Nagyvilág

Ma dőlhet a kétpártrendszer uralma

pablo iglesias (Array)
pablo iglesias (Array)

A spanyol belpolitikát három évtizede meghatározó kétpártrendszernek vethet véget a vasárnapi országos helyhatósági választás a felmérések szerint, amelyek egyúttal azt is mutatják, hogy egyik párt sem elég erős ahhoz, hogy az országban bárhol abszolút többséget szerezzen.

Mindez arra ösztönözte a jelölteket az elmúlt két hétben, hogy óriási lendülettel vessék magukat a pénteken záruló kampányba.

Az elemzők szerint a felmérések egyrészt tükrözik a spanyol társadalom változás iránti igényét azzal, hogy két fiatal, az országos politikában teljesen új párt jelentős népszerűséget szerzett az elmúlt egy évben, másrészt az óvatosságot is, mivel az első két helyen még mindig a két nagy, a konzervatív Néppárt (PP) és a szocialista párt (PSOE) áll, igaz, csökkenő támogatottsággal.

A dél-európai ország legnagyobb közigazgatási egysége az autonóm közösség, amelyből összesen 17 van, de csak 13-ban tartanak most választásokat. Az autonóm közösségeken belül 50 tartomány és több mint 8100 település található. A választásokon összesen mintegy 70 ezer jelölt indul.

A 17 autonóm közösségből jelenleg 11-et irányít a Spanyolországban kormányon lévő konzervatív Néppárt, 9-ben abszolút többségük van. Az egyik meghatározó közvélemény-kutató cég, a CIS legutolsó felmérése szerint PP most 13-ból 9 autonóm közösségben nyerne, de már egyik helyen sem szerezné meg az abszolút többséget, vagyis más pártok támogatására lenne szüksége. Ahogyan a PSOE-nak is, abban a két autonóm közösségben, ahol győzelmet jósolnak neki.

A kormánypárt népszerűségének csökkenését a szakértők szerint két dolog okozta: a gazdasági válság miatti problémák megoldására bevezetett megszorító intézkedések, és a párt körül kirobbant korrupciós botrányok. Mindkét téma gyakran előkerült a választási kampányban, amelynek jelszava minden pártnál ugyanaz volt: a változás.

Balon is, jobbon is kihívók

A kormánypárt azt hangsúlyozta, hogy ő képviseli a változást, amelyet már 2011-ben elindítottak és ennek eredménye, hogy a legfrissebb adatok szerint csökkent a munkanélküliség, és megindult a válság utáni gazdasági növekedés. Azt kérték a választóktól, hogy ne szakítsák meg a már elindított folyamatot. A legnagyobb ellenzéki párt (PSOE) egyértelműen a kormány megdöntését érti a változás alatt, azt hangsúlyozták, hogy ők jelentik az egyetlen kormányzóképes alternatívát az önkormányzatokban is, mert az új pártok erre nem állnak készen.

Az új pártok: a tavaly év elején üstökösként feltűnt baloldali Podemos és az országos politikába idén januárba bekapcsolódó, magát középpártnak nevező katalán Ciudadanos. Bár politikájuk, hangvételük távol áll egymástól, és többször szembe is kerültek egymással a kampányban, de a változást mindketten abban látják, hogy átalakítsák a berögzült politikai kereteket.

A felmérések szerint erre minden esélyük meglesz, mert a nagy pártoknak valószínűleg az ő támogatásuk kell majd megszerezniük a választások után ahhoz, stabil és működőképes helyi irányítás jöhessen létre. A szavazóhelyiségek este 8-kor zárnak, előzetes eredmények fél tizenegy után lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik