Nagyvilág

“Nem szeretjük, ha a magyar dolgozókat migránsoknak nevezik”

Kelet-európai EU-tagállamok politikusai figyelmeztetik a brit vezetőt, hogy a Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás alapelve "szent és sérthetetlen" – írta hétfőn a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint jóllehet a Cameron vezette brit Konzervatív Párt választási győzelmét szerte Európában kedvezően fogadták, Nagy-Britannia hagyományos kelet-európai szövetségesei “már készülnek a harcra” a szabad munkaerőmozgáshoz fűződő jog védelmében.

A lengyelek készek tárgyalni

Peter Javorcik szlovák EU-ügyi miniszter úgy véli, ez a jog “érinthetetlen”. Míg Takács Szabolcs, a magyar Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a szabad munkaerőmozgás az EU egyik legnagyobb vívmánya. “Nem szeretjük, ha a magyar dolgozókat migránsoknak nevezik, ők EU-állampolgárok, akiknek szabad joguk a munkavállalás más európai országokban” – tette hozzá a magyar politikus.

Rafal Trzaskowksi lengyel EU-ügyi miniszter azt mondta: a lengyel kormány kész tárgyalóasztal mellett megvitatni a szükséges reformokat, de ha a munkaerőmozgásról van szó, “jól ismert, hogy mi az, amit áthághatatlannak tekintünk”.

Megbomlott a szövetség

Lengyelországnak ugyanis stratégiai érdeke, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja legyen, de ez nem azt jelenti, hogy Varsó “bármibe beleegyezik”. A versenypolitika és a belső piac “szent és sérthetetlen, és ugyanígy a mozgásszabadság is az”.

A Financial Times szerint Nagy-Britannia egykor természetes szövetségesei között tudhatta Közép- és Kelet-Európa volt kommunista országait, ám a kapcsolatok az elmúlt években megsínylették Cameron kemény álláspontját a migráció ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik