vagy előkészítés alatt álló panaszok számát, számításai szerint csak ezen érintetteknek legalább tízmilliárdos kártérítés járhat.

Magyarországon a fegyintézetek férőhely-kihasználtsága meghaladja a 140 százalékot, 13 ezer férőhelyen több mint 18 ezer elítéltet tartanak fogva – írja a lap, amely arra is kitér: a tervek szerint 2019-ig 55 milliárd forintból egy nagy és nyolc kisebb fegyintézet épül az országban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

cof
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.